Hírek

2015.04.17. 14:59

Milliókat sikkasztott a pókaszepetki önkormányzat pénztárosa

Zalaegerszeg – Számlákat hamisított, az elszámolásokkal manipulált és 18 millió forintot meghaladó kárt okozott több önkormányzatnak az a pénztáros, aki ellen nemrég emeltek vádat

Arany Gábor

A vádirat szerint az ötvenes éveiben járó O-né Cs. Ildikó évtizedeken át dolgozott köztisztviselőként pénzügyi munkakörökben Pókaszepetken. Feladatai közé tartozott 2006-tól a házipénztárak kezelése a körjegyzőség öt községénél, valamint 2007-től a pókaszepetki idős otthonnál is. Az évek során csak pár napos szabadságokra távozott, így helyettesítésére soha nem került sor. A feltárt tények szerint az asszony 2008-tól anyagi problémákkal küzdött és emiatt rendszeresen megkurtította a házipénztárakat.

Többféle számla hamisítási módszert alkalmazott: a számlán szereplő összeghez még egy számot írt és a megemelt értéken számolta el. Átírta a dátumot a számlán és újra elszámolta. Megváltoztatta a vevő nevét és másik önkormányzatnál is elszámolta. Ugyanazt a számlát több önkormányzatnál számolta el. A korábbi évek számláit lefénymásolta és ezt vagy az eredetit újra elszámolta. Egy számlát többször elszámolt, mintha egy időben több azonos összegű vásárlás történt volna. Az átutalással kiegyenlített számlákat készpénzzel kifizetettként számolta el. Előfordult, hogy alapbizonylat nélkül is vett ki pénzt, amiről kiadási bizonylatot állított ki.

A valótlan tartalmú, az elsikkasztott összeggel már megemelt kifizetési pénztárbizonylatokat pedig időszakosan, akár több hónap alatt összegyűjtve, nagyobb csomagban adta át aláírásra az utalványozó polgármestereknek, jegyzőnek, és a csalárdság hosszabb ideig nem derült ki. A pénztáros 2009-13 években 18.1 millió forintot sikkasztott el.

Az asszony munkaviszonya 2013 februárjában megszűnt, azóta eddig a kárból 7,8 millió forintot megtérített.

A megyei főügyészség sajtószóvivője, dr. Pirger Csaba érdeklődésünkre közölte, a volt pénztáros ellen folytatólagosan elkövetett sikkasztás, valamint hamis magánokirat felhasználása miatt emelt vádat az egerszegi járási ügyészség.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!