Hírek

2016.09.30. 16:47

Nagykanizsán is "varázsoltak" a kutatók éjszakáján

Nagykanizsa - Nagykanizsán a Pannon Egyetem Nagykanizsai Kampusza (PEN) kapcsolódott be a Kutatók Éjszakája rendezvényfolyamába.

Horváth-Balogh Attila

Az érdeklődőket 17 órától várták, a rendezvény keretében került sor a KRAFT Jövőépítő pályázat eredményhirdetésére és díjátadójára is az egyik emeleti tanteremben. Mint azt dr. Keller Krisztina, a PEN docense elmondta, a fiatalok feladata az volt, hogy Nagykanizsa szempontjából előremutató, a fiatalok itthon maradását elősegítő projekteket dolgozzanak ki. A pályázatra 16 pályamű ékezett be, melyek közül az értékelőbizottság a legjobbnak Szőke Viktória Fanni és Banizs Attila pályamunkáját tartotta, melyben egy többfunkciós szabadidőcentrumot álmodtak meg a fiatalok. Eközben a földszinten látványos „vizes" kísérletek zajlottak a Soós Ernő Víztechnológiai Kutató- Fejlesztő Központ munkatársainak jóvoltából. Ott jártunkkor dr. Galambos Ildikó kutatásvezető éppen azt mutatta be, hogyan lehet a koszos, algával szennyezett vizet kristálytisztává varázsolni úgy, hogy aktív szén-, homok- és kavicsrétegeken szűrjük át. A gyerekek szájtátva figyelték a „varázslatot".

Dr. Galambos Ildikó kutatásvezető éppen a szennyezett víz „varázslatos” megtisztulását mutatja be egy kísérletben Varga Zsuzsának, Holczinger Annának és Varga Dórának Fotók: Szakony Attila

– Hű, ilyet még soha nem láttam, nagyon érdekes – ámuldozott a Zrínyi-iskola negyedikes diákja, Varga Dóra, aki a vízzel kapcsolatos kvízt is kitöltött. – Sok kérdésre tudtam a választ, de persze, segítettek is – kacsintott pajkosan kérdésünkre.

Az est folyamán dr. Tóth-Kaszás Nikoletta tanársegéd arról tartott előadást, hogy hol a legjobb élni Magyarországon, dr. Jaskó Szilárd egyetemi adjunktus pedig a háztartás intelligens vezérléséről beszélt. A kutatók éjszakáján távcsöves bemutató is várta a látogatókat a Canis Maior csillagdában.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!