Hírek

2016.03.02. 10:30

Mintegy 3 és fél milliárdos útfejlesztés indul Zalában (frissítve)

Zalaegerszeg – Összesen 3,5 milliárd forint értékben indulnak a megyében útfelújítási munkák a közeljövőben. A megyeszékhely és környéke 2,55 milliárdos állami támogatást kap e célra.

Varga Lívia

A beruházások várhatóan őszre be is fejeződnek. Minderről szerdán tartottak sajtótájékoztatót a 74-es főút szintén megújuló botfai kereszteződésében. A részletekről szólva Balaicz Zoltán polgármester elmondta: a 2,55 milliárdos fejlesztés olyan útszakaszokat érint majd Zalaegerszegen, amelyek baleset-veszélyességük és/vagy rossz állapotuk miatt régóta rekonstrukcióra várnak. Jelezte: 154 millió forintból felújítják a Rákóczi út Mártírok útja és Gasparich utca közötti szakaszát. Összesen 735 millió forintból a 74-es út botfai kereszteződésében körforgalmat építenek és a MOL finomítónál lévő csomópontig felújítják a burkolatot. További 387 millió forintból átépítik a MOL-csomópontot, s ott is felújítják a burkolatot.

A MOL csomópont és a 76-os főút közötti szakaszon, azaz a haranglábas körforgalomig 434 millió forintból szintén megújul a burkolat. Továbbá 841 milliós ráfordítással kiépítik a 74-es főút nagypáli csomópontját, és megtörténik a főút magassági korrekciója is. Balaicz Zoltán hozzátette: a programban további Zala megyei fejlesztések is szerepelnek a 71-es, a 75-ös, valamint a 7-es főúton, összesen mintegy 950 millió forint értékben.

A 74-es út építését 1974-ben kezdték és 1978 novemberében fejezték be, elevenítette fel Vigh László országgyűlési képviselő, jelezve: azóta, bár már régóta ráférne a felújítás, nem történt komolyabb beavatkozás, pedig napi négyezer s évi 1,4 millió autóval számolva 38 esztendő alatt 50-55 millió jármű koptatta, ráadásul mocsaras, ingoványos talajra épült. Most azonban kormányzati segítséggel egy 5 kilométeres szakaszon megvalósulhat a rekonstrukció, emelte ki a politikus.

Mórocz József, a Magyar Közút Nonprofit Zrt. Zala megyei igazgatója arról tájékoztatott: a megyében 12 kilométeren újulnak meg utak, így a Zalaegerszeg környéki fejlesztések mellett folytatják a 71-es főút felújítását Balatongyörök és Vonyarcvashegy között, a 7-es főúton, Zalakomár térségében egy 2 kilométeres szakasz újul meg, továbbá a 75-ösön Bak és Zalatárnok között az erdős, kanyargós részen is felújítják a burkolatot és kiszélesítik a veszélyesebb íveket. A munkát március 15-e után kezdik, s a tervek szerint október közepére be is fejezik valamennyi beruházás esetében.

Gecse Péter alpolgármester, a botfai városrész önkormányzati képviselője hangsúlyozta: a tervezett fejlesztések Botfát, Páterdombot és Zalabesenyőt is érintik. Hozzátette: a Juhász Gyula utcai vasúti átjárót már felújították, az idei költségvetésben pedig több millió forintot különítettek el arra, hogy a Páterdomb és a MOL közötti átkötő utat, azaz klasszikus nevén a páterdombi miseutat megújítsák, megerősítsék.

Böjte Sándor önkormányzati képviselő arról szólt: a Rákóczi út rossz állapota miatt többen is megkeresték már, így a felújítás sokak örömére szolgál, a 74-es rekonstrukciója kapcsán pedig reményét fejezte ki, hogy a jövőben kevesebb lesz a baleset.

Bali Zoltán  önkormányzati képviselő, a szennyvíz-rekonstrukciós társulás elnöke a Rákóczi út felújításához kapcsolódó két, közel 105 millió forintos beruházásról tájékoztatott, amelyet a társulás bonyolít majd le. Jelezte: a Mártírok útja és a Széchenyi tér között teljes hosszúságban kibélelik a szennyvízcsatorna-rendszert és lecserélik a szűkítőket, a Mártírok útja és az Arany János utca között pedig szétválasztják a csapadék- és a szennyvízcsatornát. Utóbbi szakasz március 14-étől munkaterület, akkor vonulnak fel a kivitelezők. A munkálatok több hónapig is elhúzódhatnak. S a Rákóczi út Gasparich utcáig terjedő szakaszán bicikliút kialakítását is tervezik, tette hozzá Bali Zoltán.

Balaicz Zoltán szólt arról is: a belváros turisztikai megújítására és a Mindszenty-zarándokközpont megépítésére biztosított 5,7 milliárddal, valamint a 400 új munkahelyet teremtő, 1,6 milliárdból megvalósuló iparfejlesztési programmal és a most megítélt 2,55 milliárddal együtt összességében 9,85 milliárd forintos fejlesztés indul Zalaegerszegen, amire az elmúlt évtizedekben nem volt példa. Mindez, jegyezte meg, kiemelt kormányzati figyelmet jelent. Hozzátette: a közeljövőben újabb, infrastrukturális fejlesztésről szóló bejelentésre készülnek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!