Hírek

2016.08.31. 11:39

Nem kell utazni - teljes körű gyógyszerfelíró centrum lett a zalai onkológia

Zalaegerszeg - Teljessé vált a Zala Megyei Szent Rafael Kórház onkológiai osztályának gyógyszerfelírási joga, a napokban ugyanis megkapták az engedélyt az áttétes vesedaganatos betegek helyben történő gyógyszerellátására is.

Magyar Hajnalka

Ez volt az utolsó betegségcsoport, amelynek célzott gyógyszeres kezeléséhez nem írhattak receptet a zalai szakemberek.

- Az érintett pácienseknek eddig havonta vagy háromhavonta más onkológiai centrumokba (Szombathely, Budapest, Pécs) kellett utazniuk csak azért, hogy felírassák a gyógyszereiket - világítja meg a hátteret dr. Máhr Károly osztályvezető főorvos. - Ezután azonban már nem lesz szükség erre.

Dr. Máhr Károly kollégáival konzultál. Balról: dr. Bíró Enikő, dr. Lukács Judit és Mozsa Hajnalka Fotó: Katona Tibor

Tavaly nyáron kérelmezték az illetékes fórumokon a felírási jogosultságot, s mostanra kaptak kedvező választ. A kérelemhez mellékelték a korábbi évek gondozási statisztikáit, s mivel minden szakmai elvárásnak megfeleltek, teljes körű gyógyszerfelíró centrummá válhattak.

Az áttétes vesedaganatos betegek kezeléséhez néhány éve már rendelkezésre áll célzott biológiai terápia, ám az ehhez szükséges gyógyszerek ingyenes felírását a társadalombiztosítás kezdetben csak négy hazai onkológiai centrumban támogatta. E kör aztán fokozatosan bővült, s mostantól a zalai centrum is közéjük tartozik.

A kivizsgálást, illetve a betegek gondozását eddig is helyben végezték a szakemberek, ezért is volt különös, hogy pusztán egy vényért, amit a zalaival megegyező végzettségű onkológus szakorvos ír fel, utazni kénytelen a beteg. Ez még akkor is felesleges, időrabló fáradságnak tekinthető, ha az útiköltséget megtérítette a tb.

- Az érintett készítmények szájon át szedhető tabletták, amelyek a daganatsejtek hártyájában gátolják bizonyos speciális enzimek működését. Alkalmazásával hosszan tartó jó állapot érhető el a betegeknél - teszi még hozzá dr. Máhr Károly.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!