Hírek

2017.07.23. 19:35

Multipénz a családoknak

TUSNÁDFÜRDŐ - Falusi népességmegtartó lakástámogatási programot kell indítani - jelentette ki rendhagyó tusnádfürdői beszédében Orbán Viktor. A kormányfő értékelte az elmúlt egy évet, és arról is beszélt, hogy az amerikai vagy az orosz elnökkel szimpatizál jobban.

Mediaworks-összeállítás

A magyarországi választásoknak most európai tétje is van: ennek kimenetelétől függ, hogy végre tudják-e hajtani a Soros-tervet, le tudják-e bontani a kerítést - hangsúlyozta Orbán Viktor szombaton az erdélyi Tusnádfürdőn, a 28. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor zárónapján tartott előadásában. A miniszterelnök a nagyszínpad előtt összegyűlt nagyszámú hallgatóságának azt mondta: az elmúlt egy év legjelentősebb eseménye a visegrádi négyek (V4) megerősödése. Úgy fogalmazott: Varsó, Prága, Pozsony és Budapest egy hangon beszél.

Az erős állam ismérvei

Egy hazafias kormányzás célja csak a nemzet és ország megerősítése lehet - jelentette ki, majd több mint tíz pontban megfogalmazta egy erős állam ismérveit. Ezek között említette, hogy legyen gazdasági növekedés, az ország ne hitelből éljen, legyenek többségi nemzeti tulajdonban a stratégiai ágazatok, és mindenki dolgozhasson, aki dolgozni akar. Megjegyezte: Magyarország már körülbelül ezermilliárd forintot költött a korábban oktalanul privatizált stratégiai cégek visszavásárlására, és míg 2010-ben 3,6 millió ember dolgozott és 1,8 millió adózott, ma már 4,4 millió dolgozik és ugyanennyi fizet adót.

Kiút a demográfiai hanyatlásból

Egy erős ország esetében nem lehet beszélni demográfiai hanyatlásról, mert csak azok az országok maradnak fenn, amelyek biológiailag képesek magukat fenntartani - mondta a kormányfő. Ahhoz, hogy Magyarország ilyen országgá váljon, családonként átlagosan 2,1 gyerekre lenne szükség. Az állam ezt csak azzal segítheti elő, hogy családbarát környezetet teremt - magyarázta. Magyarország a családtámogatásra fordított pénzt a multiktól veszi el, különböző különadók formájában - mutatott rá, ismertetve: a bankszektortól 272, a biztosítóktól 31, az energiaszektortól 120, a telekommunikációs ipartól 55 milliárd forintnyi különadót hajt be évente a kormány. "A nagy profitok egy részét elvesszük annak érdekében, hogy odaadjuk azoknak, akik dolgoznak és közben gyermeket nevelnek, és így gondoskodnak a nemzet jövőjéről" - tette hozzá.

Ha rálépnek egy magyar lábára

Orbán Viktor az erős állam feltételei között említette a közbiztonságot, amely magába foglalja a határvédelmet és a terrorkísérletek elhárítását. Fontosnak nevezte a kulturális identitás megtartását, a jövő magyarságának egy közösségbe való szervezését. Magyarország csak akkor lehet erős, "ha a világ bármely sarkában rálépnek egy magyar lábára azért, mert magyar, akkor Budapesten egy vörös lámpának ki kell gyulladnia" - szemléltette Orbán Viktor. Hangsúlyozta: a modern állam feltétele az is, hogy képes legyen vendégül látni a világ nagy rendezvényeit, Budapest épp most bizonyítja be magának és a világnak, hogy nincs olyan rendezvény a foci-vb-n kívül, amit ne tudna vendégül látni.

Üzenet a német politikusoknak

A Magyarországot a szolidaritás hiányával vádoló német politikusoknak üzenve a kormányfő leszögezte: Magyarország megvédte saját magát és Európát is a migránsinvázióval szemben, ami több mint 260 milliárd forintjába került. "Az unió addig ne beszéljen szolidaritásról, amíg a 250 milliárd forintot, amivel nekünk tartozik Európa megvédéséért, nem fizette ki" - hangoztatta.

Orbán Viktor miniszterelnök (k) a román első osztályú labdarúgó-bajnokságba feljutott sepsiszentgyörgyi Sepsi OSK labdarúgócsapat mezét mutatja előadása előtt a 28. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktáborban (Tusványos) az erdélyi Tusnádfürdőn július 22-én. Mellette Tőkés László, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács elnöke, a Fidesz-KDNP európai parlamenti képviselője (b) és Németh Zsolt, az Országgyűlés külügyi bizottságának elnöke (j)

Létezik egy Soros-terv

Rámutatott: az emberek véleményével szemben Brüsszelben kialakult egy szövetség, amelyben a brüsszeli bürokrácia elitje és a Soros-birodalom vesz részt. Hozzátette, létezik egy Soros-terv, ami négy pontból áll, eszerint évente be kell hozni egymillió migránst az unióba, mindenkinek kell adni 4,5 millió forint értékű eurót, a bevándorlókat szét kell osztani az unió országai között és fel kell állítani egy európai bevándorlási ügynökséget, amely elvenné a döntési jogokat a migránsokat érintő ügyekben a nemzetállamoktól.

