Hírek

2014.07.30. 13:52

Vihar Zalaegerszegen (frissítve)

Megyeszerte jelentős mennyiségű csapadék hullott, volt, ahol hosszú percekig tartott a felhőszakadás, a szerencsésebb területek azonban megúszták egy csendes esővel.

Horváth-Balogh Attila

Szerda délután fejlett zivatarrendszer érte el hazánkat Horvátország felől. Érkezésekor szép látványt nyújtottak a gabonatarlón pihenő szalmabálák fölé tornyosuló viharfelhők Murakeresztúrnál, de aztán leszakadt az ég. Megyeszerte jelentős mennyiségű csapadék hullott, volt, ahol hosszú percekig tartott a felhőszakadás, a szerencsésebb területek azonban megúszták egy csendes esővel.

Letenyén, illetve a település és Murarátka között több helyen jelentős vízátfolyások keletkeztek, a Kárpáti utcában pedig a magasabban fekvő részekről lezúduló, sárral kevert csapadékvízzel teltek meg a vizesárkok.

 

Zalaegerszegen a Zrínyi Miklós utcában fa dőlt az úttestre, amit egy teherautó ki akart kerülni, de az árokba csúszott. A jármű mentését a helyi hivatásos tűzoltók végezték, személyi sérülés nem volt

A hirtelen lezúduló rengeteg csapadék miatt folyamatosan riasztják a tűzoltókat.

Az előrejelzéseknek megfelelően több tíz milliméter csapadék hullott Zala megye térségeire. A megye tűzoltói folyamatosan dolgoznak annak érdekében, hogy a közlekedés, infrastruktúra folyamatosan működőképes legyen. A legtöbb esetben útra dölt fákhoz, műszaki mentésekhez, hirtelen felgyülemlett víz eltávolításához riasztották őket.

Narancssárga riasztást adott ki az Országos Meteorológiai Szolgálat Zala megye egyes térségeire a hirtelen lezúduló nagy mennyiségű csapadék miatt.

Ma eleinte csak elvétve, majd a nap második felében (főként késő délutántól, estétől) délnyugat felől egyre többfelé alakul ki zápor, zivatar, sőt délnyugatról észak, északkelet felé mozgó zivatarrendszer is létrejöhet. Éjjel főként a Dunától keletre lehetnek zivatarok, majd csütörtök reggeltől kelet felől ismét egyre több helyen várhatók. (Holnap délután legnagyobb számban a Dunántúlon egy összeáramlási zóna mentén alakulhatnak ki.)

A zivatarokat elsősorban felhőszakadás (csapadék: 30-55, kis eséllyel > 60 mm), helyenként jégeső (néhol akár 2-3 cm fölötti jégmérettel) és viharos (60-80 km/h ) szél kísérheti, egy-egy heves zivatargócban károkozó (> 80-90 km/h) szélroham is lehet. Elsősorban a Dunántúlon területi átlagban is lehullhat 20-30 mm-t meghaladó csapadék.

Zalaegerszegre délután 17 óra után megérkezett az eső (Fotó: Pezzetta Umberto)


Az Országos Meterológiai Szolgálat visszavonta Zala megye összes térségére a narancssárga, másodfokú riasztást. A több centiméteres csapadékot hozó vihar nyugat felé halad tovább.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!