Hírek

2017.04.29. 09:16

Jó szezont várnak - Májusban már megnyílik a Balaton

Az előzetes foglalások és várakozások szerint a tavalyi szezonhoz képest nyolc-tíz százalékkal több vendéget várnak idén a Balatonhoz a szakemberek. Bizakodnak és készülnek.

Keszey Ágnes

Május eleje a Balatonnál hagyományosan a szezon kezdetét is jelenti: Keszthelyen például e napon rendezik meg a balatoni évadnyitót. A strandok a legtöbb településen ekkortól szabad strandként működnek, belépőjegyet általában a tanév végétől kell fizetni.

A tó térségében működő szállodák és éttermek jó szezont várnak. E reményt az előzetes szállásfoglalási adatokra alapozzák, hiszen sok vendég ilyenkorra már dönt főszezoni nyaralásának helyszínéről és időpontjáról.

Már a hajók is várják a balatoni kikötőkben a vendégeket: a keszthelyi mólónál a tó egyik legrégebbi hajója, a 19. században épült Helka. Az előszezon is tartogat látnivalókat, kikapcsolódást nyújtó és szórakoztató programokat a régióban
Fotó: Keszey Ágnes

– Ezek szerint a tavalyihoz hasonlóan alakul már most a július és az augusztus. Ugyanakkor örvendetes, hogy számos Balaton-parti településen jóval több a foglalás júniusra. Ez mindig egy nehezen értékesíthető hónap, mert általában nem jellemző az iskola befejezte után az, hogy azonnal elindulnak a családok nyaralni. Például Balatonfüreden, Balatonalmádiban, ahol a vizes vb is kapacitást köt le, látható júniusra a forgalomélénkülés. Az éttermek szintén forgalombővülésre számítanak, hogyha jó idő lesz. Tavaly azért voltak esős időszakok. Nem kizárt a nyolc-tíz százalékos forgalombővülés az éttermeknél, a szállodáknál sem a közel tízszázalékos növekedés – elemezte Könnyid László hévízi hoteligazgató, a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének elnöke.

A jó ido nagyban befolyásolja a balatoni szezont, de sok más tényező is hozzájárul ahhoz, milyen lesz a vendégforgalom. Például a magasabb munkabérek is hatással lehetnek a turizmusra, akár a vendégforgalmat, akár a szálláshelyek és vendéglátóhelyek árképzését nézzük. S ha már bérekről és idényől beszélünk, a térség munkaerőpiacáról is szólni kell.

8-10 százalékkal nőhet a forgalom - mondta Könnyid László
Fotó: MSZÉSZ

- Azt gondolom, hogy van verseny a munkavállalókért és tapasztalható némi munkaerőhiány is, de tömeges visszajelzésekről, hogy a Balaton-partján lenne üzemeltetési gond, nem tud a szövetség - hangsúlyozta az elnök. Könnyid László optimistán várja a nyarat, s árnyalta is a balatoni idény jellemzőit.

- Jó szezont vár a szövetség. Említettem, s meglepő volt nekünk, hogy a klasszikusan nehezen értékesíthető júniusra jók az előrejelzések sok szállodából. Ez abból a szempontból szerencsés, hogy így hosszabbodik a szezon, ami a a Balaton-parton még mindig július-augusztus. Ha már a júniust el lehet adni magas áron, családos vendégeknek és külföldieknek, akkor az mindenkinek jó. Jó az éttermeknek is, hiszen nemcsak két hónapra kell felkészülniük, hanem ott van egy erős másik hónap is. A júniusban van még tartaléka a szakmának, mert megfelelő az időjárás és a tó vize is - elemezte a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének elnöke.

Sokaknak a Balaton hallatán a nyár, napsütés, strandolás, fürdőzés jut eszébe, ám a tó és térsége számos lehetőséget kínált. Keszthelyen is új vonzerők erősítésével próbálják a vendégeket a régióba csábítani.

A kerékpárosokat is várja a régió - erről is szólt Tar László
Fotó: Keszey Ágnes

- Fontos üzenete a településnek, hogy Keszthely a kultúra és a múzeumok városa. Az új hívószavak a Festetics-örökség körül bontakoznak ki. Ehhez nem csak a múzeumok tartoznak, emlékhelyekre, gasztronómiai érdekességekre, az építészetre, kultúrára, szórakozásra, kirándulásra is fókuszál - ismertette Tar László, a Nyugat-balatoni Turisztikai Iroda Nonprofit Kft. ügyvezetője

A természetközeli pihenés, az aktív kikapcsolódás hívei bebarangolhatják a környéket, rövidebb-hosszabb szakaszoknak is nekivághatnak.

- A másik hívószó, hogy Keszthely kerékpáros város. Az elmúlt években komoly kerékpáros fejlesztések történtek a városban és a térségben. Ezen túl olyan útvonalak kidolgozása történt meg, s több tervezése is folyik, amelyek akár távolabbra is vezetik a turistát. Ilyen többek között a Bécs-Fertőd-Keszthely útvonal - ez a kormányprog-ramban is szerepel. Keszthelynek komoly kerékpáros szerepet szánunk a jövőben - szólt a tervekről Tar László.

