Hírek

2017.07.28. 18:25

Van, akinek meleg a szauna - Vicces, de megtörtént esetek a balatoni vendéglátóhelyeken

BALATON A cuvée a kedvenc borom, miért van meleg a szaunában, a felfújható krokodil (matrac) azt mondta: bumm.... Első olvasatra furcsának tűnő mondatok. Pedig ilyeneket és ehhez hasonlókat bőven hallanak a balatoni üzletekben, szállodákban, vendéglátóhelyeken dolgozók.

Keszey Ágnes

Nyár, hőség, olykor dugó vagy tömeg egy-egy helyen, idegen környezet – sok minden más nyaraláskor. S néha mi, emberek is. Olykor kerülünk furcsa helyzetekbe, olykor mi magunk kérdezünk olyat, ami másnak furcsának tűnhet – vagy utólag belegondolva magunknak is. Néhány balatoni gyöngyszemet kínálunk most, persze, akik átélték azoknak éppen akkor nem volt annyira vicces. Nem csak érdekes helyzeteket él át, de ő maga sem mindennapi: Bala Toni, Gyenesdiás kabalafigurája sok-sok helyi rendezvényen feltűnik.

BalaToni nem csak  szoborszerű hasonmására  mosolyog – ő mindig örömteli  találkozások részese Fotó: A szerző

A két lábon járó, óriási plüssteknős nyaranta természetesen strandol is, de nem pihen. – Rendszeresen van itt minidiszkó és a limbóra mindig kijövök. Nagy öleléssel fogadnak a gyerekek, pacsit adok nekik és  ettől mindenkinek jó kedve lesz. De a táncolásig sosem jutok el, mert mindig lerohannak a gyerekek – árulta el Bala Toni, hiszen sikerült szóra bírnunk, bár nem sokan tudják, hogy beszél is, hiszen szerepe szerint nem ejt ki szavakat, csak mosolyog. – A gyerekek nem nagyon szoktak kérdezni semmit. De sokszor kaptam már rajzot, sőt, volt olyan, hogy kérték, írjam alá. Szoktak adni kis tárgyakat, ajándékot, hogy fogadjam el. Mindenki visszamosolyog rám, ez örömteli – mesélte a vidám figura. Ő csak örömteli pillanatokat él át a nyaralókkal.

Bedics Gabi sokféle emberrel  és sokféle kérdéssel  találkozik üzletében Fotó: A szerző

Ám ezt nem mondhatják el sokan a Balatonnál dolgozók közül. Bedics Gabi a gyenesdiási strandnál strandcikkeket, játékokat árul már egy évtizede. Meglepő kijelentést tesz: sokaknak inkább büntetés a nyaralás. – Bejönnek, anya nézegeti a bikiniket, a gyerekek válogatják a homokozókat, az apa már türelmetlen, mert már sörözni akar. Itt összevesznek, a gyerek meg kap egy fülest – mesélt a nem is egyszer előforduló szituációról. Persze sokan vannak, akik örülnek a nyaralásnak, akár először látják a Balaton, akár nem. Mint például egy fiatal pár. – Megálltak, beszélgettek: olyan szép lett ez a strand. Milyen furcsa, mennyivel több fa van, mint tavaly. Teljesen más idén ez a Vonyarcvashegy – lelkendeztek itt, Gyenesdiáson – mesélte a kereskedő.

Egy ideig fel is írta az érdekes eseteket.

