Hírek

2016.10.11. 12:24

Milyen télre számítsunk Zalában?

Nagykanizsa - Egyfajta divat lett hónapokkal előbb megjósolni, hogy milyen lesz a tél, vagy a nyár. Nyugat-európai meteorológusoktól most azt olvashatjuk a világhálón több helyen is, hogy brutális tél előtt állunk.

Horváth B. Attila

A sarkvidéki légtömegek miatt tartós hidegre, sok felhőre és csapadékra, szélre, viharokra számítanak a szakemberek. A nap is ritkán fog sütni, és az átlaghoz képest jóval hidegebb lesz _ a télies időjárás pedig egészen márciusig marad, enyhülés majd csak márciusban várható. Kíváncsiak lettünk volna arra, hogy mire számíthatunk mi, zalaiak, de a kérdésre az Országos Meteorológiai Szolgálatnál csak széttárták a karjukat.

Az ilyen időjárási körülményeket tehát  bárki, bármit állít  lehetetlen hónapokkal előtte megjósolni.
Fotó: Archív/Szakony

Az OMSZ munkatársa azt mondta: két hónappal előre nem lehet megmondani, milyen lesz az időjárás. Hasonló véleményen van a klímánkat folyamatosan figyelő és elemző Harcz Endre is, aki tréfásan azt mondta: ezek a „jóslatok” inkább a várakozásokról és riogatásokról szólnak, mint a megalapozott előrejelzésekről, hiszen adott esetben nagyon rövid idő alatt is megváltozhat az időjárás. Volt is erre példa, mert a múlt ősszel is rekord hideg telet vártak egyes szakemberek.

December végén úgy tűnt, ez meg is valósul, mert a kelet-európai síkság felől rendkívül hideg levegő indult el felénk - mondta Harcz Endre. Végül a nyugat felől érkező enyhe, nedves léghullámok visszatartották, majd visszanyomták északra a hideg légtömeget, így egy közepesen hideg idővel "megúsztuk".

Pedig -20,-25 Celsius fok is lehetett volna belőle napokon át. Néhány száz kilométeren, vagy néhány napon múlt, hogy nem a zord idő győzedelmeskedett. Az elmúlt teleket egyébként minden alkalommal rekordhidegnek várták, végül mégis mindig enyhe teleink voltak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!