Hírek

2016.06.11. 15:06

Mindennapjaink nyugalmáért

Zalaegerszeg - Fiatalon Bencze László a csesztregi futballcsapatot erősítette, a sport iránti érdeklődése azóta se szűnt meg, csak némileg átalakult.

Arany Gábor

Számára, a megyei rendőr-főkapitányság közrendvédelmi osztály kiemelt főelőadójaként a mérkőzések eredményei mellett ma már inkább a háttérben zajló események, a biztonságos körülmények megteremtése számít.

- Figyelembe vesszük, ki az ellenfél, régi rivális vagy éppen baráti csapat érkezik. Más, ha Zalaegerszegen a Haladás játszik és más, ha a Fradi. Tudni kell, mi a tétje a mérkőzésnek, milyen reakciók várhatók a szurkolóktól, akikről előzetesen a lehető legtöbb információt igyekszünk beszerezni. Ez alapján készül el ugyanis a rendezvénybiztosítás terve - magyarázza a 41 éves Bencze László őrnagy.

Bencze László az Év Zalai Rendőre címet érdemelte ki, kezében a díj, sárkányölő Szent György plakettje Fotó: Arany Gábor

A sportrendezvényekkel kapcsolatos teendők azonban csak kis szeletei annak a munkának, amit öt kollégájával nap mint nap ellát, amit úgy lehet összefoglalni, hogy a megye közbiztonságát érintő kihívások kezelése. A lista élén most épp a migráció szerepel: arra készítettek terveket, hogy több ezer ember lépheti át a határt. S nemcsak az ő elhelyezésük, ellátásuk, szállításuk jelentett feladatot, hanem a helyzet kezeléséhez szükséges rendőri erők biztosítása, az állomány ellátása is. Ez nagyon sok szereplős munka, hangsúlyozza. Emellett hozzájuk tartozik a városi kapitányságok közrendvédelmi munkájának szakirányítása is, aminek része, hogy Bencze László tartja a kapcsolatot a polgárőrökkel, a roma kisebbségi önkormányzatokkal, de még a MÁV-val is. Ez is jelzi, mennyire szerteágazó, gyakran sziszifuszi ez a munka, hiszen a közbiztonság megteremtése nem a bűnözők elfogásával kezdődik.

Az idevezető útra hivatásos katonaként szolgáló unokatestvére példája indította el a nemesnépi Bencze Lászlót. Az egerszegi honvéd szakközépiskolában kezdett a pályára felkészülni, amit szentendrei tanulmányok követtek, 1997-ben végzett műszaki honvéd tiszthelyettesként. Ezt nem sokkal később történelemtanári diplomával is kiegészítette. A hivatásos katonai szolgálat az ercsi alakulatnál indult műszaki erődítő, álcázó feladatokkal. Innen került fél évre a horvát-bosnyák határnál állomásozó békefenntartókhoz.

- Műszaki feladatokat kaptam, az alakulat felszerelésében vettem részt, dolgoztunk vízben, hóban sárban, Okucaniban még aknákat is kellett felderíteni Ez nem olyan veszélyes, mint amilyennek hangzik, ha a szabályokat betartjuk - tette hozzá. Hazatérése után rövidesen Szentgyörgyvölgyön találta magát. Határőrjárőrként folytatta az egyenruhás szolgálatot, mert az ercsi pontonos, hidászalakulat megszűnt. Közben tiszti végzettséget szerzett, majd a határőrség beolvadásával került a megyei rendőr-főkapitányságra a bevetési szolgálat alosztályvezetőjének. A közrendvédelemnél 2008-tól dolgozik, ahol ma már mondhatni törzsgárdatagnak számít. Munkáját tavaly Pintér Sándor belügyminisztert tárgyjutalommal ismerte el, a festmény most is Bencze László irodáját díszíti, idén pedig az Év Zalai Rendőre címet érdemelte ki.

- Meglepett, mert nem vártam, de ez nemcsak engem illet, mert ez csapatmunka - fogalmazott az őrnagy a rendőrség napja alkalmából átvett, sárkányölő Szent Györgyöt ábrázoló plakettben is megtestesülő díjról.

Mint elárulja, szabad idejéből jut idő szőlőre, gyümölcsfákra, a gelsei hegyen ezer tőkét gondoz, Nemesnépen pedig a családi birtok ad munkát, alkalmat adva arra is, hogy rendszeresen keresztül utazzon a megyén. A nyár azonban számára leginkább azokról a megoldandó feladatokról, intézkedésekről, szól amelyekkel elérhető, hogy a zalai üdülőhelyekre érkező vendégek gondtalanul, biztonságban tölthessék napjaikat, legyen az kánikula vagy éppen viharos időjárás.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!