Hírek

2016.09.19. 19:01

Népszavazási tudnivalók

Magyarországon népszavazást bonyolítanak le október 2-án. A választási tudnivalókról már szóltunk, most folytatjuk.

Arany Horváth Zsuzsa

Dr. Mester László, a Zala megyei Közgyűlés főjegyzője érdeklődésünkre az alábbiakról tájékoztatta szerkesztőségünket. A központi névjegyzékbe szeptember 17-ig lehetett bejelentkezni, az ilyen módon regisztrált külhoni magyar állampolgárok, vagy települési szintű lakcímmel sem rendelkező állampolgárok levélben szavazhatnak. A szavazási levélcsomagot kérhették postai úton megküldeni, vagy igényelhették annak személyes átvételét is Zala megyében Zalaegerszeg, Nagykanizsa és Keszthely Országos Egyéni Választókerületi Választási Irodától (OEVI), vagy Letenye és Rédics Helyi Választási Irodától. A szavazási levélcsomag személyes átvételére tegnaptól szeptember 30-ig van lehetőség.

Levélszavazatukat leadhatják a Nemzeti Választási Iroda részére történő megküldéssel; bármely Külképviseleti Választási Iroda részére szeptember 17. és október 1. között vagy a szavazás napján történő eljuttatással; illetve a népszavazás napján bármely OEVI-nél kihelyezett urnába történő bedobással is. A külképviseleti névjegyzékbe vételét bármely, szavazóköri névjegyzékben szereplő magyarországi lakcímmel rendelkező választópolgár kérheti, aki a népszavazás napján külföldön tartózkodik, és szavazatát az adott ország valamely külképviseletén kívánja leadni. Az erre vonatkozó kérelem szeptember 24-én (szombaton) 16 óráig nyújtható be. A látássérült választópolgárok szeptember 23-án 16 óráig jelezhetik, amennyiben szavazatukat Braille sablon igénybevételével kívánják leadni. Azon magyarországi lakcímmel rendelkező választópolgárok, akik a szavazás napján nem az értesítőjükben szereplő szavazóhelyiségben kívánnak szavazni, a népszavazás során is élhetnek az átjelentkezés lehetőségével a népszavazást megelőző pénteki napon, szeptember 30-án 16 óráig.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!