Hírek

2016.10.04. 08:46

Munkahelyek teremtése, a foglalkoztatottság javítása a cél

Zalaegersze – A népesség helyben tartását is szolgálja, ha sikerül a gazdasági növekedést elősegíteni a foglalkoztatottság javításával.

Arany Gábor

Röviden így is összefoglalható a foglalkoztatási paktumok célja. Ebben önálló szereplők – vállalkozások, képző intézmények, foglalkoztatási szervezetek – működnek együtt a munkahelyek létrehozása érdekében, mégpedig lényegében a kormányzati rendszertől függetlenül. Zalában több foglalkoztatási paktum alakult, a megyei önkormányzat mellett a két megyei jogú város, valamint a járások is létrehoztak ilyet, emellett a gazdaságfejlesztési és innovációs operatív programból is igényelhető támogatás a foglalkozás fejlesztésére. Ilyen párhuzamosságok mellett a pénzeszközök hatékony felhasználására is ügyelni kell, például, hogy egy feladatot csak egyszer végezzenek el. Erre is felhívták a figyelmet kedden, amikor a megyeházán a zalai innovatív foglalkoztatási paktum megvalósításáról tartottak járási találkozót az érintettek: önkormányzatok, foglalkoztatók, képző intézmények képviselőivel.

Pácsonyi Imre, a megyei közgyűlés alelnöke érdeklődésünkre elmondta, a 60 hónapig, 2021 nyaráig tartó programra európai uniós támogatásból 963 millió forintot fordíthatnak, ennek 85 százalékát a munkavállalókra kell költeni. Ebből 630 hátrányos helyzetű, tehát tartósan munkanélküli, alacsonyan iskolázott álláskeresőt kívánnak bevonni. Képzést biztosítanak 180 főnek, hogy megszerezzék azokat az ismereteket, képességeket, amelyek megkönnyítik az elhelyezkedésüket. A kitűzött cél szerint 272 munkavállalót juttatnak fél évig kenyérkeresethez, és az elhelyezkedésüket anyagilag támogató program lejártát követően is továbbfoglalkoztatja őket a munkaadó. A megyei önkormányzat által irányított program tényleges megvalósítása januárban indul, addig a lehetőségek, igények felmérése zajlik, és összegyűjtik mindazokat, akik részt kívánnak ebben venni. A munkavállalók pedig a kormányhivatal foglalkoztatási főosztályánál, másként: munkaügyi központban érdeklődhetnek a lehetőségről.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!