Hírek

2017.04.11. 12:25

Biztonságos Nagykanizsa - Csökkentek a bűncselekmények a városban

Nagykanizsa – Az elmúlt esztendőben jelentősen csökkent a bűncselekmények száma a dél-zalai városban – derült ki a múltkori közgyűlésen a rendőrség jelentéséből.

Pásztor András

Mint a beszámolóban olvasni lehet: tavaly a Nagykanizsai Rendőrkapitányság illetékességi területén összesen 1402 bűncselekményt regisztráltak, míg egy évvel korábban ez a szám 2253 volt. Mint látható, a csökkenés szembetűnő, pláne ha azt is hozzávesszük, hogy a bűncselekmények száma 2010. óta folyamatos csökken.

A kiemelten kezelt, a lakosság szubjektív biztonságérzetét közvetlenül befolyásoló bűncselekményeket vizsgálva persze már árnyaltabb a kép. Az mindenképpen kiemelendő, hogy az elmúlt évben a kapitányság illetékességi területén nem történt emberölés, ugyanakkor a súlyos testi sértések aránya kismértékű növekedést mutatott. Hasonló tendencia volt tapasztalható a garázdaság esetében is. A lopások tekintetében ugyanakkor jelentős csökkenés volt tapasztalható a rendőrségi statisztikában, amiből az is kiolvasható, hogy tavaly hat kábítószerrel kapcsolatos cselekményt is felderítettek a zsaruk.

A rendőrség beszámolója részletesen foglalkozik a város és környéke közlekedésbiztonsági helyzetével is. Ebből tudható, hogy 2016-ban minimálisan emelkedett azon balesetek száma, amelyben megsérült valaki. Halálos kimenetelű baleset hat esetben történt, súlyos sérülésekkel járó 45 esetben, könnyű sérülésekkel járó baleset 76 esetben történt. A fenti statisztika kapcsán ugyanakkor szükséges megjegyezni, hogy tavaly hat esetben történt olyan baleset, amelynek kiváltó oka az úttestre tévedő vad volt. A baleseti helyzet javítása érdekében a Nagykanizsai rendőrkapitányság fokozott hangsúlyt fektet az ittas sofőrök kiszűrésére is. Tavaly egyébként a gyakori ellenőrzések eredményeként közel harmadával csökkent az ittas járművezetők által okozott balesetek száma. Emellett a sebességtúllépők kiszűrése is kiemelt feladatként jelentkezik a rendőrség munkája során. Így a sebességmérés ellenőrzésében az eddigieknél is komolyabb erőket kíván felvonultatni a hatóság.

A rendőrségi beszámoló az illegális migráció helyzetét is elemezte. Mint az olvasható volt: az ország déli határszakaszának lezárását követően jelentősen visszaesett az illegális mingránsok száma. Tavaly nagyrészt az M7-M70-es utakon, kisebb részben pedig a határátkelőhelyeken – gépjárművekben megbújva – próbálták meg illegálisan átlépni az országhatárt. Ennek alapján embercsempészet miatt 9 esetben, tiltott határátlépés miatt 100 esetben, míg közokirat hamisítás miatt 15 esetben indult eljárás.

Dr. Molnár József rendőrkapitány néhány javaslattal is élt a város vezetői felé. A kapitány főként a gyalogátkelőhelyek megvilágítását, az útburkolati jelek karbantartását és a térfigyelő kamerarendszer bővítését szorgalmazta.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!