Hírek

2016.03.20. 15:34

Mura menti horvátok nagyböjti keresztútja

Homokkomárom – A Mura menti horvátok hagyományos horvát nyelvű keresztútját tartották meg vasárnap a kegyhelyen.

Horváth-Balogh Attila

A keresztutat a nagykanizsai horvát nemzetiségi önkormányzat szervezte. Ennek elnöke, Vargovics Józsefné elmondta: céljuk, hogy a Mura mente horvátsága egyszerre gyakorolhassa vallását és anyanyelvét.

Képünkön a hívek éppen a kegytemplomhoz tartanak, a menet élén a Zrínyi-kadétok haladnak

– A horvát hagyományok és a kultúra mellett a horvát nyelvű hitélet megismertetése, gyakorlása stratégiai fontosságú, hiszen mindannyian tudjuk, hogy az anyaországi horvátok valamivel vallásosabbak, mint mi itt – bocsátotta előre Vargovics Józsefné. – Ez azonban nem jelenti azt, hogy ne tudnánk bepótolni mindazt, amit elmulasztottunk. Ebben a legfontosabb törekvésünk, hogy megismerjük és elsajátítsuk a legértékesebb imáinkat, az egyes ünnepekhez kapcsolódó templomi énekeket. Ha lehet, anyanyelvi szinten, hogy át is tudjuk adni, örökíteni ezeket a gyermekeinknek, unokáinknak. Ehhez kell minél több olyan alkalom, melyek révén ráirányíthatjuk a hívek figyelmét arra, hogy a horvát nyelvű hitélet gyakorlása elengedhetetlen az identitásunk őrzése szempontjából – folytatta Vargovics Józsefné. – A keresztútra, melyet Szűcs Imre  nagykanizsai helyettes esperes vezet, a Mura mente összes településéről, így többek közt Semjénházáról, Petriventéről, Molnáriból és Murakeresztúrról is érkeztek hívek. Sőt, Horvátországból szintén szoktak jönni családok, akik nagyra értékelik a kezdeményezésünket.

Régi szándék, hogy a fiatalokat is bevonják. Mint azt dr. Rácz Erika, a murakeresztúri Zrínyi Miklós Általános Iskola pedagógusa elmondta: hagyományosan közel 20 fiatallal érkeztek, köztük népviseletbe öltözött gyerekekkel, illetve a Zrínyi-kadétokkal.

– A nagyok a keresztúton olvasnak fel kaj-horvátul, a mi nyelvünkön – fűzte hozzá.

Egy csoport a 74-es főúttól indulva, Hosszúvölgyön át, gyalog tette meg a homokkomáromi kegytemplomig tartó 5-6 kilométeres utat. A gyalogos zarándoklathoz felajánlás is kapcsolódott.

– A családunkért ajánlottuk fel a zarándoklatot, mert ha a család rendben van, akkor minden rendben – árulta el Pásztori Jánosné, aki társaival felváltva vitte a több kilós, fából készült feszületet a menet élén.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!