Hírek

2017.01.30. 14:41

Majd a tavasz oldja meg a jeges utakat, pénz nincs

Három héttel a „nagy” hóesés után is jégpáncél borítja a városok egyes közterületeit, a falvak mellékutcáit. Körképünkben arra voltunk kíváncsiak, hogyan birkózhatnának meg a helyzettel a falvak.

Horváth-Balogh Attila

Nos, nem volt nehéz kideríteni: több pénz, elegendő kapacitás és talán más közútkezelői rendszer kellene.

– Ahogy elkezdett esni a hó, rögtön hozzáláttunk letakarítani az utakról az önkormányzati traktorral – hallottuk dr. Korcsmáros Krisztián petriventei polgármestertől. – Elsősorban a falu főutcájára koncentráltunk  és sikerült elérnünk, hogy ma már a teljes szakasz szinte száraz. Mivel anyagi lehetőségeink végesek, ezért a mellékutcákról csak egyszer toltuk le a havat, amit nem mindenhol tudott teljesen felszedni a tolólap – ez bizonyos részeken ráfagyott, és mára jéggé tömörödött. Sajnos, ahhoz, hogy ezeket érdesítőanyaggal, vagy sóval megszórhassuk, akkora összeg kellene, amit mi nem tudunk előteremteni.

Hasonló szituációról számolt be Szabó Krisztián, Magyarszentmiklós polgármestere.

– Ez azt hiszem, sajnos, általános probléma – jelentette ki. – A belső útjaink jégmentesítéséhez rengeteg só-, illetve érdesítőanyag kellene, több tonna, de annyi pénze nincs az önkormányzatnak, hogy áldozni tudjon arra is. S ha lenne, mivel is szórnánk szét az anyagot? Az ehhez szükséges munkagéppel nem rendelkezünk, két lány közfoglalkoztatottam van, egy falugondnokom, tőlük nem várhatom, hogy lapáttal szórják végig a falut.

A polgármester hozzátette: szerinte a hasonló helyzetek elkerülése érdekében jó lenne egy olyan, vis maior-típusú alap, amiből a falvak igényelhetnének pénzt a síkosságmentesítéshez, érdesítőanyag, vagy útszóró só beszerzéséhez. A kiszóráshoz szükséges eszközök beszerzéséhez szintén lehetne pályázatot kiírni.

Több település, de nem csak falu, hanem város mellékutcáját borítja ilyen jégpáncél. Jól van ez így?

Pavlicz Lajos, Murakeresztúr polgármestere érdeklődésünkre elmondta: ők is helyi szinten gondoskodnak a hóeltakarításról, s nem csak a saját útjaikon, hanem a közútkezelőhöz tartozó szakaszokon is, mert annak gépei – érthető módon – elsősorban a frekventált, nagyobb forgalmú utakat takarítják, amikor fokozódik a hóhelyzet.

– Azonban azzal, amit közben az autósok letaposnak, nem tudunk mit kezdeni, hiába szórjuk talicskából, lehetetlen ezt így megoldani – magyarázta. – Gépünk még csak-csak van, mert vettünk, de rengeteg érdesítőanyagra lenne szükség, amire nekünk sincs forrásunk – és a tárolás sem megoldott. A legjobb az volna, ha a közeli Nagykanizsán lenne egy depó, ahonnét az önkormányzatok vehetnének mindig annyi érdesítőt, amennyi éppen kell. A közútkezelés rendszerét is jó lenne megreformálni, úgy tudom, tőlünk nyugatabbra vagy az önkormányzatok látják el kötelező feladatként a hóeltakarítást és a síkosságmentesítést, s kapnak hozzá pénzt is, vagy járási közútkezelők vannak, melyek költségeit a települések és az állam vállalja.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!