Hírek

2017.08.09. 12:07

Nagyobb figyelmet kapnak a tehetséges óvodások Nagykanizsán

Tehetséggondozó műhelyek létrehozására nyertek több millió forintos pályázati támogatást a dél-zalai város óvodái. A Központi Rózsa Óvoda pedig az Oktatási Hivatal Bázisóvodája cím büszke birtokosa lett.

Horváth-Balogh Attila

Az örömteli fejleményekről a Központi Rózsa Óvoda vezetője, Némethné Kovács Edit számolt be lapunknak.

– Az Emberi Erőforrások Minisztériuma írt ki pályázatot Hazai és határon túli magyar tehetségígéretek, óvodai tehetség-kibontakoztató programok támogatására – bocsátotta előre a központi óvoda vezetője. – A pályázati kiírás februárban jelent meg és elég rövid időt kaptunk: április 20. volt a beadási határidő. Addig az időpontig mind a 12 tagóvodánk elkészült a pályázati anyaggal és be is nyújtotta azt.

Ezt megelőzően az intézményben működő egyik munkacsoport elkezdte kidolgozni a tehetségek felismerésének szempontrendszerét, az idei évben ez volt az egyik kiemelt feladatunk. A pályázaton végülis 8 tagóvodánk nyert közel 6,3 millió forint vissza nem térítendő támogatást. A 100 százalékos mértékű támogatásból minden tagóvodában létrehozunk legalább egy tehetséggondozó műhelyt és ebből a pályázatból finanszírozzuk például a műhelyekhez szükséges eszközöket, a pedagógusok bérét is. A büdzsé kiterjed a tehetséggondozás úgynevezett „lazító” programjaira is, többek közt színházlátogatásra, koncerteken való részvételre, kirándulásokra.

Nyári ügyelet a kanizsai óvodákban, az előtérben Babics Botond, Köveskáli Milán Sándor és Babics Zita ügyeskedik. A háttérben Kisfaludi Miklósné óvónő foglalkozik a gyerekekkel. Ősztől még nagyobb figyelmet kapnak a tehetségek Fotók: Szakony Attila

Némethné Kovács Edit kiemelte: 3 tagintézményük a maximális 1 millió forintnyi támogatást nyerte el, ami szép eredmény annak tükrében, hogy a tehetséggondozás új területnek számít a nagykanizsai óvodák életében.

– Nem lesz könnyű a kollégáimnak beválogatni a gyerekeket a tehetséggondozó műhelyekbe, hiszen a gyermekek személyisége ebben a korban még nagyon mobil, a tehetség nehezen megfogható – folytatta a szakember. – Nem véletlen, hogy a törvény és a szakma ilyenkor még csak tehetségcsírákról beszél. Azt, hogy az adott intézmény tehetséggondozó műhelye milyen profillal működik majd, alapvetően az adott intézmény vezetője határozza meg a tehetségazonosítás eredményeként. Biztosan lesz vizuális ábrázolás-, mozgás-, illetve tánc-, ének-zene fejlesztő tehetséggondozó műhely, s a tevékenységformáktól függ az egyes műhelyek létszáma. A műhelyeket minden tagintézményben azok az óvodapedagógus kollégák vezetik majd, akik az adott szakterületen maguk is kiemelkedő teljesítményt nyújtanak, ez alapfeltétel. Ettől függetlenül valamennyi óvodapedagógusnak feladata lesz a tehetségfejlesztés, tehát a pályázaton nem nyert tagóvodákban is megvalósul ez a tevékenység.

A központi óvoda vezetőjétől azt is megtudtuk: a műhelyek a napi tevékenységen felül működnek majd. A projekt tényleges megvalósítása szeptemberben indul, s a finanszírozás ugyan csak jövő júniusig elegendő a működtetéshez, a szakemberek eltökélt szándéka, hogy a tehetséggondozást aztán is folytatják.

Némethné Kovács Edit arról is beszámolt: a Központi Rózsa Óvoda elnyerte az Oktatási Hivatal Bázisintézménye megtisztelő címet is (Zalában kettő ilyen óvoda van, a másik a gyenesdiási intézmény). Az elismerést különleges innovációikkal (a tehetségműhelyek, illetve a külső világ tevékeny megismerése – környezeti nevelés, környezetvédelem, környezettudatosság, zöld óvoda-program, óvodai dokumentációs rendszer, korszerű módszertani kultúra a mozgásfejlesztés területén) érdemelték ki.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!