Hírek

2016.10.12. 12:25

Nagy bajba kerültek az állattartók amióta megszüntették az állatorvosi ügyeletet

Nagykanizsa - Miért szűnt meg Dél-Zalában az állatorvosi ügyelet? A probléma nem újkeletű, mégis sok gazdi hiányolja a hétvégi állatorvosi ellátást.

Horváth-Balogh Attila

A témát a molnári Horváth Olga vetette fel lapunknak.

- A házi kedvencek tartása az utóbbi évtizedekben sokat változott. Már nem az a klasszikus, hogy kutya láncra kötve, macskák az udvarban, tyúkok és malacok az ólban - bocsátotta előre Horváth Olga. - A fejlődést segíteni kellene, ám megyénkben azzal, hogy megszüntették az állatorvosi ügyeletet, nagy problémák elé állították a gazdikat. Az ugyanis, akinek nincs olyan állatorvos ismerőse, akit bármikor hívhat, magára marad, ha baj van. Baj pedig sajnos, bármikor lehet, nem csak hétfőtől péntekig, 8-tól 16 óráig. Maradandó károsodást szenvedhet, vagy meg is halhat kedvencünk a késői ellátás miatt. Szeretném, ha az illetékesek ezt meghallanák, és nem az lenne a válasz, hogy a megyén kívül felajánlott állatkórházakhoz lehet fordulni. Mert aki bajban van, azon segíteni kell! Senkinek nem kívánom azt az érzést, amikor este hazaér és észleli, hogy gond van. Aztán rájön, hogy egyedül van beteg kedvencével, nem tud senkit megkérdezni, mert sokan kikapcsolják a telefont, aki meg elérhető, az nem ér rá... Pedig az igazsághoz az is hozzátartozik, hogy aki tisztességesen tartja kedvencét, nem kevés pénzébe kerül. Az állatorvosi ellátás, gyógyszerek még egészségesen is drágák, ha pedig házhoz hívsz doktort, azt gondolom, anyagilag is megéri a szakembernek kimenni.

Az olvasónk által elmondottakat megerősítette Abai Erika, a zalaegerszegi Bogáncs Állatmenhely operatív titkára is. Azt mondta: nekik akkor okoz gondot a helyzet, ha hétvégén orvosi ellátásra szoruló állat kerül hozzájuk.

dr. Virág Zsolt

- A váratlan dolgok péntek délutántól hétfő reggelig történnek. Ez Murphy törvénye alapján szinte mindig így van. A szombathelyi klinika pedig elég távoli, nincs mindenkinek autója és vastag pénztárcája. Szóval jó lenne helyben ellátni a problémákat. Ráadásul nem minden esetben jó, ha a beteg állat sokat utazik - jelezte.

Megkerestünk az ügyben egy gyakorló állatorvost, dr. Virág Zsoltot, aki Garaboncon állatgyógyászati központot működtet.

- Nagyjából három éve szűnt meg a kötelező állatorvosi ügyeleti rendszer, akkor került ki ennek a megszervezése a kamara feladatai közül - hallottuk dr. Virág Zsolttól, akinek az édesapja is gyakorló állatorvos, s így segíteni tud neki az ügyeleti készenlétben jelentkező problémák megoldásában - ez  nagy szerencse, mint később kiderül. - Jelen állás szerint tehát ennek a területnek nincs gazdája. A rendszer lényege az volt, hogy hét közben este hattól reggel hétig, illetve hétvégén volt elérhető állatorvos. Mivel az ügyeleti esetek száma csökkent, a hétvégi készenlét komoly feszültségeket generált a szakmában, ugyanis miközben a kollégák otthon várakoztak a segítségkérő hívásokra, nem mehettek sehova, egy családi ünnepségen nem fogyaszthattak alkoholt sem, mert a régi ügyeleti törvény szerint 2-3 óra alatt ki kell érni a helyszínre - a várt hívások pedig nem jöttek. Így aztán otthon várakoztak, szinte vigyázzba állva - hiába. Közben országos működési engedélyt kaptunk és egyfajta szabadpiac alakult ki, tehát mindenki ott vállal el munkát, ahol akar - elmehet az ország másik felébe is. A körzetek tehát megszűntek, ezért aztán vannak kollégák, akik a nap végén, vagy a hét végén kikapcsolják a mobiljukat - azon egyszerű oknál fogva, hogy az állatorvos is ember és néha pihenni akar. A legközelebbi állandóan nyitva tartó állatkórház Szombathelyen található. A nagykanizsai, dél-zalai gazdiktól én is hallom a panaszt, hogy ügyeleti időben nincs ellátó állatorvos. De ez nem csak őket sújtja, hanem engem is, mert én nem szoktam kikapcsolni a telefont, így aztán sokadikként a sorban végül mindig megtalálnak az ügyfelek. Ha itthon vagyok, akkor én ellátom a beteg állatokat, de nekem is van más programom, megesik, hogy el is utazok. Ám ha idehaza vagyok is, némi határt mégis csak kéne szabni a teendőknek.

Érdeklődésünkre dr. Zomborszky Zoltán, a Magyar Állatorvosi Kamara Pannon Területi Szervezet elnöke azt mondta: jelenleg a központi állatorvosi ügyelet működtetésének sem az anyagi, sem a személyi feltételei nem állnak rendelkezésre. Megerősítette a Virág doktor által elmondottakat, azaz hogy a korábbi rendszer megszűnésében jelentős szerepet játszott, hogy gyakorlatilag a nagy állattartók száma drasztikusan csökkent, s ennek megfelelően a hétvégi állatorvos-igény is minimalizálódott. Ezzel együtt pontosan átérzi és érti, hogy a beteg kedvencért aggódó gazdi mihamarabbi ellátást szeretne - ez azonban egyelőre csak úgy lehetséges, ha mindenki keres magának saját állatorvost. Kérdésünkre kijelentette: szakmai és etikai szempontból is aggályos, ha egy állatorvos hétvégére kikapcsolja a telefonját.

S hogy mi a megoldás?

- Azt gondolom, az üdvös az lenne, mivel az állam nem finanszírozza, ha az állattartók közösséget, egyesületet szerveznének, ahova tagdíjat fizetnének, mondjuk - most a hasamra ütök - évente 2000 forintot (ez megyei szinten már szép kis summa lenne), amiből már lehetne fizetni egy állatorvost, aki jól felszerelt helyen, asszisztenssel ellátja az ügyeleti eseteket. Mert amúgy az is problémát jelent, hogy mi, állatorvosok is nagyon különbözően vagyunk felszerelve. És azt csak megjegyzem: az állam soha nem adott pénzt az ügyelet ellátására, azt maximum kötelezővé tette. Ez azonban már a múlté, az új időkhöz igazított konstrukciókat kell kidolgozni - jelentette ki dr. Virág Zsolt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!