Hírek

2015.07.03. 11:04

Nemzetközi közúti ellenőrzést tartottak Zala megyében

Tizenkét ország közlekedési szakemberei tartottak közúti ellenőrzést a Nemzeti Közlekedési Hatóság (NKH) koordinálásával Zala megyében; a vizsgált járművek mintegy 7 százalékánál súlyos műszaki problémát találtak - közölte Rigó Csaba kormánymegbízott az ellenőrzés tapasztalatairól tartott sajtótájékoztatón, pénteken Zalaegerszegen.

A megye különböző pontjain június 23-26. között - például Rédics környékén, az M70-es autóúton, a 86-os és a 74-es főúton - 147 tehergépjárművet ellenőriztek Finnország, Németország, a Cseh Köztársaság, Szlovákia, Lengyelország, Ausztria, Szlovénia, Horvátország, Szerbia, Ukrajna, Románia és Bulgária szakembereivel közösen.

A kormánymegbízott ismertetése szerint a vizsgált járművek mintegy 7 százalékánál súlyos műszaki problémát találtak, előfordult például, hogy egy kamion törött fékpofával közlekedett. A balesetveszély miatt ezeket a járműveket azonnal kivonták a forgalomból. A sofőr csak a hiba elhárítása, a jármű javítása után haladhatott tovább.

A rakományoknál 5 százalékban tapasztaltak egyebek mellett rögzítési problémát, ami veszélyes anyagot szállító járműveknél is előfordult. Az ellenőrzött járművek további 5 százalékánál a menetidő manipulációjára utaló jeleket észleltek. A vizsgált tachométer arra utalt, hogy a sofőr valószínűleg nem tartotta be a kötelező pihenőidőt. A közlekedési hatóságoknak "jó technikáik vannak" a műszerek ellenőrzésére, a módszereket pedig a nemzetközi tapasztalatcserén osztják meg egymással - jegyezte meg Rigó Csaba.

Az ellenőrzés céljáról elmondta, hogy Zala megyében jelentős a tranzitforgalom. A külföldi közlekedési szakemberek saját országukban ugyanakkor csak ritkán találkoznak a nemzetközi árufuvarozásban használt kamionokkal. A magyar helyszíneken ezért azt vizsgálták, hogy milyen problémák adódhatnak - mondta a kormánymegbízott. Rigó Csaba beszélt arról is, hogy a tapasztalatok szerint a legtöbb problémát a román és a bolgár kamionoknál találtak.

A Zala Megyei Kormányhivatal közlekedési hatósága évente 7200 járművet ellenőriz. A magyar helyszíni ellenőrzések során 70 százalékban a külföldi szállítógépjárművekkel vannak problémák.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!