De kanyarodjunk vissza a közeljövőbe, a kezdődő szezonhoz. Vajon jellemzően kik és honnan érkeznek Keszthelyre és környékére?

- Főszezonon kívül a célcsoport inkább városlátogató, kultúra iránt érdeklődő, sportoló, aktivitást kedvelő fiatalos, aktív nyugdíjasok. Iskolai szünetek idején egyértelműen a 3-15 év közötti gyermekekkel érkező családok jönnek. Nekik ideális a strand, a nyaralás, a kellemes bicikli-utak, játékos múzeumok. Azt gondolom, a lengyel turisták száma továbbra is növekedni fog. Ugyancsak emelkedik a cseh és szlovák vendégek száma. Az osztrákoké eléggé kiszámíthatatlan, a németeké pedig valószínűleg tovább fog csökkenni. Ez nagyjából igaz a környező kistelepülésekre is, azzal a különbséggel, hogy Gyenesdiáson vagy Vonyarcvashegyen a németek aránya nagyobb. De ez valószínűleg azzal függ össze, hogy jó minőségű, családi apartmanokkal zömében inkább a szomszédos települések rendelkeznek. A német vendégek nagyon megnézik, hány kilométert utaznak, és ha ugyanazt a szolgáltatást vagy még jobbat megkapnak Észak-Olaszországban, akkor nem a Balatont fogják választani - szólt a várható vendégforgalomról Tar László. Azt is megtudtuk: Keszthelyen a magyar vendégek száma 66- 75 százalék között mozog.

- Én azt gondolom, akkor egészséges egy turizmus, ha fele-fele arányban működik. Különbségek vannak a külföldi és a magyar vendégek között, a vendégéjszakák számában is. Egy magyar családnak leugrani a Balatonra egy hétvégére két éjszaka, a külföldiek tartózkodása hosszabb. Sokan mondják, hogy a magyar vendég jól fizet, de nagyon nagy hányaduk támogatott módon, cafeteria-rendszer révén érkezik: költési lehetőségei erősebben behatároltak. Szerintem a külföldi vendégek költési hajlandósága jobb, de ebben sokan vitatkoznak velem. Az más kérdés, hogy a magyar gazdagabb, felső réteg is megkedvelte a Balatont, már Keszthely felé is vonzódnak - elemezte Tar László.

Czankáné Szalóky Szilvia azt tapasztalja, szívesen vállalnak munkát a diákok
Fotó: Keszey Ágnes

A nyaralást befolyásolja az időjárás, így jó időben, sok vendégben reménykednek Gyenesdiáson is.

- A legnagyobb számban német és osztrák ajkú vendégek érkeznek. Őket követik közel egyenlő létszámban olasz, lengyel, cseh, szlovák vendégek, belgák és hollandok is jönnek - tudtuk meg Czankáné Szalóky Szilviától, a Turisztikai Egyesület elnökétől. A gyakorlatban is szembesül a balatoni turizmus és vendéglátás jellegzetességeivel, hiszen családi vállalkozás keretében strandi büfét működtetnek.

- Vállalkozóként nehéz a helyzet. Nem tudunk versenyezni a nyugat-európai bérszinttel. A fő időszakban a kisebb vállalkozók is tudják teljesíteni, de ez csak két-két és fél hónapig érvényes. A tavaszi és az őszi idényben nem tudjuk tartani ezt a szintet. Ezért a 20-35 év közötti korosztályba tartozók nagy része külföldön keres munkát - foglalta össze a problémákat. Hozzájuk ugyan nyaranta visszatér dolgozóik nagy része, de sok balatoni vállalkozó nehezen talál konyhai kisegítőt, szakácsot és pincért.

- Kedvező változás az elmúlt években, hogy a még tanuló fiatalokban viszont van munkavállalási kedv. Nyilván őket nem lehet nyolc órában foglalkoztatni, de szívesen vállalnak például fagylaltárusítást, mosogatást - tette hozzá Czankáné Szalóky Szilvia.

Májusban már megnyílik a Balaton

Már most invitálják a vendégeket a régióba, például a balatoni turisztikai egyesületek e hét végén kezdődő, két hétig tartó Nyitott Balaton akciójával. Ennek részeként például pecsételős ke rékpártúrát is hirdettek. Cél a vendégforgalom élénkítése: a résztvevők több napra érkezzenek a régióba, tekerjék körbe a tavat, aludjanak a térségi szálláshelyek valamelyikén, keressenek fel éttermeket, látványosságokat, programokat. Színes programokkal is várja a vendégeket a Nyitott Balaton, több zalai településen is. Ennek végeztével a nyári szezonban is sorra követik majd egymást a fesztiválok, szórakoztató rendezvények a Balatonnál.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!