Hírek

2015.07.13. 16:51

Mit tehet a külföldre utazó egészsége megóvása érdekében?

Nagykanizsa - Ha külföldre mennek nyaralni az emberek, többségük megspórolja a szükséges védőoltásokat, holott azok díja az utazás költségének gyakran csak a töredéke. Ám ha baj van, a saját káron szerzett tapasztalat sokkal többe kerül.

Horváth-Balogh Attila

Ezt Dr. Simon Attila, a nagykanizsai nemzetközi oltópont vezetője mondta lapunknak, akit arról kérdeztünk: mit tehet a külföldre utazó egészsége megóvása érdekében?

- Ha Európán kívüli ország az úti cél, ott teljesen más a környezeti struktúra, más az ivóvíz minősége, mint idehaza és szervezetünk általa kevésbé ismert baktériumokkal találkozhat. De mindez igaz már Dél-Európára is - hallottuk dr. Simon Attilától. - Ezekre pedig muszáj felkészülnünk egészségügyi szempontból. Dél-Európában mások a higiénés viszonyok, ezekhez kell igazodnunk. Az ivóvíz például nem iható, ezért csak palackos vizet fogyasszunk. Csínján bánjunk a vendéglátóhelyeken az italunkba felszolgált jégkockával is, azt ugyanis sok helyen a saját csapvízből fogyasztják, amivel ugyanúgy bevihetjük a szervezetünkbe azokat a baktériumokat, melyek gyomor-bélrendszeri panaszokat, hasfájást, hasmenést, hányást okozhatnak. De az elfogyasztott ételeknek, italoknak nem is kell fertőzötteknek lenniük, hiszen a szervezetünkbe velük bejutó normál kórokozók is okozhatnak problémákat. Ezt az utazók betegségének is hívjuk. A szabadban sütött ételeket ha lehet, kerüljük, vagy legalábbis fenntartással fogadjuk őket, csak megfelelően hőkezelt ételeket fogyasszunk.

Dr. Simon Attila a vakcinákkal és a "sárga könyvvel" Fotó: Szakony Attila

A szakember a védőoltásokkal kapcsolatban azt mondta: Dél-Európában elterjedt a hepatitis-A vírus, ezért fontos lenne a teljes utazópopulációt átoltani a kórokozó ellen. Az oltást a háziorvos is beadhatja, ám ha igazolás kell róla, akkor fel kell keresni a legközelebbi (ez esetben nagykanizsai) nemzetközi oltópontot. Szintén ajánlott a vérrel és testnedvekkel terjedő hepatitis-B elleni védőoltás, de jó hír, hogy a kétféle vakcina egy szúrással, egy injekcióval beadható. Európa déli részén még a tífusz ellen is ajánlott oltatni.

- Aki viszont kilép Európából, teljesen más világgal, baktériumflórával találkozik, ezért ilyen esetben fontos lenne egy úgynevezett utazás-orvostani felkészítés, mely során a kint-tartózkodáshoz kapcsolódó nélkülözhetetlen információkat osztunk meg a pácienssel, illetve feltérképezzük, hogy számára milyen oltások szükségesek. Sajnos, a tapasztalatom az, hogy a magyar emberek többségének még nem bevett szokás, hogy elmennek egy ilyen rendelésre, ellenben egy osztrák, vagy német turistának eszébe sem jutna, hogy Európából utazás-orvostani felkészítés nélkül lépjen ki - magyarázta.

Hozzátette: eddig az ajánlott oltásokról beszéltünk, ezeken kívül vannak kötelezők is - közéjük tartozik a malária, a tífusz, vagy éppen a sárgaláz elleni vakcina, melyet a világ 17 országában számon kérnek az utazón, nélküle be se engedik például a dél-amerikai, vagy a közép-afrikai országokba a turistát.

- Azonban van egy csomó olyan oltás is, mely nem kötelező, csak ajánlott, viszont ha nem adatjuk be őket, csúnya betegségeket lehet összeszedni - és sok százezres kórházi ápolási költségeket. Én azt gondolom, ennek megelőzésére megér az ápolási, illetve az útiköltség töredékét kifizetni az oltásokért.

A beadott oltásokról a WHO által elfogadott „sárga könyvet”, nemzetközi oltási bizonyítványt állítanak ki a nemzetközi oltópontokon. A hatóságok csak ezt fogadják el megfelelő igazolásként.

Az egyik nagykanizsai utazási iroda vezetője, Végh Jánosné szintén azt mondta el: az emberek igyekeznek megspórolni a vakcinák árát.

- Mi minden utazónak felhívjuk a figyelmét az ajánlott védőoltásokra is, de az a tapasztalatunk, hogy a spórolás jegyében inkább megspórolják az oltóanyagot - magyarázta - Ha nem kötelező, nem kérik, inkább vállalják a kockázatot.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!