Hírek

2017.08.16. 12:03

Németh Zoltán szerint valakik szándékosan gyújtották fel nagybakónaki portáját

Németh Zoltán vállalkozó azt hitte, hogy nyugalomra lel az idilli környezetben fekvő dél-zalai településen. Nagyot kellett csalódnia: vannak páran, akik szeretnék megkeseríteni az életét.

Horváth-Balogh Attila

A múlt héten, csütörtökön például tűz ütött ki a portáján, mely két autót, egy UAZ-t, egy Suzuki terepjárót, egy Steyr traktort és egy fűkaszát emésztett fel – illetve természetesen a fedett színt, ahol utóbbiak álltak. A férfi biztos benne, hogy gyújtogatás történt.

– Alapvetően én nagykanizsai vagyok, egy jól menő víztisztító technológiákkal foglalkozó vállalkozásom van és régóta izgat a történelmi hagyományőrzés – bocsátotta előre. – Azért, hogy szenvedélyemnek a barátaimmal és a velem hasonlóan gondolkodókkal hódolhassak, vettem egy régi házat itt, Nagybakónakon. A házhoz nagy terület is tartozik, legelő, erdő, állatokat, lovakat is tartok. Már több birtokot, régi parasztházat sikerült itt megvásárolnom, de nem profitszerző céllal, hanem hogy a hozzám látogató történelmi hagyományőrzőkkel legyen hol háborítatlanul űznünk a hobbinkat, gyakorolhassuk a bajvívást, lovagolhassunk és tudjam hol elszállásolni őket. Mint mondtam, nem érdekel a pénz, csak élvezni szeretném ezt a gyönyörű környezetet és megmutatni másnak is. Bárkit szívesen látok, aki tisztességes szándékkal jön. Ahhoz viszont ragaszkodom, hogy a területeimen, beleértve az erdőterületeket is, rend legyen.

Németh Zoltán a kiégett Suzuki terepjáró mellett. A férfi azt mondta, ez után még jobban odafigyel birtoka védelmére Fotó: Szakony Attila

Németh Zoltán úgy véli, ebben gyökerezik minden baja. Mint mondta, a térségben sajnos, elég sok az orvvadász – ahogy ő fogalmaz „húsgyáros” –, akiknek semmi sem drága. Márpedig ő az erdőterületeiről már többször elkergette őket, sőt, egyszer a baráti körével átfésülték a környékbeli rengeteget és összeszedték az erdőben elrejtett, vadak elejtésére kihelyezett hurkokat – azt mondja, rengeteget találtak... Azóta nincs nyugalma.

Fotó: Szakony Attila

– Folyamatosan feljelentenek az állatok miatt, úgy érzem, alaptalanul, egyszer meg el akartak gázolni terepjáróval, miközben lovagoltam – árulta el. – Az ügy miatt feljelentést tettem a rendőrségen, szeptemberben lesz a következő bírósági tárgyalás. A legutóbbi ügy pedig a múlt csütörtöki, amikor tűz ütött ki a portámon. Meggyőződésem, hogy szándékos gyújtogatás volt, mert kiégett egy nyílt téren, kaszálón álló UAZ terepjáró is, ami körülbelül 20 méterre állt attól a fedett színtől, ami szintén a lángok martaléka lett az alatta álló Suzuki terepjáróval és Steyr traktorral együtt. Véleményem szerint a gyújtogatásra utal az is, hogy egy másik traktoromnak csak a műanyaggal bevont ülése égett szét, semmi más. Mintha abba rakták volna bele azt az éghető anyagot, amivel a tüzet okozták....

Németh Zoltán hozzátette: nyilván, ez „csak” figyelmeztetés akart lenni, mert este 10 és 11 óra keletkezett a tűz, amikor a környéken élők még ébren voltak és tudtak segíteni oltani, ami utólag szerencsés dolognak bizonyult. Ha a férfi által feltételezett elkövető később áll neki mesterkedésének, akkor, amikor már mindenki nyugovóra tért, átterjedhetett volna a tűz nem csak Zoltán közeli lakóházára, hanem a szomszédos ingatlanokra is.

Fotó: Szakony Attila

– Minimum kétmillió forintos károm keletkezett – folytatta Németh Zoltán. – Szeretném konkrétan tudni, ki tette ezt velem, ezért egymillió forintot ajánlok fel annak, aki az elkövető nyomára vezet.

A faluban lakó és a tűzesetnél jelen lévő Molnár Szilárd elárulta: a helyszínelő rendőrségi szakemberek szintén azt mondták, biztos, hogy szándékos gyújtogatás történt.

– Akármi történik, én mindenképpen itt maradok a településen, engem innét elüldözni nem tudnak – jelentette ki végül Németh Zoltán.

Megkerestük az ügyben a Zala Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóságot is. Innét érdeklődésünkre Cseresznyés Dániel tűzoltó főhadnagytól, az igazgatóság szóvivőjétől azt a választ kaptuk: tűzvizsgálati hatósági eljárást indítottak, melynek ügyintézési határideje 35 nap. A tűzvizsgálat eredményéről csak ennek lezárultával tudnak tájékoztatást adni. A Zala Megyei Rendőr-főkapitányság megbízott sajtóreferense, Szabados Gábor rendőr főhadnagy pedig megkeresésünkre azt közölte, hogy a nagybakónaki eset körülményeit a Nagykanizsai Rendőrkapitányság büntetőeljárás keretében vizsgálja. Mivel folyamatban lévő eljárásról van szó, ezért a nyomozás érdekeire való tekintettel egyelőre további tájékoztatást nem áll módjában adni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!