Hírek

2017.03.10. 19:50

A jó tubás főbb ismérvei, hogy szereti a muzsikát és a mélyebb hangokat

Nemrég adott koncertet a településen a hangzatos névvel büszkélkedő Nehéz Fiúk Tuba Kvartett. A zenekarnak Lentiből származó és jelenleg a helyi művészeti iskolában tanító tagja is van Pék András személyében.

Korosa Titanilla

A zenekar neve mellett választott hangszerük is érdeklődésre ad okot, hiszen a tuba nem az a tipikus népszerű, mindenki által ismert fúvós hangszer. A kamarazenekar tagjai Adamik Gábor, Török József, Lukács Gergely és Pék András, mindannyian tubaművészek. A Nehéz Fiúk Tuba Kvartett neve pedig több jelentéssel is bír annak tagjaira nézve.

- Arra is utal a négyes neve, hogy a rézfúvós család legmélyebb hangú és legnagyobb méretű tagjáról van szó, hiszen egy basszustuba akár 10-12 kilogrammot is nyomhat - kezdte a bemutatást Adamik Gábor, az együttes alapító tagja és vezetője. - Másrészt személyes, mintegy 35 éves tapasztalatom, hogy a tubások nagydarab fiatalemberek, akik jobbára felülről súrolják a 100 kilót. Bár az utóbbi időben egyre több hölgy tubással is találkozom, nemcsak itthon, hanem külföldön is.

Az együttes vezetője arról is beszélt: a tuba mind a fúvós, mind a szimfonikus zenekarokban alapvetően háttérhangszer, viszont a tubások is ugyanolyan muzsikusok, mint más hangszeres művészek.

Balról Adamik Gábor, Lukács Gergely, mellette Török József és a zenekar helyi illetékese, Pék András a Lentiben adott koncerten Fotó: Korosa Titanilla

- Szeretnénk mi is reflektorfénybe kerülni, többször dallamot játszani. A tubával mindenféle olyan szép melódiát el tudunk játszani, amihez nagyobb zenekarral már kevésbé lenne szerencsénk - folytatta Adamik Gábor. - Erre jó fórum egy kisebb létszámú kamaraegyüttes. Ezért is alapítottuk meg 10 évvel ezelőtt a négyest Török József barátommal és még két taggal, ám azóta többször változott az összetétel. Kuriózumnak számítunk a komolyzenei palettán, Magyarország egyetlen működő tubanégyese vagyunk. Odafigyelünk arra, hogy a műsoraink összeállítása azt tükrözze a hallgatóság számára, hogy sokoldalú muzsikusok vagyunk, illetve hogy a tubával mennyiféle zenét lehet játszani. Van régi zenei repertoárunk, amit templomi koncerteken mutatunk be. A profilunkba tartozik továbbá az ifjúság megszólítása, a mai világban ugyanis egyre kevesebb fiatal veszi a kezébe a rézfúvós hangszereket. A tubához persze fizikai erő is kell, jött már hozzám olyan csenevész fiú, akinek azt kellett mondanom, hogy válasszon másik hangszert, mert nem fogja bírni, bár ennek az ellenkezője is igaz, megfelelő technikával ezt a hangszert is uralni lehet.

Érdekesség, hogy a tuba, mint hangszer 150 éves múltra tekint vissza, az egyik legfiatalabb a rézfúvós hangszereket között. A késő romantika és a 20. század egyik tipikus hangszere. Ez az egyik oka, hogy viszonylag kevés a tubára íródott darab, másik oka pedig az, hogy kísérő hangszer és a zeneszerzők nem gondolkodtak abban, hogy erre a háttérhangszerre darabokat írjanak.

- Repertoárunk 90 százaléka emiatt árirat - folytatta. - Viszont közel 400 év zenéjét öleli fel. A reneszánsz táncoktól kezdve játsszuk a fúvós kultúra gyökereire visszanyúlva a Szamosmenti induló átiratát, de gondolunk a koncerteken a gyerekekre is, nekik rajzfilmslágerekkel kedveskedünk, s nem állnak távol a négyestől a jazz interpretációk, illetve a blues vagy charleston sem. Az elmúlt években két önálló lemezt sikerült kiadnunk, a másodikon kizárólag tradicionális magyar muzsikák tuba kvartett átiratait játsszuk, többek közt Liszt Ferenc és Kodály Zoltán művei közül is található néhány a lemezen.

A kvartett tagjai a fellépések mellett zenekarokban is játszanak, illetve zenepedagógusként tanítanak az ország különböző pontjain.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!