Hírek

2016.05.05. 14:37

„Nem mutogathatunk folyton másokra” - Soma Mamagésa szerint nincs tiszta lap

Nagykanizsa - „Aki elriad, az nem az én emberem. Ha fejlődni akarunk, nem mutogathatunk folyton másokra, felelősséget kell vállalnunk saját magunkért.”

Ziegler Anita

Határozottan lépett be a VOKE előadótermébe, egyből magára vonva a figyelmet, de jelenléte nem volt nyugtalanító, sokkal inkább biztonságot árasztó. Soma Mamagésa, Spitzer Gyöngyi sokoldalú személyiség - író, előadóművész, énekes és életszemléleti tanácsadó -, s kilenc könyv szerzője. A hétköznapi élet mágiája, a tudatosság teremtő ereje című kanizsai előadása előtt elcsíptük egy gyors interjú erejéig, s rögtön nekiszegeztük a kérdést, vajon honnét ered nyitottsága az ezotéria iránt.

Soma Mamagésa, alias Spitzer Gyöngyi nemrég Nagykanizsán, VOKE előadótermében tartott előadást

- Már 5 éves koromban történtek velem olyan események, amelyek azt üzenték számomra, hogy a látható világon kívül létezik egy másik - mondta Soma. - Ettől kezdve már csak az ösvényeket kellett megtalálnom, amelyek az ébredés felé vezettek. Még a jazz-konzervatóriumos időszakomban, a húszas éveimben kerültem kapcsolatba J.J.Hurtak Énoch kulcsai című könyvével, illetve Hurtak egyik tanítványával. Ez a mű nagy hatással volt rám, ekkor találkoztam először a csakra és aura szavakkal. Szepes Mária nénivel való találkozásom szintén sorsfordító volt, ezután kezdtem beleásni magam az ezoterikus irodalomba - fogalmazott, s megtudtuk, ettől kezdve nem volt megállás a spiritualitás felé vezető úton. - Igazán 29 éves koromban mélyültem el önmagamban, ekkor indult meg a belső utazásom. Volt öt hónap az életemben, amikor látszólag semmit nem csináltam, valójában azonban testileg-lelkileg átalakultam. Amikor a gyerekeket beadtam az állami gondozóba - értsd az óvodába -, egy tóhoz bicajoztam minden nap, s csak néztem a vizet, 6-7 órán keresztül folyamatosan. A biztonság kedvéért felhúztam egy elemes ébresztőórát, hogy tudjam, mikor kell menni a gyerekekért. Ehhez az elvonuláshoz persze kellett a férjem támogatása, aki mondhatta volna azt, hogy ha már nem dolgozom, miért nem sertepertélek a konyhában, ahogy más asszonyok teszik. A szellemi megújulást testi tisztulás is követte, szinte kívánta a testem a böjtöt - magyarázta a művésznő, majd elárulta, pusztán az akaratunkkal nem érhetünk el mindent, amit csak akarunk.

- Nagyjából tíz éve jelent meg a Titok című könyv, amely arról szól, hogy puszta akarással megvalósíthatjuk az álmainkat. Ez nem igaz! Az akarás fontos szint, de ott van még sok egyéb mellett az öröklés kérdése is. A Hellinger-féle családállítás módszere például a dupla eltolódás elméletével magyarázza, hogy a nagyszülők traumáit az unokák viszik tovább a vérvonal által. Tehát nincs tabula rasa, a gyermek nem tiszta lap, sejtjeiben kódolva ott rejlik az ősök múltja, amely meghatározza a gyermek további életét - hallottuk, s kíváncsiak voltunk, vajon hogyan indulhat el valaki az ébredés útján.

- Akiben van nyitottság a spiritualitás iránt, a maga szintjén kapni fog jeleket, amelyek segítik. Tágíthatjuk tudatunkat, ha sok ezoterikus témájú könyvet olvasunk, és több módszerrel is megismerkedünk. Ez lehet autogén tréning, meditáció, de akár pszichodráma, a már említett családállítás módszere vagy épp egy önismereti kör látogatása. Lehet, hogy nem 30 éves korunkra válunk felnőtté, hanem inkább 40 vagy 50-re, de addig nem is élhetünk felelősségteljesen, amíg másokat hibáztatunk boldogtalanságunkért - összegzett Soma Mamagésa, majd egy utolsó, kedves mosollyal elköszönve, sietett a pódiumra.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!