Hírek

2017.06.07. 12:51

Nem csak munkakör, immáron szakma is - tehergépkocsi-vezető képzés

NAGYKANIZSA - A munkaerőpiacon tapasztalható szakemberhiány miatt okj-s végzettséget adó tehergépkocsi-vezető képzést indított a Zalaegerszegi és a Nagykanizsai Szakképzési Központ.

Horváth B. Attila

Mint azt Bene Csaba, a Nagykanizsai Szakképzési Központ főigazgatója elmondta: az ősz folyamán a tehergépkocsi-vezető képzésre alapozva tervezik autóbusz-gépkocsivezető képzés indítását is, szintén okj-s kimenettel.

– Az első okj-s tehergépkocsi-vezető képzést februárban indítottuk el, a csapat most végez – hallottuk a főigazgatótól. – A képzés a feltételrendszerből fakadóan még a két szakmával rendelkezőknek is ingyenes, az alapvető felvételi követelmény egy már meglévő okj-s végzettség, s természetesen a „B”-kategóriás jogosítvány, valamint az egészségügyi alkalmasság.

Azt már Anda Zoltán főigazgató-helyettestől hallottuk, hogy a képzés tematikája szerint a hallgatók nem csak a jármű vezetésével, működtetésével kapcsolatos tudást sajátítják el, hanem jogi, nyelvi, földrajzi, gazdasági ismereteket is kapnak. A fél éves stúdium végén előbb a C-s jogosítványhoz szükséges vizsgát, aztán pedig az okj-s vizsgát teszik le, utóbbi feltétele az előbbi. S eközben még a gki-vizsgát is teljesítik, enélkül nem lehet munkát vállalni.

– A jelenlegi munkaerő-piaci helyzet miatt biztos vagyok benne, hogy mindenki el tud helyezkedni. A későbbiekben pedig bizonyosan előnyt élveznek majd az okj-s végzettséggel rendelkezők azokkal szemben, akiknek nem lesz ilyen papírjuk – jelentette ki Bene Csaba, aki hozzátette: most 14 fő végzett a tanfolyamon.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!