Hírek

2017.03.08. 20:20

Be fog tudni vásárolni nagypénteken? Még messze nem biztos

Kedden megszavazta az országgyűlés, hogy a nagypéntek munkaszüneti nap legyen, így négynapos hétvége lesz a húsvét. Mit jelent ez a cégek, vállalkozások számára?

Hajdu Péter

A napi ellátásban szerepet játszó és érdekelt ágazatok számára gazdaságilag, továbbá a munka és a szállítások átszervezése szempontjából is alapvetően fontos a húsvét előtti péntek munkaszüneti nappá nyilvánítása.

Természetes, hogy a pékeknek például pénteken is dolgozniuk kell.

- Ha gazdaságilag közelítjük meg ezt a témát, és speciálisan a mi területünket nézzük, akkor azt kell mondanom, hogy a sütőipar, azon belül a mi cégünk számára a nagypéntek komoly többletköltséget jelent, hiszen nálunk dolgozni kell majd akkor is. A dolgozóink egy részének be kell jönni a munkahelyre, mivel mi folyamatosan működünk, hogy a szombati, ünnepi kenyér- és péksütemény-szállításokat teljesítsük. Mindez azért is többletköltséggel jár majd nagypénteken, mert nagyobb mennyiségű árut többször kell kiszállítani, ami logisztikailag is többe kerül. A bérköltségünk nyilván emelkedni fog, hiszen egy plusz nap jelenik meg költségszinten a cégünk számára, de ez egy 365 napos évben kigazdálkodható. Magánemberként pedig azt gondolom, hogy a húsvéti ünnep, a nagypéntek megérdemli, hogy munkaszünet legyen - mondta Berta László, a Zalaco Zrt. vezérigazgatója.

A térségben a legnagyobb húsfeldolgozó üzemet a Babati és Társa Kft. működteti, Zalaegerszegen is több üzlettel. A feldolgozók és a húsboltok számára különösen nagy jelentőségű a húsvétot megelőző időszak, mivel az ünnepkörök fogyasztási szokásait tekintve az egyik leghúsosabb ünnep következik, amiből most a munka és a forgalom szempontjából kiesik a péntek, hacsak nem akarnak százszázalékos bérpótlékot fizetni a munkára behívott dolgozóknak.

- Nem egyszerű a helyzet. Valószínűleg azt fogjuk tenni, hogy a húsvétot megelőző héten csütörtökig felfuttatjuk a termelést, és részben előrehozzuk a szállításokat csütörtökre, egy részüket pedig áttesszük szombatra. A szombati szállításokat valószínűleg meg kell majd hosszabbítanunk. Lesz olyan üzlet, ahová kétszer kell mennünk, és szombaton árut viszünk délelőtt és délután is - mondta Szakács Zoltán, a húsipari feldolgozó cég kereskedelmi igazgatója. Hozzátette, ezekről az átszervezésekről tárgyalni kell még valamennyi kereskedelmi partnerükkel.

Az egerszegi vásárlóközönség megszokott nagypiaci napja a péntek. Vajon nyitva lesz-e a vásárcsarnok nagypénteken? - kérdeztük Horváth Istvánt, a csarnok igazgatóját.

- A zöldségesektől azt hallottam, hogy árusítanának, számos árus érdeklődött már nálunk, hogy nagypénteken lesz-e lehetőség erre. A vásárcsarnok önkormányzati intézmény, ott fognak erről dönteni, amiről időben tájékoztatjuk a partnereinket és a vásárlóközönséget - mondta a csarnok vezetője.

Húsvét négynapos ünnepének egyértelmű nyertese a vendéglátás, azon belül is a szálláshelyek, a hotelek. Ezt alátámasztotta Bangó László, a balatongyöröki Hotel Panoráma vezetője is.

- A mi szakmánkban kimondottan jó hír, ha bővül a munkaszüneti napok és a hosszú hétvégék száma. Ugyanis 2013-tól a belföldi vendégek mozgása lényegesen erősödött, úgy a háromcsillagos kategóriában, amibe mi is tartozunk, mint a négycsillagos hotelek esetében. A mi kategóriánkban a belföldi vendégek aránya magasabb, ezért csak üdvözölni tudjuk, hogy a nagypénteket is munkaszüneti nappá tették. A munkaerő szervezését tekintve nálunk ez nem okoz semmiféle nehézséget, ugyanaz a helyzet, mintha főszezonban, például augusztus 20-a hosszú hétvégére esne - mondta hotelvezető.

Érdeklődésünkre, hogy esetükben húsvétkor milyen kihasználtságúak a szobák, elmondta, 80-90 százalékosak.

- Hatvankilenc szobával működünk, és nagyon magas, hatvan százalék fölötti a forgalomban a törzsvendégek aránya. Már most márciusban eladtuk a főszezoni időszak döntő részét és a húsvétot is. Csupán néhány szobánk szabad. A húsvéti hétvége egy nappal hosszabb lett, a vendégkörünk ismeretében valószínűsíthetem, hogy módosítják a foglalásukat. Egyszerűen meghosszabbítják majd az itt tartózkodást egy nappal, és nem pénteken este jönnek, hanem már csütörtökön - mondta Bangó László.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!