Hírek

2015.11.16. 10:35

Négy óra alatt hat baleset történt

Zalaegerszeg – Ha az út minősége javul, megnő és felgyorsul rajta a forgalom, ezzel együtt a balesetek is megszaporodnak.

Arany Gábor

Ez közhelyes megállapítás fényesen beigazolódott, amikor az Alsóerdőt és Zalabesenyőt összekötő utat pár évvel ezelőtt felújították. Mind többen választották ezt az útvonalat és szinte senki nem tartotta be a 30 km/órás sebességkorlátozást. Eleinte traffipax tanyázott az út mellett, ám a megbüntetettek nagy száma, és a súlyos tízezreket jelentő büntetések miatti felháborodás hatására az érintett szakaszról eltűnt a mérőautó.

– Több év átlagában hetente négy gépkocsit szoktunk kihúzni az árokból, fogalmazta meg Monostori János a Sugár (korábban Hegyi) utca 17-ben szerzett tapasztalatait.

– A legtöbben a mi bejáratunkba csapódtak be, mert a kanyarban vagyunk. A biztosító mindig kifizette a helyreállítást, de annyira meguntuk, hogy a kaput három méterrel beljebb helyeztük, a támfalat vasbetonnal megerősítettük. Ez se sokat segített – mutatta a repedések nyomait a kapubejáró oldalában. A fagyosabb napok beköszöntével naponta fordultak elő a balesetek, ám ami november 5-én délután kezdődött azt minden eddigit felülmúlt.

– A Jánka felől érkezett egy Opel Astra és nekivágódott a támfalunknak. Vezetője alig szállt ki, belerohant hátulról egy Mitsubishi terepjáró. Utánuk két autó csúszott be a déli oldali árokba, egy pedig 13-as számú házban lakó szomszéd postaládáját és kapuját ütötte el, végül este az udvarunkban álló kőkeresztig robogott az utolsó – ért a felsorolás végére. Mindez négy óra alatt zajlott le. – Életveszélyes itt közlekedni – mondta Radics Sándorné, több család lakik itt. Ezen a szakaszon elkelne a szalagkorlát, mert nincs járda, se közvilágítás, ahogy rendőri ellenőrzés sem. Most úgy tűnik, addig nem történik semmi, amíg tragédia nem lesz. Idén tavasszal levelet küldtünk a panaszunkról az önkormányzatnak és a rendőrségnek, 140-en írták alá, de nem kaptunk választ – tette hozzá.

– Ha cinikus lennék, mondhatnám, hogy az itt élőknek végső soron ez a helyzet hasznos is lehet, hiszen az utcában van karosszériás, meg autójavító, de nem akarom ezt továbbgondolni, mert én sírköves vagyok – kapcsolódott hozzá Monostori János. A helyszínen járva azt láttuk, hogy az inkriminált szakaszt homokkal felszórták, és a 17 százalékos emelkedésűnek jelzett rész mellé is odakészítették a szóróanyagot. A jó szándék vitathatatlan, de a reggeli párától a homok pasztaszerűvé vált, és még a gyalog is lehetett csúszkálni rajta. A panasszal megkerestük az önkormányzatot is, ahonnan az alábbi reagálást kaptuk. A Sugár úton tapasztalható problémákkal a polgármesteri hivatal munkatársai is tisztában vannak, és tervezik is a beavatkozást, derült ki Cseke Tibor válaszából. A műszaki osztály városüzemeltető csoportjának vezetője közölte, már idén elindul a zúzalékos járda építése. Ez Besenyő felől az utolsó háztól a Sugár úton a Luka-hegyi horhosig vezet majd, ami így biztonságosabb közlekedést jelent gyalogosok számára. Rövidesen elvégzik a szükséges gallyazásokat is, ilyen módon a közvilágítás jobban érvényesül majd, emellett rendezik az út menti részeket, gondoskodnak az árokba került szemét összeszedéséről is.

Sajnos az adott útszakaszon a járművel közlekedők valóban figyelmen kívül hagyják a sebességkorlátozásra vonatkozó 30 km/órás és az 5 tonnás súlyhatárt jelző táblát, fogalmazott a csoportvezető. Ráadásul a korlátozó táblákat többször el is lopták, de ezeket mihamarabb pótolják. Az inkriminált szakaszon egyébként tábla is figyelmeztet a csúszós út veszélyére és az út kezelője fokozottan figyel majd arra, hogy elegendő és megfelelő síkosságmentesítő anyag kerüljön az érintett szakaszra.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!