Hírek

2017.04.24. 15:32

Kíméletesebb tükrözés, szívultrahang az ágynál - új műszereket adtak át a megyei kórházban

Zalaegerszeg - Az Ispita Alapítvány gyűjtése jóvoltából két újabb, nagy értékű eszközzel gazdagodott a Zala Megyei Szent Rafael Kórház műszerparkja.

Magyar Hajnalka

A két eszközt, amelynek értéke összesen megközelíti a 10 millió forintot, hétfőn adták át, a sajtó jelenlétében.

Elsőként Eichinger Attila, az Ispita Alapítvány kuratóriumának elnöke beszélt a gyógyító munkát támogató tevékenységükről, amit alapvetően a szellemi erőforrások, illetve az eszközpark fejlesztése terén realizálnak. Mint elmondta, tavaly képzésekre, továbbképzésekre 5 millió forintot, míg műszerekre 21 millió forintot költhettek az adományozók jóvoltából.

A frissen beszerzett eszközöket a kedvezményezett osztályok vezetői mutatták be. A kardiológia egy közel 4 millió forint értékű, betegágy mellett használatos szívultrahang készüléket kapott, amit a kritikus állapotú, infarktuson átesett pácienseknél használnak a koronária őrzőben. Az eszköz lehetővé teszi, hogy a válságos állapotú betegeket mozgatás, helyváltoztatás nélkül tudják vizsgálni - emelte ki dr. Lupkovics Géza osztályvezető főorvos, hozzátéve, hogy az új eszköz tönkrement elődjét pótolja.

Dr. Halász Gabriella, dr. Lupkovics Géza, dr. Béli László és Eichinger Attila az új eszközökkel
Fotó: Pezzetta Umberto

Az urológia flexibilis cisztoszkópot, azaz hólyagtükröző endoszkópot kapott, amivel dr. Béli László osztályvezető főorvos 15 éves kérését sikerült beteljesíteni.

- Az új, hajlékony eszköz révén jóval kíméletesebben végezhető el a hólyagtükrözés - tárta fel a műszer fő erényét dr. Béli László. - Elsősorban a férfibetegeink számára jelent ez jó hírt, hiszen az anatómia jellemzők miatt főként számukra volt meglehetősen kellemetlen a vizsgálat az eddigi, merev műszerrel. Az eszközt főként a hólyagdaganatok kontrollálására használjuk, s csatlakozik hozzá egy endovideó-rendszer is. Mivel évente 500-700 ilyen vizsgálatot végzünk, hosszú távon nagy szükségünk volna még egy további flexibilis endoszkópra, hogy a sterilizálás időtartama alatt is rendelkezésünkre álljon egy hadrafogható eszköz - mondta.

Dr. Halász Gabriella főigazgató megköszönte az Ispita Alapítvány munkáját, aminek eredményei már évtizedek óta segítik a kórházban a technológiai megújulást. Utalt rá, hogy az elmúlt 2 évben különösen dinamizálódott az együttműködés. Jó példaként említette az egyik fontos, tavaly megvalósult célt, a genetikai labor mikroszkópbeszerzését. A jövőben is nagy szükség lesz rájuk, az új cél a fizioterápiás medence megújítása.

A zalaegerszegi Koraszülöttmentő és Gyermekintenzív Alapítvány ugyancsak támogatáshoz jutott hétfőn egy országos pénzintézet akciója keretében.

A szombathelyi Markusovszky Egyetemi Oktatókórházzal közösen összesen közel 700 ezer forint támogatást kaptak. Az elnyert összegből a zalaegerszegi alapítvány  vénakereső készüléket szerezhet be.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!