Hírek

2016.02.05. 18:14

Négy sávon az autópályáig - gyorsforgalmi út lesz a 76-os

Elkezdődött a munka a 76-os főút kétszer kétsávúsítása ügyében. A környezetvédelmi hatástanulmány már elkészült, jelenleg a tervezőt keresik. Az építkezés legkorábban 2017-ben indulhat.

Varga Lívia

Mint ismert, Orbán Viktor miniszterelnök áprilisi zalaegerszegi látogatása során a Modern Városok Program keretében együttműködési megállapodást kötött a zalai megyeszékhellyel. Ennek első pontja a közlekedési infrastruktúra fejlesztésére vonatkozott, s arra, hogy – megkönnyítve és gyorsítva az M7-es autópálya elérését a megyeszékhelyről – teljes szakaszán kétszer kétsávossá, s így gyorsforgalmi autóúttá váljon a 76-os főút.

A kormányfői látogatás óta nem sokat hallottunk a témáról, jellemzően csak ellenzéki sajtótájékoztatókon került szóba a megállapodás ezen pontja. Most Balaicz Zoltán polgármestert egy közgyűlési felvetés kapcsán kérdeztük a tervezett beruházás jelenlegi állásáról.

Balaicz Zoltán elmondta: a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. (NIF) a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium utasítására az adott nyomvonalra elkészíttetett egy rövid határidejű egyszerűsített megvalósíthatósági tanulmányt, majd következett a környezetvédelmi hatástanulmányra vonatkozó szakmai munka. December végén indult meg az engedélyes építési tervek elkészítésére kiírt közbeszerzési eljárás, a márciusi kiválasztás után öt hónap áll rendelkezésére a tervezőnek a részletes dokumentumok elkészítésére.

– A 2017-es országos költségvetés 2016 nyarán esedékes összeállításakor kell majd a kormánynak döntenie, hogy hazai és/vagy uniós forrásból finanszírozza a beruházást. Előbbi esetben már idén nyáron, a jövő évi költségvetés tárgyalásakor szavaznia kell erről az országgyűlésnek – mondja Balaicz Zoltán.

A NIF előzetes költségbecslése alapján a beruházás, ami elsősorban három jelentős szakaszt érint – a nagykapornaki és a zalacsányi elkerülő megépítését, s a Hévíz és az M7-es autópálya közötti szakasz kétszer kétsávossá bővítését – összesen mintegy 106,6 milliárd forint fejlesztési forrást igényel.

Korábban szóba került az is, hogy nem a 76-os, hanem a 75-ös főutat alakítják gyorsforgalmi úttá. Mint Balaicz Zoltán jelezte: a szakértők ezt a lehetőséget és nyomvonalat szintén megvizsgálták, környezetvédelmi hatástanulmány is készült, ám végül maradtak az eredeti tervnél.

A polgármester szerint leghamarabb 2017 nyarán indulhat el a beruházás.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!