Hírek

2017.07.10. 17:39

Napraforgómezők Zalában!

Az idén már másodszor fotóztam napraforgókat!

Győrffy István

Hát hogyne, hiszen olyan hatalmas táblákat vetettek be ezzel a növénnyel, amelyek virágzáskor úgy átfestik a tájat, hogy aki a szépet szereti nem tud elmenni mellettük. A napraforgók Vincent van Gogh holland festő egyik kedvenc témája volt, ő is megfestette a maga napraforgóját talán minden évben...

Napraforgó mező Újudvar határában

Az égre néző

Talán nem mindenki tudja, hogy az olaja kedvező élettani hatásai miatt, nemcsak haszon, hanem gyógynövény is . Míg Észak-Amerikában az indiánok legalább háromezer éve termesztik ezt a növényt, addig Európába, 1569-ben hozták be a spanyolok és eleinte dísznövényként termesztették.

Háttérben kastéllyal

Haszonnövénnyé azután vált, miután 1716-ban Angliában szabadalmaztatták a napraforgóolaj sajtolásának módszerét. Addig Magyarországon is dísz-, illetve szegélynövénynek ültették, később sokáig alapvetően takarmánynövénynek termesztették.

Táj sárgában, zöldben  és kékben

Miután az  1970-es évek végétől a napraforgó olaj keresett exportcikk lett, hatalmas táblákban ültettek a téeszek napraforgót. A rendszerváltás után több mint egy évtizedre visszaesett, majd újra nőtt a napraforgók ültetése.

Kimagasló szépség

A többiek fölé nőtt

A statisztikák szerint ez utóbbi években félmillió hektárnyi napraforgót vetnek a gazdaságaink, s ez  a teljes szántóföldi termőterületünk több mint 10 százaléka.

Teljes porzásban

Óriás tábla Nagykapornak határában

Tobzódás

Milliók közt az egyetlen


Ez, a most gyönyörű, tájfestő növény sajnos a beérésére megfeketedik, csúnya mezőkké válik. Addig azonban, aki teheti, lesse meg virágzásának szépséges pillanatait.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!