Hírek

2012.11.07. 16:06

Milyen sors vár a daganatos betegekre?

Zalaegerszeg - A vastagbélrák halálos áldozatainak mintegy háromnegyede idejében kezelve megmenthető lenne, haláluk értelmetlen. Ez is elhangzott szerdán a daganatos betegek napján, ahova az egész országból érkeztek rákbetegek.

Magyar Hajnalka

A budapesti rendezvényről Magyar Klinikai Onkológiai Társaság tájékoztatta a Zalai Hírlapot.

A 21 ország vastagbélrákos és végbélrákos betegeit összefogó EuropaColon riadót fúj: egységesen kell fellépni a szűrésekért és az esélyegyenlőségért a kezelésekben. A betegekből alakult Gyógyulj Velünk Egyesület idehaza küzd a szűrési lehetőségekért, valamint, hogy a magyar betegek is megkapják azokat a legkorszerűbb célzott kezeléseket, amelyeknek bizonyított a hatékonyságuk. A betegszervezet nyomon követi az előrehaladott nemzetközi klinikai vizsgálatokat, s szorgalmazza, hogy a hatékony gyógyszerek mihamarabb eljussanak a magyar betegekhez, hiszen egy rákbetegnek a legdrágább kincse az ideje. Nem elég ugyanakkor a gyógyszer, minden onkológián szükség lenne pszichológusra, dietetikusra, gyógytornászra, szociális munkásra is.

Európában évente 450 ezer embernél fedeznek fel vastagbél- vagy végbélrákot, s 230 ezer ember meghal a betegségben. Ha nem változik a szűrési helyzet, a szám tovább növekedhet - figyelmeztet az EuropaColon. Kidolgozták a betegség "fehér könyvét", amely a tényeket és a legfontosabb teendőket tartalmazza. Az Európai Parlament képviselőin keresztül el akarják érni, hogy az országokban egységes szakmai irányelvek mentén valósuljanak meg szűrőprogramok és a korszerű onkológiai kezelésekhez való hozzáférés ne azon múljon, ki melyik országba született.

A Magyar Klinikai Onkológiai Társaság kongresszusának nyitónapján csaknem minden daganattípus szűrése napirendre került, a kezelésekről a következő három napban mintegy 150 előadás szól.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!