Hírek

2015.10.07. 12:10

Mire figyeljünk feltétlenül a fűtési szezon előtt?

A hűvösebb őszi éjszakák beköszöntével Zala megyében is nem sokára megkezdődik a fűtési szezon. A tüzelő-fűtő berendezések üzembe helyezéséről és veszélyeiről tájékozódhatnak cikkünkben.

Az egyik legfontosabb ilyenkor az előzetes ellenőrzés. A Zala Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság ezúton is felhívja a tisztelt lakosság figyelmét, hogy a próbafűtések elvégezésével egy időben szakemberek bevonásával kell ellenőrizni a kémények, valamint a tüzelő- fűtő berendezések állapotát.

A fűtéssel együtt járó legnagyobb veszélyforrás a „csendes-gyilkos" néven ismert szén-monoxid mérgezés. Ezen balesetek – a velük járó anyagi károkkal, személyi sérülésekkel együtt – kis odafigyeléssel és tudatos felkészüléssel megelőzhetőek. A tüzelő-fűtő berendezések, az égéstermék-elvezetők és a nyílászárók beszerelésétől kezdve a mindennapi használatig figyelemmel kell lenni a vonatkozó előírásokra, a szakemberek tanácsaira és a szerelési vagy használati útmutatókban foglaltakra.

A köznyelvben szén-monoxid veszélyessége abban rejlik, hogy színtelen, szagtalan, szervezetre gyakorolt hatásai – rosszullét, szédülés, hányinger, fáradtság – könnyen összetéveszthetőek más betegségek tüneteivel. Ez a gáz az otthonokban leggyakrabban előforduló toxikus gáz, amely meggátolja a véráramban az oxigén szállítását.

A balesetek megelőzhetőek megfelelő mérőműszer használatával. A kereskedelmi forgalomban kaphatóak ezek a műszerek, amely hangos figyelmeztető, sípoló hangot adnak ki, ha a légtérben veszélyes koncentrációban van jelen a mérgező gáz. Fontos, hogy ezek működését (elem töltöttségét) is folyamatosan ellenőrizzük.

Kémények ellenőrzése:

Különös jelentősége van a kémények rendszeres ellenőrzésének is. A nehezen észlelhető színtelen és szagtalan szén-monoxid jellemzően a tüzelőberendezésen, vagy a nem megfelelően működő kéményből áramlik vissza a helyiség légterébe. Kerülhet mérgező gáz a lakótérbe nem kellően tömített kályhából, kandallóból, füstcsőből, kazánból, vagy az elszennyeződött fürdőszobai „átfolyós" vízmelegítőből is.

A kémény állapotát előírt időszakonként – gázüzemű, szilárd és olajtüzelésű berendezés esetén évente – ellenőriztessük!

Minden berendezés beszerelését és telepítését bízzuk szakemberre, éljünk a szaktanácsadás lehetőségével egy-egy készülék, vagy rendszer megvásárlása előtt!

Az időszakos és kötelező felülvizsgálatok, ellenőrzések elvégzését is bízzuk megfelelő szakképesítéssel rendelkező emberre!

Tegyük lehetővé a kéményseprők bejutását otthonunkba!

A feltárt hiányosságok megszüntetéséről a lehető legrövidebb időn belül gondoskodjunk!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!