Hírek

2016.02.15. 17:25

Minőségügyi szakfőorvosnak nevezték ki dr. Hertelendy Lászlót

Keszthely – Minőségügyi szakfőorvosi kinevezést nyert el a foglalkozás-egészségügyi szakterületen dr. Hertelendy László. A szakember célja a munkáltatók, dolgozók és orvosok szemléletformálása és segítése is.

Keszey Ágnes

Az egészségügyi ágazat szakmai felügyelete mellett újként működik a minőségügyi főorvosi rendszer az orvostudomány több mint hatvan szakterületén, az Országos Betegjogi, Ellátottjogi, Gyermekjogi és Dokumentációs Központon belül. A szervezet tavaly ősszel kiírt pályázatán, a kormány jóváhagyásával nyerte el dr. Hertelendy László az országos hatáskörű minőségügyi szakfőorvosi pozíciót a foglalkozás-egészségügyi szakterületen, aki a napokban írta alá az erről szóló megbízatást.

– Úgy éreztem, hogy ez a a pozíció részben arról szól, amit Keszthelyen majd' húsz éve képviselek. A munkaügyi szűrések, ami például az egyetemen történik rendszeresen, vagy korábban a Egészséges rendelés programsorozat, ahol több szűrővizsgálaton vehetett részt a lakosság, vagy az a törekvésem, hogy a munkáltatók figyeljenek jobban oda a dolgozóikra, ők pedig legyenek egészségtudatosak, mind része a minőségügynek - mondott példákat dr. Hertelendy László. Az üzemorvos szeretné, ha ez a szemlélet elterjedne és úgy véli, a szakmai információk alapján helyi szinten is lehet fejlődni.

A dolgozók egészségvédelmében és a prevencióban maguknak a munkavállalóknak, a munkáltatóknak és az üzemorvosnak is vannak feladatai - mondta dr. Hertelendy László
Fotó: Keszey Ágnes

– Az elsődleges feladatok közé tartozik a minőségügyi alapelvek közvetítése az orvosok felé és a részvétel a szakmai irányelvek fejlesztésében, amelyek alapjai az orvosok munkájának. Fontos munka a klinikai audit (külső, objektív minősítési rendszer) kialakítása és kontrollja, amely alapján értékelni lehet, hogy megfelelő szakmai munka történik. A munka része az európai vívmányok adaptálása a magyar gyakorlatba – sorolta az új minőségügyi főorvos, akinek feladatai közé tartozik a bejelentett szakmai problémák kivizsgálása is, nem hatósági és büntető szemlélettel, hanem segítő szándékkal.

– A cél az, hogy egységes minőségi alapelvek érvényesüljenek mindenhol az országban. Az üzemorvosi szakterület preventív jellegű: a munkánk és a szemlélet elsősorban a korai felderítésre, a szűrésre, a megelőzésre és a diagnózisra irányul. Azért is pályáztam meg ezt a pozíciót, mert úgy vélem, nagyon sok tennivaló e területen. A munkáltatók nagy többsége nem veszi figyelembe, hogy a dolgozók egészsége és erőnléte számukra is fontos érték, amire ha vigyáznak és amibe ha belefektetnek, termelékenységben, eredményekben, kevesebb táppénzes napban mérhető és többszörösen megtérül. Azt szeretném megértetni, hogy a dolgozó maga is személyiség, ember és érték, akiben a munkáltatónak nem csak az erőforrást kell látnia, hanem segíteni kell az egészsége megőrzésében is. A dolgozók is felelősek: ha nincsen egészségtudatosság, önbecsülés, érdeklődés és erőfeszítések az egészséges életmód irányában, akkor nem lehet egyoldalúan felelőssé tenni a munkáltatót egy esetleges egészségromlásért. De amellett, hogy helyesen táplálkozik, mozog, a munkahelyén joga van az egészséges munkakörülményekhez és környezethez, a védőeszközökhöz. Az üzemorvosi szakma válságban van. Sok helyen ez a tevékenység jelképessé vált: nem tölti be tényleges szerepét az egészségmegőrzésben és a szűrésben: gyakorlatilag igazolás kiadásából áll sok helyen. Sok munkáltató nem tudja mi a feladata az üzemorvosnak: kötelező kiadásként tekintenek e tevékenységre. Azt szeretném erősíteni, hogy a munkáltatók, mind a dolgozók információt kapjanak arról, mit várhatnak el hogy valós odafigyelést kapjanak az üzemorvosoktól – emelte ki dr. Hertelendy László. A foglalkozás-egészségügyi minőségügyi szakfőorvos fontosnak tartja azt is, hogy a dolgozóknak legyen lehetősége egészségügyi szűrésekre elmenni, vagy hogy a hatékonyabb megelőzés érdekében az üzemorvosoknak legyen beutalási joga szakrendelésekre, hogy a páciensnek ne kelljen ezért külön a háziorvoshoz fordulni. A hatékonyabb munkát fogja segíteni a kormány által idén indítandó egységes informatikai rendszer.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!