Hírek

2015.11.16. 11:39

Nincs hulladék, mert minden hasznosítható

Zalaszentiván – Nincs hulladék, mert minden hasznosítható, vallja Németh Tibor Sándorné, aki a háztartásába kerülő anyagoknak ad új életet.

Arany Gábor

– Érdekelt a kosárfonás, de nagyon drágának találtam a hozzávaló vesszőket, ezért kerestem, hogy mivel lehetne helyettesíteni, így találtam rá a papírra – idézte fel a négy évvel ezelőtti kezdetet.

– A tévében láttam, hogy a papírból sodort pálcákból miként lehet fonni – magyarázta és közben már mutatta is, mi módon lényegülnek át a Zalai Hírlap oldalai.

– Nagyon szeretem ezt az újságot, mert egy lapból tíz pálcát is tudok sodorni, tökéletesen lehet velük helyettesíteni a fűzvesszőket – mondta és szavait igazolandó körbevezetett a zalaszentiváni családi ház ebédlője mellett berendezett birodalmában, ahol minden az újrahasznosítást dicséri. A papírvesszőkből font kosarak bélése például megunt ruhákból készült, és a tapasztalatok szerint strapabírásban felveszik a versenyt a hagyományos anyagúakkal.

– Ezt négy éve használom bevásárlásokra és még mindig tökéletes állapotban van – mutatta az elsők között készült darabot, amiről hozzá nem értő nem mondaná meg, hogy papír az anyaga. A titka, hogy színezés után lakkbevonatot is kapott, természetesen a festéshez és a kezeléshez használt anyagok is környezetbarát, vízben oldódó szerek. Ezek után nem csodálható, hogy amerre a lakásban körülnézek, mindenhol felfedezem az újrahasznosított holmikat. A tablet tokja például színes magazinok lapjaiból hajtogatott csíkokból állt össze. A tojástartók apró virágokká alakultak át Némethné kezében, de a használt színes csomagolópapírok sem a szemétben végezték, mert apró díszeket hajtogatott belőlük. S ahogy bemutatja, erre a célra kiváló a filteres tea színes zacskója is. A kinőtt farmernadrágból pedig táska lett, fület lyukas harisnyából készített hozzá. A műanyagkanál kiváló alapanyag, ha bizsura van szükségünk, tette elém a nyakláncot, és persze lehet divatékszert papírból is fűzni bizonyította be, ahogy előkerült a másik nyakék is. Az üvegpalackok, konzervdobozok befonva, bevonva praktikus tárolóedényekké, díszekké alakultak némi szorgalommal, idővel, sok fantáziával és pár filléres ráfordítással.

– Azt szeretném, ha ezeket a technikákat minél több gyermek megismerné, ezért rendszeresen járok iskolákba, óvodákba foglalkozásokat tartani. Megtanulhatják hasznosítani azt a rengeteg tárgyat, anyagot amire most még hulladékként néznek. Ezzel nevelhetjük őket környezetünk védelmére, takarékosságra, és nem utolsósorban megtapasztalhatják az alkotás örömét is – fogalmazta meg Némethné.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!