Hírek

2017.02.22. 11:22

Múltidéző: 1982 februárjában beszakadt egy Trabant a Balaton jegén

A Zalai Hírlap archívumában találtunk ismét egy érdekes történetet egy Trabantról, amely beszakadt a jég alá. Lapunk többször tudósított az esetről, a mentésről, az alábbiakban a cikkekből idézünk.

Zalai Hírlap archív

A tulajdonos egyébként a nászajándék Trabanttal át akart menni a tó jegén fiatal feleségéhez Balatongyörökről Vonyarcvashegyre, de belefutott egy rianásba. Szerencsére ki tudott szállni a kocsiból, az autó viszont elsüllyedt. Íme a részletek a cikkekből:

A keszthelyi tűzoltók kétnapos munkával emelték ki az autót

Könnyen végzetes lehetett volna a hétfő késő délután történt baleset a Keszthelyi-öbölben. Balatongyörök térségében a horgászni induló balatongyöröki lakos Trabant személygépkocsija alatt mintegy 350 méterre a parttól beszakadt a jég, és a járművet elnyelte a 3 méter mély víz. Személyi sérülés szerencsére nem történt. Az esetet a kárvallott jelentette a tűzoltóknak, akik hozzáláttak a Trabant kiemelésének. Tegnap estig mintegy 150 méterrel sikerült a jég alatt partközelbe hozni, a további mentési munkák ma folytatódnak.

(Zalai Hírlap, 1982. február 17.)

A keszthelyi tűzoltók kétnapos munkájának eredményeként délre sikerült kiemelni a jeges Balatonba beszakadt Trabant gépkocsit. A két tűzoltókocsi és 12-12 tűzoltó csörlőkkel, pallókkal folytatott mentési munkája tegnap délre fejeződött be.

Hétfőn délután ijedt fiatalember jelentkezett a keszthelyi tűzoltóságon segítséget kérve a Balaton jegébe szakadt Trabantjának kivételéhez. A mentési munka természetesen nem kezdődhetett meg a késő délutáni órákban, csupán a helyszín felmérésére volt lehetőség, s a műszakilag is nehéz feladat megoldásának kidolgozására: miként emelhetnék ki a parttól mintegy háromszáz méterre levő, három méter mély vízben a jég alá szorult gépkocsit. A lehetőségeken már az este és az éjszaka folyamán dolgoztak a tűzoltók, s folytatódott a legmegfelelőbb műszaki megoldás keresése a helyszínen kedden délelőtt is.

A tűzoltóság, Puskás Sándor alezredes, keszthelyi egységparancsnok vezetésével kedden délelőtt újabb szemlét tart a helyszínen. A partról néhány érdeklődő mered a Balaton felé a ködbe vesző jégfelületre, amelyen valahol bent, a rianás vonalában folt jelzi: ott lehet a beszakadás helye.

Négy hatméteres pallóval kocsi érkezik: az egyik lehetőség, hogy a beszakadás helyét körülpallózzák, s arról kiemelik a kocsit. Csakhamar bebizonyosodik azonban, hogy az emelőt és a kocsi súlyát nem bírná el a jég.

...Délután két óra. Már mozgalmas a part és a jég. Megérkezik a Sárszentmihályi Állami Gazdaság keszthelyi telepének nádarató gépe, amely négy keréken - egyik százhúsz centiméter felfekvésű - könnyen mozog a jégen és a vízen sem süllyed el.

- Ilyen még nem csináltam - mondja a jármű vezetője, Mészáros István. - Attól nem félek, hogy elsüllyedünk, de emelni én nem tudok a géppel.

Közben a tűzoltók a biztonságos megközelítés érdekében körbeácsolják a szakadás helyét. (Egy roncs Trabantról vett minta alapján olyan vaskampókat kovácsoltak, amelyekkel „horogra” akaszthatják a kocsit.) A beszakadás mellett léket vágnak a rohamcsónaktestnek. A parton a tűzoltóság csörlős kocsija áll, kötélen „tartja”, biztosítja a nádvágót, az pedig a kötélvégre fogja a rocsótestet. Parancsszavak hangzanak. A lék fölötti pallóról lenyújtott kampók keresik a kocsin a legmegfelelőbb akasztási pontot.

A parton feldübörög a motor, megfeszülnek a kötelek, s a jégtáblák közül buborékok szállnak fel. A kocsi megmozdult. Néhány méter után azonban az egyik kötél meglazul: a vaskampó kiegyenesedett.

- Újra akasztok - hajol a pallóról a jeges víz fölé, s nyúl könyékig a vízbe Lázár László főtörzsőrmester.

- Kötéllel biztosítsd magad!

Alig hangzik el a parancsszó, a palló megbillen, Lázár főtörzsőrmester elmerül a jeges vízben. A következő pillanatban a jégtábla alatt lenne, ha nincs a derekán a biztosító kötél.

Tréfálkozásra is jut idő, bár fanyar a tréfa: valaki megjegyzi „Laci, legalább megfürödtél”. A nézők közül hallani olyan megjegyzést is, hogy a tulajdonost kellene megfürdetni, aki ilyen felelőtlenül kocsikázott a jégen.

(Részlet a tudósításból, Zalai Hírlap, 1982. február 18.)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!