Hírek

2017.01.10. 16:42

Napelemek és kamerák - csökkenő tendenciát mutat a megyei kórház adósságállománya

Zalaegerszeg – A szigorú gazdálkodás, valamint a finanszírozási változások kiaknázása eredményeként csökkenő tendenciát mutat a Zala Megyei Szent Rafael Kórház adósságállománya.

Magyar Hajnalka

A fentiekről annak apropóján tájékoztatta szerkesztőségünket dr. Halász Gabriella főigazgató, hogy  a legutóbbi  adósságkonszolidáció keretében   valamennyi december 31-én lejárt határidejű számláját rendezni tudta a kórház.

– Fontos momentum ez, ugyanis azt jelenti, hogy  a korábbiaknál kedvezőbb  gazdálkodási pozícióból, tiszta lappal kezdhetjük az új évet – tér a részletekre dr. Halász Gabriella. – A konszolidáció keretében  1,1 milliárd forintos kiegészítést kapott az intézményünk. A  most letudott hiány másfél év alatt gyűlt össze, s alacsonyabb, mint a korábbi időszakban felgyűlt  tartozás. A tendencia tehát   csökkenő.

Képünk bal oldalán a tetőfelújításra váró diagnosztikai tömb

A reményt keltő fordulat meglátása szerint a szigorú gazdálkodás mellett annak tudható be, hogy igyekeztek minél hatékonyabban élni a finanszírozási változásokból fakadó lehetőségekkel.

– Sikerült valamelyest  növelni a bevételeinket, például annak köszönhetően, hogy az egynapos beavatkozásokat kiemelten finanszírozza az OEP. Ahol szakmailag indokolt volt, ezt az utat választottuk, s    ezáltal többletbevételhez jutott a kórház.

Mint elmondja, a takarékoskodást célzó intézkedések  meghozatala során   igyekeztek kímélni a gyógyítással összefüggő területeket,  inkább más     lehetőségeket kerestek. Ilyen  megfontolásból szüntették meg például szerződésüket a vagyon- és személyvédelmet ellátó  a professzionális  céggel, amelynek szolgáltatása több tízmillió forintba került. Védelem nélkül persze nem maradt a kórház, saját foglalkoztatású őröket alkalmaznak,  ám ez önmagában nem elegendő a napi több ezres forgalom  nyomon követésére. A kórházi  épületeken belül  már eddig is működtek kamerák, most azonban     egy külső rendszert is kialakítanak.

– A fejlesztés a központi  telephelyet, valamint Pózvát egyaránt érinti – folytatja dr. Halász Gabriella. – A kültéri kamerák elsősorban az épületek ki- és bejáratait, a parkolókat, valamint a gépjárművek beléptetését fogják ellenőrizni. Remélhetőleg kellő visszatartó erőt jelentenek majd az esetleges vandalizmus, vagy lopások ellen, hiszen a felvételek jóvoltából rekonstruálhatók lesznek a történések. A rendszer kialakítására sikerült közel 10 millió forint pályázati támogatást nyernünk.

dr. Halász Gabriella

Az év végi kórházkonszolidáció részeként ugyanis további, a működés hatékonyságát szolgáló célokra pályázhattak  a közfinanszírozott egészségügyi szolgáltatók. Országos szinten 15 milliárd forintos keret állt rendelkesére,  a 810 benyújtott pályázatból 324-nek ítéltek meg támogatást. Az egerszegi kórház  két nyertes beadványt is magáénak tudhat, ugyanis a kamerarendszer kiépítése mellett a diagnosztikai tömb tetőszigetelésére szintén  sikerült e módon forrást találniuk.

– Évek óta aktuális már a beázó lapostető felújítása, most sikerült elnyernünk e célra közel 7 millió forint támogatást. Annál is inkább sürgető a tető rendbetétele, mivel ide kerül fel az a napelem rendszer, amelynek  kiépítésére egy másik pályázaton  nyertünk 132 millió forintot.  A szigetelési munkák a fagy enyhülte után azonnal megkezdődhetnek, a napelemek beépítése pedig áprilisra várható.  A megújuló energiák bekapcsolása a kórház ellátásába  hosszú távon  ugyancsak a takarékosabb üzemeltetést szolgálja.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!