Hírek

2016.05.10. 08:19

Nagykanizsa díszpolgárával, Dr. Kulcsár Gyulával kanizsaiságról, daganatos betegségekről, és a titkos védelmi mechanizmusról

Nagykanizsa - Dr. Kulcsár Gyula rákkutató, biokémikus vehette át idén a város napján a díszpolgári címet. A kanizsai születésű szakember lapunknak adott interjújában arról is beszélt, hogyan éljünk, ha el szeretnénk kerülni a daganatos megbetegedéseket.

Horváth-Balogh Attila

Telefonon tudtunk beszélni a doktor úrral, aki hosszas, máig tartó kutatómunkával kísérletezett ki egy speciális, a daganatos betegek terápiájának kiegészítésére ajánlott készítménycsaládot.

- Nagy megtiszteltetésnek tartom a díszpolgári címet és nagyon örülök neki, mert az eddigi munkám elismerése - mondta kérdésünkre. - Másrészt az is örömmel tölt el, hogy olyan, általam is nagyra tartott nagykanizsai díszpolgárok körébe kerülhettem, mint például Jókai Mór, Bethlen István, vagy Rétfalvi Sándor. Csak azt sajnálom, hogy a szüleim és a legjobb gyermekkori barátom ezt nem érhették meg...

- Mit jelent az ön számára kanizsainak lenni?

- Mindenkinek fontos a szülővárosa, ha valaki megkérdezi, hogy hová való vagyok, én mindig azt mondom, hogy kanizsai, pedig immár több évtizede Pécsett élek. A gyermekkorom viszont Kanizsához kötődik. Jó tanuló voltam, a tanáraim szerettek, s úgy hiszem, hogy az osztálytársaim is, mert mindig súgtam nekik és a csínyekből se maradtam ki. Középiskolába szintén Nagykanizsán, a Winkler Lajos Vegyipari Technikumba jártam, s az az iskola számomra maga volt a csoda. Épülete tekintélyt parancsolt, laboratóriumának felszereltsége pedig nívósabb volt, mint az egyetemé... Szóval jó útravalót kaptam Kanizsán, igazi tanárszemélyiségekkel találkozhattam, kiegyensúlyozott voltam, csak pozitív élmények értek. A technikumban pedig olyan kiváló oktatás folyt, ami az egyetem első éveiben sokat segített.

- Élete fő műve egy találmány, mely daganatos betegek részére készült, speciális gyógyászati célra szánt tápszerként van számon tartva 2008 óta, ami mindenképpen előrelépés ahhoz képest, hogy táplálékkiegészítőként indult. Min alapul, és lesz-e belőle valaha gyógyszer?

- A gyógyászati célra szánt tápszer és a gyógyszerek között az a különbség, hogy míg a gyógyszerek esetében beszélhetünk hatásról, addig a tápszereknél nem, pusztán a célcsoport határozható meg, tehát hogy daganatos betegeknek készült. Hogy lesz-e a Culevitből gyógyszer? Másfél évtizedig vártam, míg tápszerré minősítették, abban bízom, hogy a gyógyszerré válásig nem kell ennyit, mert ma már elég sokat tudunk ahhoz a szervezet természetes tumorellenes védelmi mechanizmusáról, hogy egyenes és határozott fejlesztési irányt követhessünk. S ha már itt tartunk: fiatalon azt gondoltam, hogy a legolcsóbb kutatás az olvasás. Ezért rengeteg, rákkutatással foglalkozó publikációt olvastam, s arra figyeltem fel, hogy ha leromlik az ember immunrendszere, az nem hoz feltétlenül magával daganatos megbetegedést. Mert ugye, azt várnánk, hogy egy legyengült immunrendszer esetében megnő a daganatos kórképek száma. Ez azonban nem így van, ugyanis a vírusok indukálta tumorokon kívül a többi daganat nem alakul ki gyakrabban immunhiány esetén. Ezért gondoltam azt, hogy kell lennie még valaminek, ami az említett helyzetekben megakadályozza a daganatok kialakulását. Ezt neveztük el természetes tumorellenes védelmi mechanizmusnak. Kísérleteink során azt kutattuk, hogy melyek azok a molekulák, melyek részt vesznek ebben a védelemben.

- A klasszikus medicina, illetve a nagy gyógyszergyártók egyébként általában hogy fogadják a piacon megjelenő új készítményeket?

- Természetes, ha egy orvos óvatos, hiszen ma már az interneten annyi mindenről lehet olvasni, amiket az emberek gyakran ki is próbálnak. Ha nagyon óvatos, akkor azt mondja, hogy kizárólag gyógyszert ad a betegnek, mert az benne van a gyógyszerkönyvben és már bizonyított. Viszont vannak készítmények, amelyek ugyan még nincsenek bent a gyógyszerkönyvben, de kísérletek alapján biztonsággal állítható róluk, hogy nem ártanak és használhatnak. Sajnos azonban, az orvosok ma nagyon leterheltek, és nincs idejük minden készítménynek utánajárni, ezért érthető az óvatosság. Én szerencsés vagyok, mert körülbelül 1000 olyan orvos dolgozik az országban, akit én tanítottam, s mindig jó volt a kapcsolatom a diákjaimmal. Ők ismernek és bíznak bennem. Másrészt szigorú feltételrendszernek kell megfelelni a fejlesztések során is, de nincs ezzel semmi gond, mert az emberek biztonságáról van szó! És nem, a gyógyszergyárak részéről sem találkoztam soha gáncsoskodással, vagy ellenszenvvel.

- Kutatásai alapján mit javasol, mit tegyünk, hogy elkerüljük a daganatos megbetegedéseket?

- Nehéz kérdés ez és a válasz sem könnyű. Egyértelmű, hogy a sok stressz elősegíti a tumorok kialakulását, ezt az egerekkel végzett kísérleteink is alátámasztják. Tumorsejteket a szervezetükbe juttatva több daganat alakult ki a folyamatosan vegzált, stresszelt egerekben, mint nyugalomban tartott társaiknál. A gondot inkább abban látom, hogy az emberek egyre kevésbé teremtik elő saját maguk az élelmiszereiket. A nagy áruházakban azonban a termékek polcon tartásához nyilván, tartósítószerekre van szükség, melyek alapjában véve nem ártanak. A szervezetünkbe bevitt sok-sok tartósítószer, mesterséges adalék, és a környezetszennyezés hatásai azonban összeadódhatnak és úgy már megfelelő környezetet teremthetnek a tumorsejtek burjánzásához. Nyilván, mai világunkból nem léphetünk ki, de amit meg tudunk tenni az egészségünk érdekében, akkor azt tegyük is meg, éljünk minél tudatosabban és kerüljük a káros szokásokat. S persze, a testmozgásról se feledkezzünk el, én is egy órát sporttal töltök minden reggel.

Végül Dr. Kulcsár Gyulától azt is megtudtuk: kedves hobbija a foci, kultúra és a bor, két borklubnak is tagja. És természetesen a család, még ha gyerekei már felnőttek is: lánya a Pécsi Tudományegyetem jogi karán adjunktus, kriminológiát tanít, fia pedig biokémikus az MTA Természettudományi Kutatóközpontjában. Sőt, van már két unoka is...

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!