Hírek

2017.02.27. 14:25

"Internetül" tanulni - A Szeniorok Iskolájában nyelvi képzés is várja az időseket

Nagykanizsa - Hamarosan indul a Szeniorok Iskolája új évada a dél-zalai városban, újdonságként pedig megszervezték a Szeniorok Akadémiáját is.

Horváth B. Attila

Dr. Szabados Gyulától, az önkormányzat idősügyi referensétől megtudtuk, az elmúlt években az idősek szép arányban vettek részt a Szeniorok Iskolája által kínált informatikai és nyelvi képzéseken.

rok Iskolája képzésein eddig csaknem 1340 idős ember szerzett alapvető számítástechnikai és nyelvi kompetenciákat - bocsátotta előre dr. Szabados Gyula.

- Ez azt jelenti, hogy az elmúlt időszak tanfolyamain legkevesebb 160, de inkább 195-200 fő vett részt. És megesett olyan is, hogy egyetlen szemeszteren - ez volt egyébként a legmagasabb részvételi adat - 276 személy tanult. Összességében tehát azt gondolom, hogy Nagykanizsa időskorú lakosságából azok, akik szerettek volna megtanulni "internetül", az elmúlt időszakban megtehették ezt.

Bali Istvánné és Horváth Gyula a Halis István Városi Könyvtárban vesz részt az informatikai képzésen
Fotó: Szakony Attila

Egyre kevesebben vannak tehát azok, akiket a szakzsargon digitális analfabétaként határoz meg, akiknek semmilyen kapcsolatuk nincs a világhálóval. Azt hiszem, joggal lehetünk büszkék erre a teljesítményre, mert nem sok város mondhatja el magáról, hogy az időskorú lakosságnak több mint 15 százaléka rendelkezik digitális alapismeretekkel, és/vagy idegen nyelvi tudással.

Rendkívül pozitív, hogy 75-80 évesen is belekezdenek az emberek valami újba, ami addig esetleg ismeretlen volt számukra. Sőt, a legidősebb résztvevőnk 91 esztendős volt!

Az önkormányzat idősügyi referense azt is elmondta: március 9-én lesz a Szeniorok Iskolája immár 8. szemeszterének ünnepélyes tanévnyitója, s március 2-ig még elfogadnak jelentkezéseket az ingyenes, 30 órás német, angol és informatika kezdő, illetve haladó képzésekre. A tanfolyamokra - hagyományosan - a Batthyány Lajos Gimnáziumban, a dr. Mező Ferenc Gimnáziumban és a Halis István Városi Könyvtárban kerül sor.

A képzések iránt nagy az érdeklődés, ez érzékelhető a tanévnyitókon is
Fotó: Archív / Szakony Attila

S ahogy az már szintén hagyomány, a szépkorúak képzését ismét a kötelező közösségi szolgálatukat töltő középiskolások végzik. Ez azért is fontos, mert a munka során generációk működnek együtt, kapcsolódnak össze, az idősek tanulnak a fiataloktól és viszont. Nem utolsósorban: barátságok is szövődnek, erről számolt be a kezdő informatikai tanfolyamot korábban elvégző Tiszainé Kis Katalin is.

- Egy, a Batthyány-gimnáziumban tanuló kedves ifjú hölgy tanította meg nekem a levelezőrendszer, a közösségi portál és az interneten alapuló kommunikációs szoftver használatát - mondta el a kiskanizsai asszony.

- Szinte barátnők lettünk, azóta is tartjuk a kapcsolatot a közösségi portálon, mindig felköszöntjük egymást név-, illetve születésnapjainkon. Magával a képzéssel pedig nagyon sokat nyertem, én mindenkinek csak tanácsolni tudom az elvégzését. Engem az motivált, hogy időskorom ellenére belekezdjek valami újba, mert így könnyedén tarthatom a kapcsolatot a Salzburgban, egy sajtgyárban dolgozó unokámmal.

A szépkorúak számára biztosan jó hír, hogy a Szeniorok Iskolája mintájára az idősügyi tanács és az önkormányzat elindítja a Szeniorok Akadémiáját is, melynek keretében hasznos információkat kapnak Nagykanizsa idős lakói. Az első alkalomra éppen ma 15 órakor kerül sor a VOKE Kodály Zoltán Művelődési Házban, ahol a tavaszi kerti munkákról esik szó.

Ezenkívül az év folyamán lesz egészségügyi, fogyasztóvédelmi és bűnmegelőzési témájú előadás is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!