Hírek

2017.02.02. 20:05

Nem kell félni tőlük? A robotok már a szolgáltatások kapujában

Zalaegerszeg - Azt elfogadjuk, hogy a gyárakban robotok is dolgoznak, ám azt kevésbé, ha a szemünket robot műtené meg. Pedig a mesterséges intelligencia már ott is jelen van, ahol nem is sejtenénk.

Arany Horváth Zsuzsa

A Budapesti Gazdasági Egyetem Gazdálkodási Karának Menedzsment és Gazdaságinformatikai Intézeti Osztálya tegnap Robotok a szolgáltatásban címmel rendezett konferenciát, amelyen a kar oktatói, tudományos kutatói és a zalai szolgáltatás területéről érkezett partnerek tanácskoztak arról, hogy milyen mértékű robbanás várható a mesterséges intelligencia és a robotizáció terén.

- A tanszékünk fontosnak tartja, hogy naprakészek legyünk a világ tudományos és technikai fejlődését tekintve, ezért foglalkoztunk a konferencián a robbanásszerűen fejlődő robottechnikával, amely az ipar mellett egyre inkább jelen van a szolgáltatás területén is - mondta Balázsné dr. Lendvai Marietta docens, aki hozzátette, hogy a szolgáltatók egyszerre inspirálják a fejlesztéseket, s ugyanakkor használják a technikát.

Balázsné dr. Lendvai Marietta és dr. Gubán Miklós főiskolai docens, Gömböcz Zoltán egyetemi hallgató és Lambertné Katona Mónika a BGE GKZ dékánja a konferencia szünetében Fotó: Pezzetta Umberto

Az előadók (Zsupanekné dr. Palágyi Ildikó, dr. Gubán Miklós főiskolai tanár) érintették a robotokkal szembeni fenntartásokat is, amelyek a munkahelyek elvesztésének félelméből, valamint a játékfilmes élményekből táplálkoznak. A szakemberek hangsúlyozták, ahogy a bankkártya nélkül sem tudnánk már elképzelni az életet, úgy fogunk hozzászokni az automatizáció térnyeréséhez, amit természetesen az ember irányít. Nagy lehetőségek mutatkoznak például a mozgássérült emberek helyváltoztatását segítő eszközökben, ilyeneket a hévízi gyógyító intézmények üdvözölnének.

A konferencián beszámolt kutatásairól Gömböcz Zoltán TDK különdíjas egyetemi hallgató is. Elmondta: 382 főt faggató kérdőív nyomán kiderült, még a Z-generáció, azaz a legifjabbak is tartanak a robotok előretörésétől, holott a folyamatosan kézben lévő mobiltelefon is használ mesterséges algoritmusokat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!