Hírek

2017.05.10. 09:51

Jelentős vízi turisztikai fejlesztések indulnak a Mura és a Dráva mindkét oldalán

Egy horvát-magyar közös pályázat révén hamarosan jelentős turisztikai fejlesztések valósulnak meg a Mura és a Dráva mindkét oldalán. A projekt hivatalos indítására nemrég került sor a horvátországi Gorican-ban.

Horváth-Balogh Attila

A pályázatot a tótszerdahelyi székhelyű Mura Régió Európai Területfejlesztési Társulás (ETT) nyújtotta be, tudtuk meg Tislér István elnöktől, a horvát ajkú település polgármesteréről.

– Az ETT nonprofit együttműködés, ami két állam, Magyarország és Horvátország önkormányzatai között jött létre sikeres európai uniós projektek megvalósítása érdekében – bocsátotta előre Tislér István. – A közelmúltban Két folyó – egy cél címmel adtunk be pályázatot a horvát-magyar határon átnyúló EU-programra a murai és a drávai vízi turizmus fejlesztésére. Ennek keretében kikötők épülnének Tótszerdahelyen, Murakeresztúron, Molnáriban és Letenyén, felújításokra, új vízi turisztikai létesítmények, információs pontok építésére, csónakok beszerzésére, turisztikai stratégia kidolgozására kerülne sor. Továbbá készül egy mobiltelefon-applikáció is, melynek segítségével a turisták megkereshetik a murai kikötőpontokat. Ezek a magyar oldal fejlesztései, de természetesen, Horvátországban szintén nagy volumenű beruházások történnek.

Tislér István és Marijan Moharic polgármesterek, Leonarda Tarandek és Proszenyák Hajnalka a megnyitón

Fotó: Tótszerdahelyi Önkormányzat

– Minderre több, mint 842 ezer eurót nyertünk, ebből a magyar oldalra 387 ezer euró jut – jelezte Tislér István. – Horvát partnereink Gorican, Donji Vidovec és Légrád önkormányzata, ott 15 százalék az önrész, nálunk pedig 5 százalék, ezeket az összegeket az önkormányzatok adják majd össze.

Tislér István azt is elmondta: a nyertes pályázat révén megvalósítható fejlesztés munkálatai az ősszel indulnak.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!