Hírek

2017.02.26. 12:06

Növelik a lakosság biztonságérzetét - Évet értékeltek a zalai polgárőrök

Zalaegerszeg - Értékelték az elmúlt évet, körvonalazták az idei terveiket, módosították az alapszabályukat és országos küldötteket választottak szombati közgyűlésükön a Zala megyei polgárőrök.

Fincza Zsuzsa

A tanácskozás egy perces néma főhajtással kezdődött, Kardos Pál, az Országos Polgárőr Szövetség alelnöke közölte a szomorú hírt: reggel szolgálatteljesítés közben halálos közlekedési balesetet szenvedett  egy 38 éves pátyi polgárőrtársuk.

Az eredményes munka esztendejeként jellemezte a tavaly megalakulásának 25. jubileumát ünneplő civil szervezet zalai évét Horváth Róbert, a megyei polgárőr szövetség elnöke.  A 118 zalai egyesületben tevékenykedő  3722 polgárőr összesen 358 ezer 801 órát töltött szolgálatban, ez napi átlagban közel ezer óra bűnmegelőzéssel töltött időt jelent. Részt vettek eltűnt személyek felkutatásában, bűnelkövetők és bűncselekmények leleplezésében, lopott autók felderítésében, körözött személyek rendőrkézre juttatásában.

A megyei elnök és a szakmai alelnökök beszámolója alapján értékelték a zalai polgárőrség tavalyi munkáját.  A képen Bóbics Zoltán, a ZMPSZ elnökhelyettese, Szabó Zsolt, az önkormányzati kapcsolatokért felelős alelnök, Horváth Róbert, a zalai polgárőrség elnöke, Kardos Pál, az OPSZ alelnöke, Dancs István, az oktatásért, továbbképzésért felelős alelnök és Donáczy Dezső, zalaegerszegi járási koordinátor

- Örömmel tapasztaljuk, hogy egyre pozitívabb a polgárőrség megítélése, ahol egyesületünk működik, jelentősen nőtt a lakosság biztonságérzete - hangsúlyozta beszámolójában Horváth Róbert. - Ebben nem csak a szolgálatban töltött órák emelkedésének, hanem a lakosság körében végzett felvilágosító munkának, az érintettekkel  való személyes, jó kapcsolatnak, a bevált közös programoknak, a "Tiszteletet az éveknek, biztonságot az időseknek" és ehhez hasonló mozgalmaknak is jelentős szerepe van.

Az egyesületeket képviselő 104 küldött szavazólapja felmutatásával elfogadta az elmult évet értékelő beszámolókat

Legalább ekkora hangsúlyt fektetnek arra, hogy bevonják az ifjúságot a polgárőr munkába, kiváló lehetőséget nyújt erre az iskolai közösségi szolgálat és Ifjú polgárőr tagozat. Mint a megyei elnök aláhúzta, manapság kevés az olyan szervezet, amely komoly normákat, értékrendet közvetít a fiataloknak, a polgárőrség viszont értelmes tevékenységet biztosítva pótolni tudja ezt a hiányt.

A zalai polgárőrök karitatív tevékenysége is kiemelkedő: karácsony előtt az egyedülálló időseket élelmiszercsomaggal segítették, s a hideg beköszöntével ügyeltek rá, hogy a környezetükben élő rászorulóknak legyen tűzifájuk, a városokban pedig mindent megtettek azért, hogy egyetlen hajléktalan se fagyjon meg.

Horváth Róbert, a Zala Megyei Polgárőr Szövetség elnöke értékelte a civil szervezet múlt évben végzett munkáját

Kardos Pál, az OPSZ alelnöke a szövetség egyik "alappillérének", a legeredményesebb megyei közösségek egyikének nevezte a zalai polgárőrséget

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!