Hírek

2016.09.23. 11:50

Nem biztos, hogy az a jó, ha rögtön kemény az edzés

Szorít a szoknya vagy a nadrág, szűken feszül a tavaly még ideális felső, gömbölyödik a pocak – sokaknak ismerős problémák.

Keszey Ágnes

Mígnem egy nap az ember a tükörbe nézve felsóhajt: ez így nem mehet tovább, lefogyok –  s jobb esetben nem valamilyen csodaszerhez nyúl, hanem  rohan a legközelebbi edzőterembe. De vajon jót tesz-e magának? 

Mozogni vágyók és új sportágakkal ismerkedők vettek rész a közelmúltban megrendezett Hévízi  Fitness Fesztiválon. A  Hévízi Futó és Fitness Egyesület szervezésében megvalósult rendezvényen többféle edzést ki próbálhattak az érdeklődők. Azok, akik  több bemutatót is végigtornáztak a trénerekkel, biztosan nem aznap kezdték a sportot.

De aki most szánja rá magát arra, hogy elkezd valamilyen mozgásformát, hogyan álljon neki, miként találja a neki leginkább megfelelő sportágat és edzőt? Tatarek Rezső, aki  szintén megmozgatta a jelenlevőket – úgy tapasztalja, az emberek leginkább  a szebb alakért kezdenek el mozogni.- 36 éve vagyok edző és nagy problémám, hogy  ezidő alatt senki nem jött még úgy hozzám, hogy egészséges akar lenni. Mindenki úgy érkezik, hogy vagy holnapután esküvőm lesz és tíz kilót leadnék, vagy úgy, hogy elhanyagoltam magam 15 évig most azonnal szeretnék  jól kinézni.

 

Az emberek nagy elánnal belevágnak, de vagy az  alakjuk miatt, vagy  mert rájöttek, hogy nem élnek minőségi életet. A minőségi élethez egy általános kondíció kéne, ami 70-80 éves korig is meg lehet szerezni vagy őrizni. Nyilvánvalóan, ha valaki 10-15 évig nem csinált semmit, el van hízva, rossz kajákat eszik,  akkor azonnal akar váltani, mert megijed.  Jön a pánik és beleugrik  mindenféle olyan mozgásba, ami nem egészséges a számára.

Ugyanakkor, mivel nagy ingert kap, egyből reagál a szervezete és elkezd fogyni. Megvan a sikerélmény, de állandó fájdalmai vannak, jönnek a sérülések- osztotta meg tapasztalatait az edző. Tatarek Rezső úgy látja, hogy Magyarországon nagyon kevés az olyan hely, ahol legelőször mozogni tanítják meg az embereket, hiszen ezt elfelejtettük.

-Nézzünk csak meg egy kisgyereket, ha leguggol,  akkor ül a sarkán   és játszik két órát. Ha most azt mondanám bárkinek,  tegyük ezt két órán keresztül, sikerülne? Ez a mobilitásunkat, stabilitásunkat elfelejtettük. Mert ülünk egy számítógép előtt vagy dolgozunk, vagy darálóban élünk, tele frusztrációval.  Amikor újrakezdjük a mozgást, akkor egy rövid, behatárolt mozgásterületen tudunk dolgozni, ugyanakkor a legkeményebb edzésformákat választjuk, mondván, hogy ez lesz a legjobb, pedig nem ezzel teszünk jót magunknak – fejtette ki Tatarek Rezső.

De vajon hogyan találjuk meg azt a sportágat,  azt azt a trénert,  amely és aki leginkább megfelel nekünk, testünknek, személyiségünknek és elérendő céljainknak? Az edző azt mondja, mindig szakembert válasszunk, de laikusként vajon honnan tudjuk, ki a jó edző, milyen a jó szakember? - Én azt mondom mindenkinek, ha valaki bemegy egy fitneszterembe, kérjen egy személyi edzőt. Eddzen vele, beszélgessen vele, írja fel, hogy mit hallott tőle, mit mondott el, aztán menjen el egy másikhoz is és egy harmadikhoz. is. Fogja látni a különbséget, más koncepciók alapján dolgoznak.

Magyarországon probléma, hogy nincsen egységes nyelv a személyi edzők között, mert nincsen egységes szakmai irányítás és szakmai kontroll. Az egyik doppingoltatja a vendéget, a másik diétáztatja, a harmadik állandóan széttépi,- egy csomó olyan terület van, ami nem egységes- vázolta fel véleményét Tatarek Dezső, aki  konkrét példákat is sorolt, hogy könnyebben tudjunk választani. - Mit gondol a vendég,  ki a legjobb? A válasz mindig az: akivel fejlődök. Nem -mondom én. Az a legjobb, aki nem árt.  Ahhoz, hogy ezt lássuk, megtapasztaljuk, kell egy egy órás beszélgetés, hogy mit fogunk csinálni,  hogyan van felépítve,  mit nézek meg, milyen szűréseket kell megcsinálnia vendégnek, milyen  kontroll alatt van, mikor kezdünk edzeni.

És akkor a vendég tisztában van azzal, hogy adott esetben például három hónapig gyógytornázni fog. Tudja, mert az edző felmérte. De ha vendég nem kontrollálja le az edzőt, akkor kap valamit, de nem tudja, hogy mit, s közben azt hiszi, hogy ez jó. Ha mások azt mondják neki: ne ezt csináld, a másik edző a legkeményebb, inkább hozzá menj – akkor is mindenki gondolkozzon el azon, hogy a saját egészségéről van szó, és ez a saját felelőssége is.  Azt gondolom, az ember sok mindennel játszhat az az életében, de az egészségével nem.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!