Hírek

2015.07.30. 15:12

Nemcsak kerékpárosoknak - Vonzó vizes élet- és élménytér alakul ki a Zala-holtág térségében

Zalaegerszeg - Turisztikai célokat és a hétköznapi akadálymentes és biztonságos kerékpáros közlekedést is kiszolgáló kerékpárút fejlesztéseket tervez a város. Az elképzelések megvalósítására egymilliárd forintnál is többet kíván költeni az önkormányzat.

Arany Gábor

A terület- és településfejlesztési operatív programban a város 11,2 milliárd forint dedikált forráshoz jut, amelyből 2020-ig egymilliárd forintnál többet tervez felhasználni kerékpárutak fejlesztésére kezdte ismertetni az elképzeléseket Nagy Tibor, polgármesteri hivatal stratégiai és pályázati csoport vezetője. Ebből hatszázmillió forint szolgálná az országos turisztikai kerékpárút hálózat hiányzó részének megépítését Bagod és Zalaszentiván között. Helyi tervező cég kapott megbízást a megvalósítás lehetőségeit taglaló döntést előkészítő tanulmányterv elkészítésére. Egyeztetéseket követően olyan nyomvonalra tettek javaslatot, ami érinti a turisztikai attrakciókat és érinti a belvárost is. Ezért Bagod felől a kerékpárút Andráshidánál éri el a várost, a Gébárti-tóhoz kanyarodik, innen délre a fordul és új, impozáns kerékpáros, gyalogos hídon vezetne át a Zala felett, a vasútvonalat pedig alagútban keresztezi. Elágazása lesz az olajipari és falumúzeumhoz, az ifjúsági sportcentrumhoz, becsatlakozna a Piac tér felé, majd pedig a kaszaházi vasúti átjárónál tér rá a Zala-hídra és indul Zalaszentiván irányába. E ponttól a nyomvonal lényegében már adott magyarázta.

Szerepel a tervben a Zrínyi úti kerékpárút képünkön felújítása, a hiányzó szakasz megépítése. Fotó: Katona Tibor

Nagy Tibor beszámolt arról is, a vasútvonaltól délre fekvő Zala-holtág térségének rekreációs célokat szolgáló átalakítása, élővé tétele is szerepel az elképzelések között. Ezáltal új és vonzó vizes élet- és élménytér alakul ki a városban, gyalogos és kerékpáros összeköttetést biztosítva a városközpont és gébárti fürdőkomplexum között.

Visszahozunk valamit abból, ami a hatvanas években megszűnt mondta. Egykor 13 malom működött a város jelenlegi közigazgatási területén a Zalán. Ezeket idéző vízduzzasztások, tavak, játékos elemek létesülnének, kerékpáros centrummal. Mindez illeszkedik a falumúzeum fejlesztéséhez és körbejárható lesz a Gébárti-tó is sorolta. Vonzóvá kívánjuk tenni a városlakók és a turisták számára a Zala völgyét magyarázta.

Nagy Tibor elmondta, a fenntartható városi közlekedés jegyében mintegy 460 millió forintot áldoznak arra, hogy az akadálymentes és biztonságos hétköznapi közlekedést is kiszolgálva, a különálló városrészeket is kerékpárutak kössék be a központhoz. Andráshidát az előbb említett kerékpárút hozná közel. Ezen kívül Csács és Bozsok bekötése, valamint a Zrínyi úti kerékpárút hiányzó részeinek a bocföldei határig való kiépítése szerepel a tervekben. Szintén megvizsgálták Botfa, Ságod, illetve a teskándi irány kerékpárúttal való bekötését is. A fejlesztés pontos tartalmáról ősszel hoz döntést a közgyűlés.

Az elképzelések megvalósítása jövőre indulhat el.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!