Hírek

2017.01.22. 20:10

Nemzeti gyásznap van

Egyelőre nem tudták azonosítani a pénteki veronai buszbaleset 16 halottját és a két válságos állapotban lévő sérültet sem.

Ezt Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter közölte vasárnap. A baleset péntek éjjel történt az olaszországi Verona közelében, az A4-es autópálya egyik kijáratánál. A budapesti Szinyei Merse Pál Gimnázium tanulóit, tanárokat és egyikük családját szállító autóbusz eddig tisztázatlan okokból oszlopnak csapódott és kigyulladt.

Mécsest gyújt egy megemlékező az előző napon este történt olaszországi buszbaleset áldozatainak emlékére Budapesten, a VI. kerületi Szinyei Merse Pál Gimnázium előtt 2017. január 21-én. Tizenhatan életüket vesztették, huszonhatan megsérültek a balesetben Fotó: MTI/Marjai János

A buszon tartózkodók egy sítáborból tartottak hazafelé Franciaországból. A balesetben tizenhatan meghaltak, huszonhatan megsérültek. 1999 óta ez volt a legsúlyosabb, külföldön történt magyar buszbaleset. Szijjártó Péter a vasárnapi sajtótájékoztatóján felidézte: a buszon 54 utas és 2 magyar állampolgárságú sofőr tartózkodott. Az utasok között 43 fiatalkorú és 11 felnőtt volt. Hat ember súlyosan megsérült, közülük ketten válságos állapotban vannak, az utóbbiakat még nem tudták azonosítani.

Szijjártó Péter tegnap délelőtt közölte, hogy a helyszínre érkezett szülők és az áldozatok egy részétől már vettek DNS-mintát az olasz hatóságok, tájékoztatásuk szerint még napokat vehet igénybe az azonosítás. A baleset érintettjeinek egy kisebb csoportja már szombaton elindult haza. A négy súlyos sérült hazaszállítását is megszervezték, a Honvédkórház felkészült a fogadásukra. Szijjártó Péter elismeréssel szólt a baleset helyszínén segítséget nyújtó magyar mentőszolgálat, az olasz egészségügyi, jogi és közlekedési hatóságok munkájáról.

A baleset helyszíne az A4-es autópályán Veronánál január 21-én, szombaton Fotó: MTI/Varga György

Kiemelte: a tárca nyolc munkatársa is a helyszínen van. A hazaszállítás és a kinn tartózkodás költségeit a magyar kormány vállalja - erősítette meg a tárcavezető.A külügyminiszter arról is beszélt, hogy az olasz rendőrség mindenkit meghallgatott, akit akart és tudott. Kitért rá: több ország vezetője kifejezte az együttérzését. A tárcavezető kérdésre elmondta: az olasz hatóságok egyelőre nem osztottak meg információkat a baleset okairól, ugyanakkor szakértők kiküldését kérték, és most közösen vizsgálódnak.

Az Országos Rendőr-főkapitányság vasárnap a honlapján tudatta, hogy halálos tömegszerencsétlenséget okozó, foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés gyanújában indított nyomozást a Nemzeti Nyomozó Iroda. A tragédia olaszországi helyszínén három magyar rendőr is segíti a helyi hatóságok munkáját. Orbán Viktor miniszterelnök kezdeményezésére mára nemzeti gyásznapot rendelt el a kormány a buszbalesetben elhunyt áldozatok emlékére.

Százával, ezrével érkeztek a fővárosi gimnázium elé a megemlékezők szombaton és vasárnap Fotó: Botár Gergely/kormany.hu

A sérültek és az áldozatok hozzátartozói javára országos gyűjtést indított az Ökumenikus Segélyszervezet.Tegnap este, nem sokkal lapzártánk előtt arról számolt be az MTI, hogy másod- és harmadfokú égési sérülésekkel érkezett vasárnap délután a budapesti Honvédkórházba a pénteki veronai buszkatasztrófa két súlyos sérültje. Ezt Tamás Róbert, az intézmény orvosigazgatója közölte esti sajtótájékoztatóján.

A Magyar Honvédség Egészségügyi Központ igazgatója elmondta, információik szerint vasárnap délután fél hét előtt a baleset harmadik, Budapestre mentőautóval érkező súlyos sérültje is átlépte a határt.A kórházba érkezett első két sérült, 50-60 év közötti férfi és nő állapota stabil - közölte Tamás Róbert, megjegyezve, hogy a testi és főleg lelki sérüléseik kezelése hosszú ideig tarthat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!