Hírek

2017.04.11. 14:16

Második helyen végzett a nagykanizsai fizikatanár - Látványos és érdekes tanórákat tart Zsoldos Tamásné Beáta

Nagykanizsa - Interaktív, A Nap titkai című digitális tananyagával a 60. országos fizikatanári ankét és eszközbemutatón második helyet ért el a Thúry szakképző iskola tanára, Zsoldos Tamásné.

Benedek Bálint

- Azért készítettem, hogy a fizika, a kémia, a földrajz, a biológia, a természetismeret és a komplex természettudomány tantárgyakat látványosabban, élvezetesebben és érthetőbben, valamint eredményesebben taníthassuk - mesélte Zsoldos Tamásné Beáta fizika-kémia-informatika szakos tanár. - Egyéni tanulásra is felhasználható az interaktív tananyag, de bizonyos részei akár irodalom, történelem vagy informatika órán is megállnák a helyüket. A tapasztalatok azt mutatják, hogy megfelelő multimédia programok használatával javítani lehet az oktatás hatékonyságát.

A Nap titkai című tananyag a diákok körében is népszerű Fotó: Benedek Bálint

A pedagógus szerint a jövőben olyan multimédiás tananyagokra lenne szükség, amelyek korcsoportokra és tanulási célokra szabottak, önálló kutató tanulásra ösztönöznek, s az általuk elérhető információk kereszthivatkozásokkal, kiegészítő információkkal sokoldalúan összekapcsolhatók. Az interaktív multimédia rendszerek alkalmasak arra, hogy a tudástartalmak közvetítése során olyan hatásrendszert hozzanak létre, mely illeszkedik az emberi agy információt felvevő és rögzítő mechanizmusához. A digitális tananyagok alkalmazása esetén felerősödnek a humán interakciók: a tanár motivál és segít, másrészt értéket, normát, stílust és módszert jelenít meg, majd ad át. A tanuló saját képességeihez mérten halad, ezen túl pedig jelentősen javul a kommunikációs készsége, megnövekedik az innovatív képessége, komplex látásmódja.

- A kollégáimnak is évek óta problémát okoz az éppen aktuális témához kapcsolódó képek vagy éppen filmek bemutatása - folytatta. - A lexikonok, albumok túl nagyok és drágák ahhoz, hogy óránként 30-40 tanuló forgassa azokat, hiszen legfeljebb csak egy példány áll belőle rendelkezésre a könyvtárban. A tanulás szempontjából ideálisabb a helyzet, ha minden tanuló önállóan tud dolgozni a saját példányával. Így egy természetes szükséglet áll elő, hogy oktatási segédanyagot kell készíteni. Mindig kifejezetten kedveltem, sőt fontosnak tartottam a csillagászatot, mint integrált tudományt, amely sok érdekességet rejt. A természettudományi órák számának csökkentése miatt az általános és középiskolai tankönyvek elég keveset foglalkoznak vele, pedig e téma a mai diákokat is érdekli.

A földi élet meghatározója a Nap. Sokféle tantárgy, rengeteg irodalmi mű is foglalkozik ezzel a kultúrával az általános és a középiskolában is. Számos olyan honlap található az interneten, amely csillagászati témájú. Az ilyen témájú weblapok általában nem fedik le e korosztály érdeklődését és tananyagát. Ezek az oldalak ismertetnek, kutatásra, ismétlésre adnak lehetőséget, de böngészőik nem tudják rajta ellenőrizni megszerzett tudásukat. Ráadásul ezek a honlapok nem adott korosztályra szabottak. Persze előnyük a tankönyvekkel szemben, hogy látványosak. Az üzletekben megvásárolható csillagászati programok viszont magas szinten tudományosak

- Évek óta fejlesztem A Nap titkai című DVD-t, mely 60 oldalból áll és a diákok megérthetik többek között azt is, honnan fúj a Napszél - tette hozzá. - A látványos előadáshoz az anyagok egy részét a napfogyatkozásokon készített speciális videó felvételekből állítottam össze. Az egyik a hazai, 1999. augusztus 11-ei élményeket mutatja be, míg a másikat 2006. március 29-én egy expedíció keretében sikerült rögzíteni. A célom továbbra is az, hogy élményekkel tegyem színessé az órákat, s ezáltal a gyerekek nem csak megjegyzik az adott tananyagot, de az iskola falain kívül is emlékezni fognak rá.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!