Hírek

2017.07.20. 06:22

Mit tegyünk, ha lángol az autónk?

A nyári időszakban egyre több család utazik rövidebb-hosszabb utakra, hogy belföldön vagy külföldön nyaraljanak. Aki nem repülővel vagy busszal utazik, az esetek nagy részében személyautót választja közlekedési eszközének. Cikkünk arra ad iránymutatást, hogy mi is volna a helyes magatartás és mit kellene csinálni abban az esetben, ha lángra kap járművünk.

Immáron a sokadik hőhullám éri el hazánkat már-már mediterrán meleget előidézve, amely komoly kihívások elé állítja  műszaki eszközeinket is. A mai modern autók hűtési rendszerét nagyon pontos mérnöki munkával tervezik meg, azonban nem egyszerű feladat a magas hőmérsékleten üzemelő motor hőelvezetéséről gondoskodni, arról nem is beszélve, hogy egy-egy turbófeltöltővel szerelt gépjármű hő kibocsájtása még magasabb.  Ebben a meleg időben az aszfalt hőmérséklete is elérheti az 50-60 Celsius-fokot, amely tovább növeli a jármű hűtésének a feladatait.

Abban az esetben, ha túlterhelődik a motor vagy valamilyen elektromos meghibásodás történik, előfordulhat, hogy lángra kaphat járművünk. Ezeknek a tüzeknek a megfékezéséhez ajánlott a következő hasznos tanácsokat betartani:

Tartsunk autónkban tűzoltó készüléket! Magyarországon, nem kötelező tartozéka az autóknak, azonban számos külföldi országban (például: Görögország, Románia, Bulgária, Belgium) része kell, hogy legyen a jármű felszerelésének. Minden egyes tüzet a kezdeti fázisában lehet a leghatékonyabban eloltani, így éppen a jármű vezetője mentheti meg legeredményesebben saját járművét egy tűzoltókészülékkel történő oltás során.

Fontos, hogy ha tapasztalunk már lángokat a motortérben, akkor ne nyissuk ki teljesen a motorháztetőt, mivel így jelentős oxigénhez jutnak a lángok és fellobbanhatnak, égési sérüléseket okozva. Javasolt a résnyire megnyitott motortérbe befújni az oltóport vagy az oltógázt, amelyet a készülék tartalmaz.

Ha csak füstölést tapasztalunk, áramtalanítsuk járművünket. Áramtalanítás legegyszerűbb módja az akkumulátor saruinak leválasztása, így az elektromos rendszerek további működését megszüntetjük. Vannak járművek, amiben egy, a motortérben elhelyezett gombbal is végrehajthatjuk az említett folyamatot.

Ne terheljük túl járművünket, legyünk tisztában a gépkocsi műszaki paramétereivel, a nyaraláshoz bepakolt rengeteg felszereléssel, személyekkel együtt sem lépheti át a jármű a forgalmi engedélyben megengedett maximális tömegét.

Minden esetben a legfontosabb és az első teendő az legyen, hogy a személyautóban utazók testi épségét mentsük, azonnal hagyják el az égő vagy füstölő járművet. Autónk oltását csak akkor kezdjük meg, amikor már emberi élet nem forog veszélyben!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!