Hírek

2012.11.07. 15:29

Monspart Sarolta az egészséges városok konferenciáján Zalaegerszegen

Zalaegerszeg - Az időseket lehet és érdemes bevonni a fizikai aktivitás megőrzését célzó programokba, hangzott el szerdán Zalaegerszegen, az egészséges városok szövetségének konferenciáján.

Szabó Judit

Szerdán folytatódott az Egészséges Városok Magyarországi Szövetségének 24. országos konferenciája, amelynek fő témája az aktív időskor. A délelőtt folyamán Rigó Csaba, Zala megyei kormánymegbízott tartott előadást arról, hogy a kormányhivatalnak milyen feladatai vannak az egészségmegőrzés és az idősellátás területén, majd dr. Pusztai Zsófia, az egészségügyi világszervezet (WHO) hazai irodájának vezetője beszélt a tevékeny időskor fontosságáról.

Az Európai Unió tagállamai idén Máltán új, 2020-ig szóló egészségpolitikai dokumentumot fogadtak el, hangzott el. Dr. Pusztai Zsófia elmondta, hogy az új egészségpolitikában négy fő területre összpontosítanak, ezek egyike az egész életen át tartó egészségtudatos magatartás, ami az aktív időskor szempontjából is elengedhetetlen.

Márpedig az idősödés soha nem látott kihívás elé állítja a tagországokat: 2050-re megduplázódik a 60 év felettiek száma, s míg jelenleg száz emberre 26 eltartott jut, az utóbbi is megkétszereződik. Ezért is megkerülhetetlen, hogy az egészségügyi programok fókuszába kerüljön ez a korosztály.

Az előadó az idősek helyzetéről szólva kitért rá, hogy szabadulnunk kell azoktól a rossz sztereotípiáktól, melyek szerint a nyugdíjasok nem tudnak gondoskodni magukról, el kell fogadniuk a betegségeiket és nem képesek új ismereteket szerezni. Ez nem igaz; lehet, és érdemes bevonni őket aktív programokba, szögezte le, hozzátéve: az időskor órási kiaknázatlan társadalmi erőforrás.

A konferencián részt vett Monspart Sarolta tájfutó világbajnok, az országos Egészségfejlesztési Intézet életmód osztályának vezetője, aki szuggesztív előadásban buzdította mozgásra és a szabadidő hasznos eltöltésére az időseket és a fiatalokat. Akkor is sportoljunk, ha utoljára a gimnáziumi testnevelési órán tettük, jelezte, hogy soha nem késő elkezdeni. Idős korban azért is hasznos a testedzés (amellett persze, hogy javítja az önértékelést, az energiaegyensúly része és a stressz oldószere), mert közösséget teremt. Monspart Sarolta jó pár mozgásformát felsorolt, amely bármikor elkezdhető, legyen akár gyaloglás vagy tánc - a lényeg, hogy olyat válasszunk, amelynek a gyakorlása közben nem vicsorgunk, hanem vigyorgunk.

Gyutai Csaba, Zalaegerszeg polgármestere a rendezvényen a város egészséges életvitellel és az ellátórendszer fejlesztésével kapcsolatos projektjeiről és azok eredményéről beszélt, kitérve az ökováros programra is. A tanácskozás délután is folytatódott, s holnap ér véget.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!