Hírek

2017.05.16. 16:45

Figyelmet és élményt kapnak - Strényi Veronika a Kuckó Önkéntes Program megalapítója Nagykanizsáról indult

NAGYKANIZSA - Már iskolásként zavarta a hátrányos megkülönböztetés. A 33 éves Strényi Veronika szociális érzékenysége egész életét végigkísérte, öt éve pedig megalapította a Kuckó Önkéntes Programot, mely gyermekotthonok lakóit segíti.

Benedek Bálint

- Ugyan kislányként még nem tudatosan, de igyekeztem megvédeni azokat az osztálytársaimat, akiket piszkáltak a suliban - bocsátotta előre Strényi Veronika.

A határozott hölgy gyerekként a Vágó család csapatában kezdett tornászni, majd a sportakrobatika következett, s éppen ezért a művészi irányt választva a pécsi művészeti szakközépiskolába jelentkezett. Szerelem volt első látásra, így az évek szinte zökkenőmentesen teltek, táncolt a helyi színházban, ám derékproblémái miatt döntenie kellett. Az egészséget választotta, így inkább továbbtanult. Az angol-kommunikáció szakon 10 hónapot töltött, de önállóságra törekedett, ezért a levelezős képzést választotta.

- Az egyik kereskedelmi televízió segédszerkesztője lettem, aztán a csatorna népszerű beszélgetős műsorában szerkesztői pozícióba kerültem - folytatta. - Komoly kihívást jelentő feladat volt, hiszen 21 évesen főleg a nehezebben feldolgozható témák találtak rám . A stábbal jártuk az országot, s forgattunk többek közt hajléktalanokról, drogosokról és eltűnt gyerekekről. Rengeteg nehéz élethelyzettel találkoztam, de mind formálta s olykor erősítette személyiségemet. Sokszor nem volt könnyű olyan szülőkkel találkozni, akik évek elteltével is erősen hittek abban, hogy a gyermekük egyszer előkerülhet.

Vera szerette ugyan a kihívásokat, ám új impulzusokra vágyva több neves reklámügynökségnél is dolgozott. A sok munka mellett gyakran jótékonysági akciókat is koordinált, a bevételt alapítványok kapták. Egy zenei kereskedelmi televíziós csatorna marketing osztályán dolgozott 2011-ben, amikor egy gyermekotthonnak segítettek egy önkéntes nap keretében.

- Az internetes keresőprogramra bíztuk magunkat, mely két gyermekotthont dobott ki, az első a hűvösvölgyi volt, itt töltöttünk el egy napot önkéntes munkával, én például árkot ástam - folytatta. - A otthonban élőkkel sokat beszélgettünk, kicsit beleláttunk az életükbe, és ez nagy hatást gyakorolt rám. Két évvel később visszamentem ebbe az otthonba táncot tanítani, de előfordult az is, hogy telepakoltuk a kolléganőkkel az autó csomagtartóját csokoládéval vagy épp palacsintát sütöttünk a gyerekekkel. Ebből lett a Kuckó Önkéntes Program. Jelenleg közel tíz otthonnal állunk kapcsolatban és nyitunk a vidék felé is.

Az önkéntes program résztvevői és az önkéntesek minden évben közös napot szerveznek.
A hűvösvölgyi gyermekotthonban több intézmény fiataljai találkoztak

Ezekben az intézményekben olyan 4 és 24 év közötti gyerekek élnek, akiket - általában a nélkülözés és a nem ritkán ehhez kapcsolódó szenvedélybetegségek miatt - szüleik képtelenek ellátni, de nem mondtak le róluk. A jelenlegi jogszabály az, hogy ha egy szülő egy évre eltűnik a gyerek életéből, semmilyen kapcsolattartást nem engedélyez, a kicsi örökbe adható, de a valóságban szinte az összes szülő előkerül az egy év lejárta előtt. Országszerte nagyjából 23 ezer gyereknek van gyámja a KSH adatai szerint.

- Mikor öt éve belecsöppentem ebbe a világba, sokat gondolkodtam, mivel tudnék leginkább segíteni - mesélte a jelenleg egy fővárosi vendéglátóegység marketingeseként dolgozó Vera. - Felismertem, hogy az évek során kiépített jól működő kapcsolatrendszeremmel rengeteget tehetek a gyerekekért. Soha nem esett nehezemre kérni, előfordult, hogy ötből csak hárman segítettek, de az is megérte, ráadásul a gyerekek élményekkel gazdagodnak.

Ezeken a programokon a fiatalok feltöltődnek, figyelmet és élményt kapnak. A nevelőknek nincs idejük és lehetőségük minden hétvégére külön programokat szervezni, mi viszont felvesszük a kapcsolatot a közeli mozival, színházzal és elvisszük őket. Vagy épp beugrok a közeli pékségbe, és megkérdezem, tudnának-e nélkülözni harminc kakaóscsigát, s máris megvan a reggeli. Vagy eljövünk egy étterembe ebédelni és a kicsik megtanulnak étlapról rendelni, valamint késsel, villával enni, és közben jól érzik magukat. Mindez már csak azért is fontos, mert az unatkozó, cél nélkül élő kiskamaszok könnyebben keveredhetnek rossz társaságba. De jártunk már a műjégpályán, a cirkuszban vagy épp a labdarúgó-válogatott focimeccsén is egy vidéki otthon gyerekeivel.

Koczka Beáta mesterfodrász (balról) szívesen vállalta az önkéntes munkát Strényi Veronika (szemben) programjában

A Kuckó olyan segítségnyújtásban hisz, ami nem mindig látványos, de mindenképpen hasznos. Járunk például otthonokba takarítani vagy adományt szortírozni. Nem adunk karácsonykor egy sokadik mikuláscsokit, helyette olyan családoknak állítunk össze csomagot tele ünnepi finomságokkal, amelyeknek az intézményben élő gyermeke az ünnepeket a családjával töltheti. A csomagokba nem liszt és cukor kerül, hanem olyan alapanyagok, melyektől tényleg ünnepi lesz a menü, beigli, szaloncukor, téliszalámi vagy egy egyszerű kókuszgolyó elkészítéséhez szükséges hozzávalók.

Vera hozzátette: van önkéntes fodrászcsapatuk is, amely rendszeresen járja az otthonokat. Van olyan kisfiú, aki azt kérte a fodrásztól, hogy költözzön oda, és minden reggel szárítsa be a haját. Több mint három éve indult el ez a fajta kezdeményezés, melyhez egyre több önkéntes társaság csatlakozik.

- Nagy álmom, hogy egy napon jelentkezik valaki Nagykanizsáról vagy Zalaegerszegről, és azt mondja, hogy szeretné létrehozni a helyi Kiskuckót - tette hozzá Strényi Veronika. - Szuper érzéssel töltene el, ha minden otthon saját kis lelkes csapattal rendelkezne: lenne egy olyan jó szervezőkészséggel megáldott ember, aki felveszi a kapcsolatot a helyi színházzal, mozival, éttermekkel, állatkerttel, vidámparkkal, valamint segít összekötni az adni vágyókat azokkal, akik arra rászorulnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!