Donald Trump vagy Putyin?

A magyar külpolitika vezérlő csillaga a magyar érdek - mondta Orbán Viktor. Arra a felvetésre, hogy Putyin (orosz államfő) vagy Trump (amerikai elnök)? , a kormányfő kijelentette: nem híve a személyekhez igazodó külpolitikának. Kifejtette: minden egyes, Magyarország szempontjából fontos országgal olyan viszonyt kell kialakítani, hogy neki is érdekében álljon, Magyarország sikeres legyen.

Amint felsorolta, ma Oroszország, az Amerikai Egyesült Államok is érdekelt a magyar sikerben, valamint Kínának, Izraelnek, Törökországnak is ez az érdeke. "Hét éve dolgozunk azon, hogy a lecsatlakozásos, szövetségesi gondolkodás és logika helyén a nemzeti önérdekből kiinduló külpolitikát építsük fel.  Jól állunk. Egy mozaikkocka nincs a helyén, ezt Brüsszelnek hívják. Ez a következő választás után megoldandó feladat. Nem lehetetlen. Látjuk a lehetőséget" - hangoztatta Orbán Viktor.

Jobb híján autonómia

A miniszterelnök az autonómiát firtató felvetésre rögzítette: a kormány támogatja az autonómiát. Személyes álláspontját érzékeltetve úgy fogalmazott: "Az autonómiát támogatom. Jobb híján. Pont." Az RMDSZ-t illető kérdésre úgy reagált: gondolhatnak bármit filozófiai tételekről, politikai elvekről, helyes stratégiáról, de arról nincs mit gondolkodni, kire szavaznak az emberek. Arra a felvetésre, látja-e a lehetőséget a magyarországi társadalmi-gazdasági intézkedések határon túlra történő kiterjesztésére, igennel válaszolt, hozzátéve: az ütemezés a kérdés. Orbán Viktor szerint a jég megtört, amikor az egyik legfontosabb családtámogatást kiterjesztették, az államhatárokon kívül minden magyar család számára lehetővé tették. Úgy vélekedett: lépésről lépésre kell haladni, s ez igaz a csokra is.

Jobban kell támogatni a falut

Orbán Viktor azt mondta, nem teljesen elégedett, mert a falusi népesség számára egyelőre nem elég vonzó. Kiemelte: falusi népességmegtartó lakástámogatási programot kell indítani, és ennek tapasztalatai alapján következhet egy Kárpát-medencei program. Arra, hogy miért nem keményebbek a "Soros-birodalom magyarországi képviselőivel", úgy reagált: még lehetnek. Hozzátette ugyanakkor: az európai politikai kultúrában vannak határai a politikai csatákban bevethető eszközöknek, és ők nem lépik át ezt a határt, szemben az ellenfeleikkel.

A miniszterelnök kérdésekre adott válaszait egy nő füttyel próbálta megzavarni.

Botka László, az MSZP miniszterelnök-jelöltje reagálásában azt írta, a jövő évi voksolás tétje, hogy Magyarország Oroszországhoz vagy Európához akar-e tartozni, továbbá az is, hogy az emberek egy leszakadó, igazságtalan Magyarországra vagy egy egyenlőségre és igazságosságra épülő jövőre szavaznak.

Vona Gábor, a Jobbik elnöke a beszédre reagálva azt írta, Orbán Viktor miniszterelnök ismét bebizonyította, hogy tisztességes bérek és nyugdíjak, modern egészségügy és oktatás helyett csak ellenségképet tud adni a népnek.

Szél Bernadett, az LMP társelnöke szerint a Fidesz nem Európa jövője, hanem Magyarország múltja. Véleményes szerint a Fidesz kormányzása alatt nőtt Magyarország kiszolgáltatottsága, megroggyant hagyományos, stabil nemzetközi kapcsolatrendszere és a magyar emberek túlnyomó többsége rosszul járt.

A Demokratikus Koalíció pártjának alelnöke, Nagy-Huszein Tibor szerint semmit nem lehetett megtudni a beszédből arról, hogy mik az ország valós problémái, miért megy tönkre az egészségügy és az oktatás, miért Magyarországon az egyik legalacsonyabb a fizetés az unióban.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!