Hírek

2013.03.26. 15:15

Munkát szeretne, bármilyet

Zalaegerszeg - Hogyan lehet megélni alig 40 ezer forintból, vagy még kevesebből? Régóta próbálkozik ezzel egy zalai közmunkás, egy középkorú asszony, aki felkereste szerkesztőségünket.

Szabó Judit

Erzsébet - nevezzük így - néha kap borravalót, és ez  nagyon sokat számít.   Egy nyilvános vécében dolgozik, jelenleg ezért tud szert tenni némi  kiegészítésre.  Közmunkásként hat órában  foglalkoztatják,  öt hónapig. A nettó bére nem éri el a    negyvenezer forintot, persze ez is jobb, mint a huszonvalahányezres   segély. Már  nagyon régóta nincs állandó munkája.

- Dolgoztam a ruhagyárban, vasaltam. Jó munkahely volt, meg volt velem elégedve a főnököm. Szünetben sem ettem, mint a többiek, inkább vasaltam tovább.  Később  takarítottam több helyen, és voltam betanított munkás is, de azon a  munkahelyen nem bírtam, ahogy viselkedtek velem. Mindig potyogtak a könnyeim, és így nem tudtam dolgozni, felmondtam - elevenítette fel.

Erzsébet  azóta segélyből, néha pedig közmunkából vagy  alkalmi munkából él. Albérletben lakik, és a bérleti díj körülbelül annyi, mint a mostani fizetése, és akkor még nem beszéltünk a rezsiről és az élelmiszerről.   Csak hét általános iskolai osztályt végzett, ezért sem könnyű elhelyezkednie.

- Anyu  csak kilencéves koromban vette észre, hogy le van tapadva a nyelvem. Alig tudtam beszélni, a végén már szinte  csak  jeleket használtam. Ezért nem ment  az iskola. Sokszor bántottak  otthon, ütötték a fejemet a falba, amikor  olvasnom  kellett volna, de csak ültem a könyv fölött - idézte fel a most is kísértő emlékeket.

Az asszony azért kereste fel  szerkesztőségünket, mert nagyon el volt keseredve a hosszan tartó munkanélküliség, a kilátástalanság miatt.   Elmondta, bármilyen munkát elvállalna,  szívesen takarít, nemrég hólapátolást is vállalt egy-két lépcsőháznak, hogy előbbre jusson. A lakhatás költségén úgy faragott,   hogy most többen laknak a lakásban,   így megoszlanak a fizetnivalók.

- El szoktam menni a családsegítőbe, ott adnak csomagot.  A liszt még abból van, amit  januárban kaptam   -  így tölti fel néha a kamrát.

Örülne például egy takarítói állásnak, hogy  javuljon az anyagi helyzete.   Felvételünk  illusztráció. Fotó: Pezzetta Umberto

Mészáros Ágnestől, a zalaegerszegi Családsegítő Szolgálat  vezetőjétől megkérdeztük, mit lehet tenni ilyen helyzetben.

- Az elhelyezkedést illetően a  kilátások valóban nem túl jók. Legalább a nyolc általánost el kellene végezni, akkor akár a munkaügyi központon keresztül be lehetne kerülni valamilyen szakmát adó képzésbe, amivel  megnőnek az elhelyezkedési esélyek. Ez azonban  elsősorban foglalkoztatáspolitikai kérdés, mi pedig szociális ügyekkel foglalkozunk,  de jó a kapcsolatunk  a munkaügyi központtal. Hozzájutunk információkhoz, s ha tudunk segíteni a klienseinknek  állásügyben, azt is megtesszük.  Cégeket is meg szoktunk keresni, és segítünk felvenni a kapcsolatot, ha pedig az ügyfelünk hozzájárul, elmondjuk  a munkáltatóknak, hogy véleményünk szerint jól járnának-e vele. Van olyan munkáltató, aki pozitívan fogadja ezeket a megkereséseket, s olyan is, aki elzárkózik - nyilatkozta.

Mészáros Ágnes elmondta:  ha a munkanélküliség nem is szociális kérdés, a következményei már ezen  a szakterületen csapódnak le, s a problémahalmaz növekszik. Először általában akkor jelennek meg a rászorulók a családsegítő szolgálatnál,  amikor  elmaradnak  a  rezsi kifizetésével.

- Első körben általában a közös költség kifizetése marad el, mert az nem von maga után azonnali szankciót, míg a villanyt és a gázt pár hónap után kikapcsolják, vagy felteszik újabban a fizetős mérőórát. Az viszont úgy működik, hogy ha kifizet a fogyasztó előre mondjuk ötezer forintot, abból lehet, hogy csak kétezret tud felhasználni, mert a többit azonnal levonják a tartozása miatt  -mondta Mészáros Ágnes.  -Ha valakinél felhalmozódott százezer forint tartozás, el lehet képzelni, mikor fogja ledolgozni a fizetős mérőórával. De ez még mindig jobb az óra leszerelésénél  jelezte.

Hozzátette, a családsegítő szolgálat fel tudja ajánlani az adósságkezelési szolgáltatást  a hátralékosoknak.

- Ez jó  megoldás lenne, mert 25 százalék önrészt kellene fizetni az adósnak, a többit közpénzből biztosítanák. Zalaegerszegen azonban csak azok tudnak azonban bekerülni ebbe a rendszerbe, akiknek nagyon alacsony, 20-25 ezer forint az egy főre jutó  jövedelmük, ők azonban valószínűleg nem fogják tudni fizetni a rájuk eső részt. Már kezdeményeztük az önkormányzatnál a jövedelemhatár megemelését,  de eddig nem jártunk sikerrel  ebben az ügyben. A másik lehetőség a Lakhatásért Közalapítvány, amely kifizetheti   a teljes adósságot, jellemzően kisebb összegeknél, vagy az adósságkezelési szolgáltatásban az ügyfélre eső önrészt. Ezen kívül  arra van lehetőség, hogy krízissegélyben részesítsük a rászorulót, de azt csak a valóban alacsony, 20-30 ezer forintos tartozásoknál tudjuk biztosítani.

A zalai munkaügyi kirendeltségekről érkező jelzések szerint  visszaesett a segédmunkások iránti kereslet mostanában. Talán tavasszal több lehetőség lesz például az agráriumban. Az alulképzett munkanélküliek jelenleg szinte csak a közfoglalkoztatásban tudnak dolgozni. Bár hirdetnek néha  takarítói vagy kertészeti kisegítői állást, de ezeket sem könnyű kifogni.  A szakemberek szerint az általános iskolából lemorzsolódott  felnőtteknek először olyan képzést kellene indítani, amelyen megtanulnak tanulni, mert sokan már 20 éve nem tanultak, de még legalább ennyi idő van a nyugdíjba vonulásukig.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!