Hírek

2015.06.21. 18:30

Múzeumok éjszakája - Kedvcsináló régészkedés

Talán hétköznapokon nem érnek annyian rá, de az is lehet, hogy a szokatlan, késői időpont ad valami különös, romantikus vonzerőt a múlt és régmúlt emlékeinek.

Hajdu Péter

Kezdettől népszerű esemény a múzeumok éjszakája, amit a szombat este is igazolt. A megye több településén tartottak nyitva, illetve szerveztek programokat a múzeumok, és más kulturális intézmények is. Zalaegerszegen sok helyszín közül lehetett választani. A Deák Ferenc Megyei Könyvtár már délután öt körül várta a látogatókat. Az elmúlt években többször is megnyitotta alagsori szakmai műhelyeit, illetve bemutatta a páncélszekrényben őrzött könyvritkaságokat, de a múzeumok éjszakájához először kapcsolódott az egerszegi bibliotéka.

- Öröm számunkra, hogy ugyanúgy, mint a város, illetve az ország többi közgyűjteménye, mi is megmutathatjuk a kincseinket - mondtaTóth Judit, a megyei könyvtár igazgatóhelyettese.

Kevéssel a szombat délutáni nyitás után az olvasóteremben a Zala megyét ábrázoló térképekből nyílt kiállítás, ami a XVII. századtól napjainkig mutatta be a megye területi változásait. Nem voltak magukra utalva a nézelődők, Káli Csaba, a Zala Megyei Levéltár igazgatóhelyettese érdekes előadása vezette végig az érdeklődőket a történelem megyénkre mért változásain.

A könyvtárban két hétig megnézhető a térképkiállítás, majd a többi zalai könyvtárba is elviszik bemutatni. Ugyancsak nagy érdeklődésre tartott számot a könyvtár alagsori, a kölcsönzők előtt egyébként zárva levő műhelyeiben folyó program, Cserhalmi Henriette könyvrestaurátor előadása munkájáról, illetve a könyvtár páncélszekrényben őrzött ritkaságainak bemutatása.

Zalaegerszegen a Göcseji Múzeum volt a rendezvények központja, de a múzeum nagy épületén kívül több más helyszínre is ellátogathattak az érdeklődők a belépőül szolgáló zöld karszalaggal.

- Nagyon jó gyermekprogramokkal készültünk, remélve, hogy a családok elhozzák őket is. Két, nagyon érdekes foglalatosságot találtunk ki számukra. Rézdrótból ókori ékszereket készíthetnek a restaurátoraink segítségével. Van egy régészeti arcrekonstrukciós kiállításunk, annak előterében az arcrekonstrukcióval ismerkedhetnek a gyerekek - mondta érdeklődésünkre nyitás után Kaján Imre múzeum-igazgató.


Az ötlet bevált, estére a restaurátor műhely és az említett kiállítási előtér megtelt kisgyerekes családokkal. A múzeumban kiállított bronzkori, 3300 éves leletek mintájára készültek rézdrótból fibulák és egyéb díszek, a családok igazi kincset vihettek haza, ami ráadásul fényesebb is volt az eredetinél.

Sokan megálltak a múzeum új kincse, a nemrég megvásárolt Czobor-hagyaték előtt. A város két világháború közötti legjelentősebb polgármesterének ebédlőgarnitúrája és a hozzá tartozó tárgyak, mint Béres Katalin, a tárlatot bemutató történész-muzeológus elmondta, több mint ötven darabból áll.

Először láthatta a nagyközönség Czobor Mátyás polgármester hagyatékát, egy ebédlő garnitúrát, amiről Béres Katalin (jobbról a második) beszél az érdeklődőknek, Lendvay Pálnak, Kóbor Zoltánnénak és dr. Bölcz Imrénének Fotó: Katona Tibor

- A kiállítás jelenlegi helye ideiglenes, talán egy-másfél hónapig marad itt, utána pedig főleg a festmények restaurálásra kerülnek, és hosszú távú terveink szerint egy új várostörténeti kiállítás fontos eleme lesz majd ez a garnitúra közölte.

A múzeum munkatársai nem győztek gyurma csomagokat bontogatni az arcrekonstrukciós kiállítás előterében, ahol Kiss Ágnes Katinka festőművész, segédrestaurátor irányításával az arcrekonstrukciót gyakorolhatták a gyerekek.

- Amikor megtalálják a koponyát, az antropológusok megnézik, férfié vagy nőé volt, és az izmok eredési, tapadási pontjait vizsgálják, mennyire érdes ott a csont. Többek között ez ad információt, hogy milyen vastag volt az aktuális izom, és még számos más dolog - említette.

Kiss Ágnes Katinka (középen) a gyerekeket arcépítésre tanította, mellette balról Suder Zsófia dolgozik, jobbról Kovács Enikő  Fotó: Katona Tibor

A gyerekek tíz gipszkoponyán szorgoskodtak kitartóan. Hagyományosan nagy érdeklődésre tartott számot az időnként körútra induló rabomobil.

A múzeum déli szárnyában Németh János Kossuth- és Munkácsy-díjas keramikusművész vezette be állandó kiállításán a látogatókat sajátos formavilágának rejtelmeibe.

A kölcseys gimnazisták Ripacsok nevű színjátszó köre a falumúzeumban adta elő, jókedvre derítve közönségét, a Paraszt Párisz, avagy a göcseji alma dicsérete című népszínművet, a Városi Hangverseny- és Kiállítóteremben pedig a Magyar zsidó képzőművészet a XX. század első felében című, nagyon gazdag kiállítás nyílt meg.

Az este folyamán a közeli törvényszék, az egykori megyeháza épületében is tárlatvezetések indultak.




Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!