Hírek

2016.02.26. 20:44

Nem leszek suliban...?! - A zalai iskolákban nem számítanak hétfőn tömeges hiányzásra

Zalaegerszeg - A közel 200 ezer megszólítottból péntek estig 28 ezer szülő jelezte: csatlakozik a Facebookon szerveződő Nem leszek suliban mozgalomhoz, azaz hétfőn nem engedi iskolába gyerekét.

Varga Lívia

A zalai iskolákban és a tankerületekben nem számítanak tömeges távolmaradásra, s a tanítás sem szünetel egyetlen intézményben sem.

A kezdeményezés a pedagógusok iránti szolidaritás kifejezését szolgálja, s egyben a szülők jelzése a kormányzat számára, hogy „valódi és eredményes változást szeretnének az oktatásban, nem csak a szokásos látszatintézkedéseket és uszító propagandát”, olvasható az esemény közösség oldalán a következő felszólítás kíséretében: „Sztrájkoljunk mi is! Ne engedd a gyerekedet február 29-én iskolába!”

- Az intézményektől kapott tájékoztatás szerint sehol nem számítanak tömeges hiányzásra hétfőn – bocsátotta előre Kajári Attila, a KLIK zalaegerszegi tankerületének vezetője. - Ettől függetlenül persze a szülőknek joga van ahhoz, hogy ne engedjék el gyerekeiket az iskolába, hisz három nap hiányzást igazolhatnak egy tanévben. Tanítás viszont mindenütt lesz, az iskolák nyitva tartanak.

Kajári Attila tankerületi igazgató: - A zalai iskolákba hétfőn is várják a gyerekeket, mindenütt lesz tanítás (Fotó: Pezzetta Umberto)

Az igazgató kiemelte: a jogszabályoknak megfelelően hétfőn csak azokban az intézményekben nincs tanítás, amelyek az éves munkatervükben tanév elején rögzítették ezt. Az intézményvezetőknek ugyanis lehetősége van arra, hogy tanítás nélküli munkanapot adjanak ki. Ilyen a zalaegerszegi tankerületben egyetlen intézményben lesz hétfőn: a Petőfi Sándor és Dózsa György Magyar-Angol Két Tanítási Nyelvű Általános Iskolában tanítás nélküli munkanapot tartanak, amelyen az ovis szombatot értékelik a pedagógusok. Ez sokéves gyakorlat, azaz teljesen független a közösségi oldalon szerveződő mozgalomtól, jegyezte meg Kajári Attila.

– Informálódtam a megye többi tankerületében is: egyikhez sem érkezett jelzés arról, hogy valamelyik zalai iskolában ne lenne oktatás. S arról sincs információnk, hogy van olyan tanár, aki hétfőn nem akarja megtartani az óráit.

A szülői mozgalom a Facebookon szerveződik, péntek estig 28 ezren csatlakoztak (Fotó: Pezzetta Umberto)

Több általunk megkérdezett intézményhez hasonlóan a zalaegerszegi Mindszenty-iskolában sem számítanak február utolsó napján tömeges hiányzásra, legalábbis sem a szülők, sem a gyerekek nem jelezték, hogy ilyen szándékuk lenne, tudtuk meg Csordás Róbert igazgatótól, aki megjegyezte: hétfőn is ugyanúgy teszik a dolgukat mint máskor. Ha pedig valaki úgy dönt: aznap nem viszi iskolába gyerekét, szülői igazolással megteheti azt. S bár megkapták az oktatási jogok biztosa, Aáry Tamás Lajos állásfoglalását, amelyben arra hívta fel a figyelmet, hogy „sem tanulót, sem szülőt nem érhet hátrány politikai meggyőződése, annak jogszerű kinyilvánítása vagy az attól való tartózkodás miatt”, ők ezt természetesen enélkül is így gondolták.

Közben a mozgalom közösségi oldalán számos programot kínálnak hétfőre az esetlegesen unatkozó gyereknek, sőt, interaktív térképen jelzik: hol és kik vállalnak ez időre felügyeletet...

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!