Hírek

2015.11.11. 07:15

Nagy terhet jelent a kanizsai kórház számára a somogyi betegek ellátásának tisztázatlan finanszírozása

Nagykanizsa – Jópár somogyi település esetében továbbra sem tisztázott a betegek kórházi ellátásának finanszírozása, ezért a Kanizsai Dorottya Kórház működőképességének határán tart. Az intézmény ugyanis évente több ezer olyan somogyi beteget gyógyít, aki után a kaposvári és a nagyatádi kórház kapja a kvótát.

Pásztor András

A somogyi betegek ellátása, illetve a gyógyító beavatkozások finanszírozása régóta probléma, s feszültségforrás a térségben. A somogyi határszélen élők ugyanis már évtizedek óta a nagykanizsai intézménybe járnak kezelésekre, ez ugyanis alig 20 kilométeres távolságot jelent a kaposvári közel 70 kilométeres úttal szemben. Hosszú évtizedekig nem is volt probléma a somogyi betegek ellátása, ám miután 2010 környékén szigorodtak az ellátási körzethatárok, finanszírozást sem kapott a kanizsai kórház. A kórház akkor helyezte kilátásba először, hogy a jövőben nem tudja fogadni a somogyi betegeket, hiszen az ellátásért járó OEP-támogatás nem a kanizsai, hanem a kaposvári, illetve a nagyatádi kórház büdzséjében landolt.

– Ezt követően négy somogyi település – Pogányszentpéter, Iharos, Iharosberény és Inke – kezdeményezte a körzethatár kiszélesítését, amit végül a szaktárca is elfogadott, ám ezt követően a kaposvári, illetve nagyatádi kórház a bíróságon támadta meg a döntést – emlékezett vissza dr. Brünner Szilveszter, a Kanizsai Dorottya Kórház főigazgatója. – Ezen települések esetében a bíróság is úgy döntött, hogy a fekvőbeteg ellátást a kanizsai kórház lássa el. Azaz a négy település betegei után mi is megkapjuk a finanszírozást.

Dr. Brünner Szilveszter, a Kanizsai Dorottya Kórház főigazgatója

Mint megtudtuk: legutóbb a szintén Somogy megyei Zákányfalu képviselő-testülete kezdeményezte a körzethatár módosítását, a közel 570 fős település ugyanis szintén a kanizsai kórházban szeretne ellátást kapni.

– A testület érzékelte, hogy mi a lakosság igénye, ezért hivatalosan is kértük a körzethatár módosítását – fogalmazott Palotai Hajnalka, Zákányfalu polgármestere, aki hozzátette: felesleges is lenne bárki részéről gátolni ezt a folyamatot, az emberek – ahogy volt is rá példa – kanizsai ismerősökhöz, rokonokhoz jelentkeznek át, hogy a dél-zalai városban kapjanak egészségügyi ellátást. – Mindez érthető, hiszen a kanizsai kórház alig 20 kilométerre van tőlünk, míg a kaposvári kórházig közel 70 kilométert kell utazni. Ez a távolságbeli különbség pedig nyomós érv, ha egy ember életéről van szó, vagy ha egy családtagot kell látogatni akár napi rendszerességgel.

– Nekünk is hosszú évekbe és procedúrába telt, mire csatlakozhattunk a kanizsai kórház ellátási területéhez, de mi tudtuk, hogy ezt akarjuk – így Didicsné Kardos Gyöngyi, Pogányszentpéter polgármestere, aki emlékeztetett: mikor úgy tűnt, hogy a településen élők csak somogyi kórházban kaphatnak ellátást, hatalmas lett a felháborodás a faluban, s többen papíron lakhelyet is változtattak. – Számunkra nagyon jó ez a megoldás, hiszen egy remek, jól felszerelt kórház fogadja a betegeinket, ráadásul ezt nem szívességből kell tennie, hanem a betegek után járó OEP-finanszírozást is megkapja a kanizsai kórház.

Nos, igen. A már csatlakozott négy somogyi település lakosai után megkapja a finanszírozást a kanizsai kórház, ám betegek nem csak ebből a négy faluból érkeznek, hanem más somogyi településekről is.

– A múlt évben közel 2 ezer beteget láttunk el a fekvőbeteg ellátásban és további 30 ezres nagyságrendű esetszámot regisztráltunk a járóbeteg szakrendeléseken – árulta el dr. Brünner Szilveszter, aki jelezte: Csurgóról, Őrtilosból, Porrogszentkirályról, Zákányból is évente több száz beteg érkezik, majd távozik gyógyultan a kanizsai intézményből. – Nyilván ezt a finanszírozás nélküli többletmunkát csak addig tudja vállalni a kórház, ameddig az nem veszélyezteti a működését.

Egyelőre még nincs erről szó, de ha továbbra sem kap pénzt a betegek után a kanizsai kórház, egyszer talán kénytelen lesz Kaposvárra és Nagyatádra irányítani azon somogyi betegeket, akik hivatalosan ezekhez az intézményekhez tartoznak. Az önkormányzatok persze tehetnek ez ellen, a négy, illetve lassan öt somogyi település mintájára kérhetik a körzethatár módosítását.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!