- Egy néni a kutyájának akart tömör labdát vinni. Két fajtánk volt: fekete és fehér, kalózfigurával. Közölte, biztosan nem jó a kutyájának, mert szuka, ezek a labdák pedig fiúsak. Egy német hölgy vett egy nagy krokodilt (matracot), felfújtuk neki, használta. Másnap visszajött és mutatta, hogy a krokodil hátán van egy körülbelül méteres repedés. Elmesélte, hogy a krokodil hátul a kocsiban azt mondta: bumm. Az igaz, hogy ők fújtak még bele egy kicsi levegőt, de akkor is azt mondta, hogy bumm. Azt akarta, hogy cseréljük ki, majd rendőrt akart hívni. Van egy másik üzletem, ahol sok hűtő áll egymás mellett. Ezek mellől, tőlem tíz méterre kiabált egy vevő: az automatába hol kell bedobni a pénzt? Válaszoltam, hogy a parkolóautomaták nem itt vannak, hanem kint, az út szélén. De mutogatta, hogy itt, ezekbe. Mondtam: ez nem automata, el kell húzni a hűtőajtót. Az is emlékezetes, amikor egy kedves néni kalapot próbált. Szemben állt a tükörrel és megkérdezte: ez tükör? Visszakérdeztem: látja magát benne? Igen, hangzott a válasz.

Bedics Gabi strandi élményei után ismerkedjünk meg Szabó Zoltánnal. Közgazdasági főiskolán diplomázott, de mivel jobban kedveli a közvetlenebb kapcsolatot a vendégekkel, szaunamesterként dolgozik. Szeret emberekkel foglalkozni, élményeket adni nekik. De emlékszik érdekes, olykor furcsa esetekre.

Az emberek olyanokat is   megkóstolnak, amire nem   is gondolnánk – mesélte  Szabó Zoltán Fotó: A szerző

- A szaunaprogramokon krémeket, mézeket, sókat, pakolásokat adunk a vendégeknek. Ha nem mondom, mit csináljanak vele, megeszik: megkóstolnak mindent. Egy úr megette a kozmetikai csokit, annak ellenére, hogy kértem, ne tegye, mert nem ehető. Mondtam, hogy lépésnyi távolságból többre ne távolodjon el az illemhelytől, mert alapos gyomortisztulásra számíthat. De kent már vendég a szemébe citromot, volt, hogy megkérdezték, nem lehetne-e az infraszaunában tartani a felöntést, mert a finnben nagyon meleg van. Egyik kedvenc történetem egy kedves idős párról szól. Nyitva volt a szauna ajtaja és a kollégám ment becsukni. A bácsi kiszólt neki: be ne csukja, olyan meleg van itt, ez normális? Egyszer egy hotel vendége szerette volna kibérelni magának a Hévízi-tó felét, hogy egyedül úszkálhasson, mondván, túl sokan vannak. Volt, hogy valaki éjszaka fellármázta a tolmácsot, hogy a hotel kertjében brekegnek a békák, így nem tud aludni, szüntessék meg ezt a problémát - mesélte Szabó Zoltán, aki a vendéglátásban is dolgozik, például borkóstolókat tart.

- Itt pedig mindent megisznak. Van egy kancsó, abba lehet beleönteni, amit nem szeretnénk elfogyasztani. Egyszer bementem néhány új pohárért és amikor visszamentem, láttam, hogy valaki a kancsóban lévőt tölti át magának a pohárba. Volt, aki megkérdezte, van-e cuvée borom, mert neki az kedvence. Egy világ dőlt össze benne, mikor mondtam, hogy ez tulajdonképpen egy mischung (keverék). Sok vendég  borszakértőként  engem javít ki. Valaki el akarta nekem magyarázni: higgyem el: a cserszegi fűszeres Kecskemétről származik. (A keszthelyi Georgikonon nemesítette dr. Bakonyi Károly.) Elmeséltem a történetet, de közölte: ez tévedés, az igazi bor onnan származik és úgy ültették el ide - idézte fel Szabó Zoltán. Az olykor vicces, olykor bosszantó esetek felidézése közben kihangsúlyozta: nagyon szereti a vendégeket, akiknek nagy része érdeklődő. Ő pedig leendő szaunamestereknek tanítja, hogyan lehet kezelni a nehéz szituációkat. De mesélt szabadidős élményeiről is, hiszen olykor a vendégek is hallanak furcsa dolgokat. De ez másik történet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!